Ako dlho prechádzajú seniori cez cestu?

Ľudia vo vyššom veku sú pri prechádzaní cez cestu v značnej nevýhode oproti mladším generáciám. Bezpečné prejdenie cestnej komunikácie si u seniorov vyžaduje viac času.

02.04.2019 11:00
debata

65 rokov a pomalší krok

Z tohto dôvodu sa môžu stať seniori častejšie obeťou dopravnej nehody. Podľa štúdie zverejnenej v časopise Age and Aging nedokážu starší ľudia chodiť dostatočne rýchlo na to, aby prešli cestu v čase, počas ktorého majú zelenú na semafore. Ako vyplýva zo spomínaného výskumu, rýchlosť potrebná na prekonanie priechodu pre chodcov je približne 4 stopy (1,22 m) za sekundu. Štúdia dospela k záveru, že muži nad 65 rokov majú pomalšiu chôdzu než mladí ľudia.

Seniorky sú viac ohrozené

Ženy v seniorskom veku majú v danom prípade ešte väčšiu nevýhodu, nakoľko za sekundu zvládnu približne trištvrte metra. S každým ďalším rokom sa rýchlosť chôdze o čosi spomaľuje. Uvedený britský výskum teda zhodnotil, že 76 % mužov a až 85 % žien mali rýchlosť chôdze pomalšiu, než je potrebné na bezpečný prechod cez cestu. V prípade telesného postihnutia je to o poznanie horšie.

Cez cestu takmer za 13 sekúnd

Podľa samostatného oddelenia Ministerstva dopravy a výstavby SR, ktorý má názov BECEP (Bezpečnosť cestnej premávky), prechádza tridsaťročný človek cestu širokú 6,5 m krokom dlhým zhruba 65 cm. Za sekundu urobí dva takéto kroky. „K prechodu cez takúto cestu teda potrebuje čas 5 sekúnd. Priemerná dĺžka kroku seniora je 35 cm a za sekundu urobí asi jeden a pol kroka. Jeho čas k prechodu tejto cesty bude asi 12,5 sekundy, teda dva a pol násobný,“ uvádza sa na stránke becep.sk.

Bezpečnosť na prvom mieste

Pri prechádzaní cez cestu majú byť seniori obozretnejší a riadiť sa pokynmi vyplývajúcimi zo zákona o cestnej premávke. Ako uvádza Ministerstvo vnútra SR, chodec je povinný pri prechádzaní cez cestu prednostne použiť priechod pre chodcov, nadchod alebo podchod. Chodci, ktorí prechádzajú cez priechod, musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinách. „Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť. Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva,“ uvádza sa na stránke minv.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chodci #dopravná nehoda #priechod pre chodcov