Takto pomáha hudba rozjasňovať myseľ

Za rozlúčkou so zabúdaním a stratou koncentrácie stojí obyčajná hudba. Vedci sa zhodli, že terapia príjemnými melódiami piesní rozjasňuje u seniorov mozgové bunky.

30.03.2019 06:00
muzikoterapia, hudba, senior Foto:
Muzikoterapia môže pomôcť v boji s demenciou.
debata

Výsledkom je zlepšenie kognitívnych funkcií, ale aj potlačenie depresie, či úzkosti.

Viac muziky, menej ťažkých liekov

Nové štúdie poukazujú na skutočnosť, že seniori, ktorí obľubujú hudbu, sa dostávajú rýchlejšie do fyzickej a mentálnej pohody. Výskum sa uskutočnil na ľuďoch trpiacich demenciou v domovoch s opatrovateľskou službou. Každý miestny obyvateľ si mohol vybrať, aký druh hudby mu je najpríjemnejší. Odborníci sa snažili napasovať každému muziku tak, aby starším ľuďom pripomínala staré zlaté časy, teda obdobie vrcholu ich fyzickej a duševnej aktivity. Napríklad, ak bol senior v osemdesiatych rokoch v produktívnom veku, vedci mu vybrali príjemné „oldies“ melódie.

Závery výskumu boli prekvapivé aj pre samotných odborníkov. Používaním hudby sa u seniorov výrazne znížilo používanie antipsychotík a liekov proti úzkosti.

Návrat do minulosti

Hudba má podľa štúdie schopnosť znižovať úzkosť zmierňovaním aktivity neurónov v mozgu. Rovnako sa znižujú príznaky depresie, ku ktorým patrí strata energie, motivácie či vlastnej sebahodnoty. Hrejivé melódie piesní dokážu znižovať hladinu stresu, upravujú krvný tlak, pomáhajú stabilizovať srdcovú činnosť a dýchanie. Okrem toho spomínaný experiment preukázal, že seniorom sa uľavilo od bolesti a zlepšila sa ich kvalita spánku.

Kľúčom úspechu bolo používanie takej hudby, ktorá sa dokázala zapísať natrvalo do ľudskej mysle. Piesne mali pripomínať časy zaľúbenia, prvého bozku, svadobnej veselice či obdobia narodenia detí. Ak sa táto pieseň spojila s udalosťou z minulosti, dokázala pri jej prehrávaní vyvolávať pozitívnu odozvu v mozgu.

Pozitívna pamäťová stopa

Experiment ukázal, že jeho využitie má opodstatnenie aj pri zlepšovaní pamäte a koncentrácie. Pri jej počúvaní je potrebné sústredenie, a to najmä na to, aby si starší človek dokázal spomenúť na udalosti z minulosti. Namáhaním mysle dochádza aj k zlepšovaniu pamäti. Vďaka uvedenému procesu sa obnovujú pamäťové stopy v mozgu. S každým tónom sa tak vynára zážitok, či milá spomienka.

Liečba hudbou, samozrejme, nepatrí k žiadnym novinkám. Základom je výber vhodných skladieb, ktoré sa spájajú s minulosťou seniorov, nahratie si ich mobilného telefónu a počúvanie niekoľkých desiatok minút každý deň.

Poznala ju aj Biblia

Muzikoterapia je terapia hudbou a najčastejšie pomáha pri odstraňovaní zmien v správaní človeka. Podľa portálu eduworld.sk jej počiatky siahajú do Indie a Mezopotámie do obdobia približne druhého tisícročia pred Kristom. Spojenie hudby a medicíny je známe aj z Biblie, kde sa píše o tom, ako David liečil hrou na harfu depresie kráľa Saula.

V dnešnej dobe sa tento spôsob liečby považuje najmä za skvelú relaxačnú techniku, ktorá má viacero podôb. Ide napríklad o hudobnú improvizáciu, teda spontánne vytváranie hudby na hudobných nástrojoch. Muzikoterapia spočíva nielen v samotnom počúvaní hudby, ale tiež v speve. Medzi obľúbené techniky zaraďujeme vyjadrenie hudby pohybmi tela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #terapia #mozgové bunky