Keď srdce bije na poplach

Choroby obehovej sústavy, teda srdca a ciev, predstavujú najväčšie riziko smrti u ľudí vo vyššom veku. Existuje viacero príznakov problémov so srdcovým svalom, pri ktorých je treba zbystriť pozornosť.

28.03.2019 11:00
srdce, tlak, stetoskop Foto:
Infarkt myokardu je možné rozpoznať bolesťami na hrudi, najmä na ľavej strane blízko srdca.
debata

Seniori sú najviac ohrození

Podľa údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky zomrelo v roku 2010 takmer 54-tisíc ľudí, čo je o jedno percento viac ako v predchádzajúcom roku. Ako uvádza Národné centrum zdravotníckych informácií, najviac úmrtí zo všetkých príčin smrti v celej populácií je dlhodobo zaznamenaných u chorôb obehovej sústavy. Na druhom mieste sú nádorové ochorenia, tretiu priečku obsadili poranenia, otravy a úrazy. Podľa kategórie veku a pohlavia je poradie spomínaných príčin smrti o niečo odlišné. U 25 – 44-ročných mužov sú na prvej priečke úrazy, u starších ľudí vo veku 45 – 65 rokov prevládajú najmä choroby obehovej sústavy.

Ženy sú na tom inak

V obidvoch uvedených vekových skupinách umiera najviac žien na nádory. Našťastie, celková úmrtnosť u všetkých kategórií pozvoľne klesá. Napríklad, v roku 2010 miera úmrtnosti klesla o dvanásť percent. Pozitívnou správou je, že práve choroby obehovej sústavy tvoria z tohto percenta najväčší podiel, až 15 %. Problémom so srdcom je možné nielen predchádzať, ale aj včas rozpoznať príznaky mnohých ochorení. Patria k ním bolesť v ramene, na hrudi, nepravidelný srdcový tep, ale dokonca aj sexuálne dysfunkcie.

Ostrá bolesť vraj neprekáža

Srdcový infarkt je jedným z najnebezpeč­nejších život ohrozujúcich stavov. Infarkt myokardu je možné rozpoznať bolesťami na hrudi, najmä na ľavej strane blízko srdca. Tesnosť tepien, ktorá môže vyústiť do zlyhania srdcového svalu je niekedy až taká silná, že bolesť môže „vystreľovať“ aj do vrchnej časti trupu, a to najmä do oblasti ramien. Uvedené trápenie je vyvolané nepravidelným a prerušovaným tokom krvi do srdca. Nie každá bolesť vystupujúca do oblasti ramien však znamená blížiaci sa infarkt. Ako uvádza portál aging.com, ostrá bolesť v tejto časti trupu neznamená problém so srdcom. Naopak, ak ide o postupnú a pomaly silnejúcu bolesť v ramenách, môže to veštiť problémy so srdcom.

Choré srdce a chrápanie?

S kardiovasku­lárnymi ochoreniami sa priamo spájajú aj ťažkosti spočívajúce v chrápaní a prerušovanom spánku. Netreba mať však obavy, nie každé chrápanie je predzvesťou problémov s obehovou sústavou. To už však nemusí platiť pri spánkovom apnoe, pri ktorom dochádza k prerušeniu dýchania počas spánku. Tento druh ochorenia bráni nielen pokojnému spánku, ale je spojené aj s vysokým krvným tlakom či srdcovou arytmiou. Na pozore by mali byť ľudia trpiaci na obezitu. V ich prípade možno hovoriť o vzniku obštrukčného spánkového apnoe, teda ochorenia, ktoré priamo súvisí s vysokou hmotnosťou.

Zabúdame na zdravé zuby

Nikdy nepodceňujte ústnu hygienu a zdravie chrupu. Možno vás prekvapí ich spájanie s kondíciou srdca, ale je tomu skutočne tak. Časté zápaly ďasien môžu predznamenávať následné ťažkosti so srdcovým svalom. Ďasná sú zásobníkom krvných ciev a ústna dutina zase plná baktérií. Ak sa tie cez poranenia ďasien dostanú do krvného riečiska, problém je na svete. Odborníci hovoria, že aj bolesť smerujúca od srdca k čeľusti môže byť príznakom infarktu. Ale nemusí. Samotná bolesť čeľuste skôr znamená zápal kĺbu.

Menej sexu, aj to je signál

Málokto by povedal, že aj sexuálne ťažkosti môžu mať svoj pôvod v nezdravom srdci. Sexuálne dysfunkcie sa prejavujú nedostatočným prietokom krvi do penisu, slabou erekciou, ale dokonca aj nechuťou na sex. Vedci potvrdili, že kardiovaskulárne ochorenia súvisia so sexuálnymi dysfunkciami nielen u mužov, ale aj u žien. Základom pri predchádzaní všetkých uvedených ťažkostí je držanie sa jednoduchého vzorca: 0–30–5–120–80. Nula znamená počet cigariet, 30 je počet minút potrebného pohybu. Päť vyjadruje hornú hranicu cholesterolu v mmol na liter a čísla 120 a 80 optimálny krvný tlak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sex #srdce #starostlivosť o zuby #srdcovo-cievne ochorenia #spánkové apnoe