Sex, meno- či andropauza. Témy, o ktorých sa (ne)hovorí?

Niektorí tvrdia, že staroba je nespravodlivá, pretože naše telo je pomalšie, často neposlúcha. Je to však pravda iba čiastočne. Ak sa človek o seba, svoje telo aj ducha stará, tak si aj počas jesene života dokáže veci zariadiť tak, že život naozaj žije a užíva si ho. Má čas na seba, partnera, svoje koníčky, na priateľov...

09.04.2019 06:00
seniori, staroba Foto:
Všetky nepríjemné prejavy meno- a postmenopauzy sa dajú minimalizovať aj bez nutnosti substitučnej hormonálnej liečby.
debata

Mnoho žien sa v tomto období obáva najmä klimaktéria, respektíve jeho nepríjemných prejavov. Postupné vyhasínanie schopnosti počať dieťa sa začalo už dávnejšie. Menopauza totiž neprichádza zo dňa na deň. Čo sa vtedy v tele ženy vlastne deje? Funkcia vaječníkov pozvoľna vyhasína, ubúda estrogénov a centrálny nervový systém na to reaguje tak, že „bičuje“ vaječníky, aby najmä v noci a potom aj počas dňa v pulzoch produkovali zvyšky hormónov. To spôsobuje, že sa rozťahujú cievy, čo je spojené s návalmi horúčavy, so začervenaním, potením. „Rád by som zdôraznil, že klimaktérium nie je choroba, ale s poklesom estrogénov v tele súvisia niektoré sprievodné prejavy ako návaly tepla, potenie, nespavosť, podráždenosť. Byť v klimaktériu však automaticky neznamená, že žena musí všetko toto zažívať. U niektorých môžu byť príznaky dokonca minimálne a obávané obdobie prežijú veľmi pokojne. Naopak, ak prejavy menopauzy znižujú kvalitu života, existuje niekoľko možností, ako im predísť alebo ich minimalizovať,“ upokojuje gynekológ Jozef Španka.

Obdobie „prechádzania na druhú stranu“, teda z plodného obdobia do neplodného, má z medicínskeho hľadiska tri fázy, predmenopauzu (nastáva okolo štyridsiateho až štyridsiateho piateho roku života), samotnej menopauzy (okolo päťdesiatky) a postmenopauzy.

Mnohé ženy, ktoré sa prechodu báli ako obdobia, keď je mladosť a aktívny život definitívne preč, sa dnes svojim obavám smejú. Tvrdia, že si konečne naplno užívajú milovanie, pretože nemusia brať ohľad na deti vo vedľajšej izbe (tie sú dávno z domu preč), nemusia riešiť antikoncepciu, a najmä dokonale poznajú svoje telá. Vedia, ako reagujú, čo potrebujú a vďaka veku sa ani neostýchajú povedať, čo chcú.

Podľa lekárov v prechode žene nehrozí strata libida. Spočiatku môže byť náročnejšie vyrovnať sa s tým, čo sa deje s jej telom – potí sa, je unavené, bolia kĺby, nedokáže zaspať… To všetko zvyšuje podráždenosť, a sex je to posledné, čo ženu v tom momente zaujíma. „Libido u žien v klimaxe nebýva zmenené, ale v dôsledku neliečeného estrogénového deficitu sa objavuje suchosť slizníc, teda aj pošvy, čo sťažuje pohlavný styk a máva negatívnu odozvu u partnerov,“ vysvetľuje doktor Španka. „Tento problém možno rýchlo a efektívne riešiť pomocou lokálnych estrogénov vo forme čapíkov alebo mastí, aplikovaných niekoľkokrát mesačne, alebo sa dajú použiť bežné lubrikanty, najlepšie obohatené o aloe vera.“

Všetky nepríjemné prejavy meno- a postmenopauzy sa dajú minimalizovať aj bez nutnosti substitučnej hormonálnej liečby. Možno vás zarazí, že riešenie sa skrýva v niečom takom miniatúrnom, ako je peľové zrnko. Vo Švédsku prišli na spôsob, ako narušiť odolný obal peľového zrnka a jeho obsah stopercentne využiť. Vyrába sa z neho napríklad výživový doplnok, ktorý pomáha ženám zvládnuť nie vždy ľahké obdobie klimaktéria. „Plazmatický extrakt z peľového zrna obsahuje okrem iného L-tryptofán, ktorý sa v tele zmení na sérotonín – jeho nedostatok môže napríklad za výkyvy nálad, podráždenosť, depresie, poruchy termoregulácie. Sérotonín v organizme metabolizuje na melatonín, ktorý je dôležitý pre náš spánok. Práve melatonín môže zmierniť návaly tepla a potenie, navodiť dobrú náladu, potlačiť depresie a zlepšiť spanie,“ vysvetľuje gynekológ.

Samozrejme, nie je to všeliek a tak ako pri všetkom, aj pri menopauze platí, že dôležitá je aj životospráva. „Vždy treba dbať na pestrú stravu, dostatok pohybu aj spánku. Pokiaľ ide o ženy v prechode, okrem extraktu z peľových zŕn, ktorý sa dá užívať dlhodobo, odporúčam dopĺňať vápnik a horčík,“ radí lekár.

Aj muži majú svoj prechod

Kým ženy sú na prechod systematicky pripravované v podstate od prvej menštruácie, o mužskom prechode sa roky iba špekulovalo, a aj dnes, keď je jasné, že reálne existuje, zároveň existujú muži, ktorí si myslia, že keď budú tento fakt popierať, tak sa ich nebude týkať. Kým ženy vedia, že v prechode budú zažívať návaly a výkyvy všetkého možného (tepla, chladu, potu, hormónov, kilogramov, vody, nálad,…) a tiež vedia, že si môžu pomôcť vhodnými jedlami a farmaceutickými preparátmi, mužov na adropauzu nikto nepripravuje.

Ale aj im sa od štyridsiatky stále znižuje hladina mužského pohlavného hormónu testosterónu. Prejavuje sa to postupným strácaním vlasov, ochabovaním kože aj svalov, problémami so spánkom, problémami s erekciou, podráždenosťou aj únavou.

Aby sa andropauza nepremenila na rýchlostnú cestu prvej triedy do smutnej staroby, keď sa chlap opustí a nezaujíma sa nielen o seba a svoju partnerku, ale vôbec o život, pomôže návšteva lekára – sexuológa alebo urológa. Nie preto, že by bol chorý, ale preto, že práve odborníci dokážu mužovi vysvetliť, čo sa deje v jeho tele, a potom aj v hlave, a tiež vedia naordinovať vhodné preparáty, ktoré proces mužského prechodu uľahčia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #menopauza #andropauza