Test podvýživy pre seniorov

Počúvajte signály vlastného tela. Pod mnohé fyzické a psychické choroby sa podpisuje zanedbaná výživa. Ako ste na tom vy?

03.04.2019 12:00
zdravá strava, zelenina, šalát Foto:
Vitalitu organizmu ovplyvňuje najmä dostatok železa prijímaného v strave.
debata

Zlý jedálniček? Telo odpovie únavou

Nedostatok energie, letargia, únava, ale aj nástup depresií a úzkosti. Za týmito zdravotnými problémami sa často skrýva nedostatok stopového prvku zvaného železo. Najmä u detí a starších ľudí sa často stretávame s ochorením zvaným anémia. Takzvaná chudokrvnosť dokáže narobiť šarapatu na viacerých frontoch. Vitalitu organizmu ovplyvňuje najmä dostatok železa prijímaného v strave.

Táto mikroživina je súčasťou krvného farbiva zvaného hemoglobín, ktorý prenáša kyslík do všetkých ľudských tkanív. Ak teda pociťujete únavu a vylúčili sa problémy so srdcom či štítnou žľazou, skúste si doplniť železo zo sóje, hovädzej pečene, ovsených vločiek, celozrnných výrobkov, ale aj z listovej zeleniny.

Znamenie na nechtoch i vlasoch

Podvýživa sa prejavuje aj na kvalite a vzhľade nechtov a vlasov. Hrboľaté vyrastanie nechtov, biele škvrny a strata lesku je väčšinou zapríčinená nedostatkom zinku, vápnika a vitamínov A, C a pyridoxínu (B6). Poškodené nechty tiež vypovedajú o nedostatku železa v krvi. Zanedbaný životný štýl sa môže prejaviť aj na vlasoch. Koruna krásy stráca lesk, je nepoddajná. Vysychajú vlasy aj pokožka hlavy.

Vhodnou voľbou na posilnenie pokrývky hlavy nie je ani tak používanie kozmetických prípravkov, ale skôr jej vyživovanie zvnútra. V tomto smere je nápomocný vitamín C, ktorý bojuje proti rôznym infekciám, povzbudzuje telo, pokožku aj vlasy. Skvelým pomocníkom je tiež kyselina listová v odporúčanej dávke 400 – 800 mikrogramov denne. Spomínaná látka sa nachádza tradične v dozelena zafarbenej zelenine. Samozrejme, výnimku netvoria ani vajíčka, pečeň, mlieko, droždie a strukoviny.

Pozor na modriny

Častý výskyt modrín nepredznamenáva nič dobré. Ak sa čo len trochu udriete napríklad o roh stola a ihneď máte malé podliatiny na tele, zbystrite pozornosť. Dôvodom spomínaných nepríjemností môže byť aj strava chudobná na bielkoviny (proteíny) a vitamín K. Proteíny je vhodné dopĺňať z rastlinných, ale aj živočíšnych zdrojov. K tým zaraďujeme bielkoviny z orechov či sóje. K druhej skupine proteíny z mäsa, vajíčok a mliečnych výrobkov. Znížiť výskyt modrín je možné aj vďaka spomínanému vitamínu, ktorý sa podieľa na správnej zrážanlivosti krvi.

Aký máte úsmev?

Aj kvalita zubov môže byť zapríčinená zlým nastavením jedálneho lístka. Nedostatok vitamínu C z ovocia a zeleniny sa môže prejaviť najmä na ďasnách, ktorých ústup môže vyústiť do paradentózy. Zaujímavou sa však javí ešte jedna teória. Starší ľudia so zhoršenou kvalitou chrupu sa zvyčajne stravujú nezdravo. Dôvodom je teda nedostatok zubov, vďaka ktorým nie je možné rozhrýzť čerstvú zeleninu alebo ovocie. Následkom toho volia viac tepelne spracovaných jedál. Nedostatočné požutie potravy rovnako prispieva k problémom s trávením. V niektorých prípadoch môžu tieto ťažkosti prerásť do kŕčov a problémov s vyprázdňovaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #únava #modriny #zdravý jedálniček