Seniori z Banského vyrábajú aj obaly na smartfóny

Tkaniu kobercov, vankúšov, prestieraní, ale i výrobe kabeliek či obalov na mobilné telefóny sa už niekoľko rokov venujú seniori z denného stacionára z obce Banské v okrese Vranov nad Topľou.

07.04.2019 11:00
seniorsklub Banské Foto:
Seniori z denného stacionára v obci Banské sa v súčasnosti venujú príprave veľkonočných vajíčok. Vyrábajú ich z polystyrénu a stužiek.
debata

V prípade miestneho osadenstva, ktoré tvorí dvadsaťjeden dôchodcov, však nejde o zárobkovú činnosť. Každý produkt vyrobený vlastnými šikovnými rukami starších ľudí slúži ako dar do miestnych škôl.

Stretla sa skvelá partia

Denný stacionár v Banskom sa stará o denný program tamojších dôchodcov, pätnásť žien a šesť mužov. Najstaršia obyvateľka sa pýši úctyhodným vekom 86 rokov. Zatiaľ čo staršie dámy sa venujú typickým ženským prácam, chlapi sa zaoberajú výrobe dekoračných drevených vozíkov a zapaľovačom do krbov a na opekanie. Šéfka neziskovej organizácie Seniorklub Anna Lipkošová, ktorá vedie stacionár v tejto východoslovenskej obci, miestnych obyvateľov chváli a snaží sa im čo najefektívnejšie vypĺňať voľný čas.

Úspech majú aj kabelky a kozmetické tašky

Základom aktivít seniorov je terapia prácou, ktorá je známa tiež pod názvom ergoterapia. „V rámci ergoterapie, teda záujmovej činnosti, používame vlastné tri krosná. Seniori si pomocou nich oživujú rôzne remeslá, ktorým sa venovali v mladosti. Pečieme koláče, háčkujeme, seniori v súčasnosti pred veľkonočnými sviatkami zdobia aj vajíčka. Tešia sa z malých úspechov,“ prezrádza pre Pravdu Anna Lipkošová.

Seniori z denného stacionára v obci Banské sa v... Foto: Archív Seniorklub
seniorsklub Banské Seniori z denného stacionára v obci Banské sa v súčasnosti venujú príprave veľkonočných vajíčok. Vyrábajú ich z polystyrénu a stužiek.

Medzi netradičné výrobky, ktoré vychádzajú z tvorivých dielní seniorov, patrí aj výroba kozmetických tašiek, kabeliek, ale i obalov na telefón. „Materiál získavam z odpadu tkanín za lacný peniaz a z nich naši seniori tvoria spomínané obaly na mobilné telefóny, tašky či kabelky. Tieto produkty majú veľký úspech. Darujeme ich do materskej, základnej školy a komukoľvek v obci.“

Chlapi hrajú karty, ale aj pracujú

Pre šesticu starších pánov miestneho stacionára práca tiež nie je cudzia, I keď, ako s úsmevom rozpráva šéfka zariadenia, najradšej predsa len hrajú karty. Ruky k dielu sú však ochotní priložiť najmä pri tvrdšej robote. „Chlapi najradšej hrajú karty, ďalej človeče, nehnevaj sa. Ale, samozrejme, vyrábajú z debničiek zo zeleniny zapaľovače do krbov. Krabičky nasekajú na rovnomerné kúsky, vložia medzi nich horľavý knôt, zviažu ich a zapaľovač je na svete. Okrem toho robia z lieskového dreva aj vozíky, ktoré slúžia, ako dekorácia do záhrad. Do týchto vozíkov sa ukladajú kvety, ale aj spomínané zapaľovače,“ opisuje aktivity chlapov Anna Lipkošová.

Seniori z denného stacionára v obci Banské. Foto: Archív Seniorklub
seniorsklub Banské Seniori z denného stacionára v obci Banské.

V tomto jarnom počasí sa seniori tešia aj pestovaniu bylín, najmä mäty a medovky. Voňavé byliny používajú na ochutenie pitnej vody, ktorú vhodne dochucujú citrónom.

Nemusia sa trápiť samotou

Stacionár v Banskom spája ľudí nielen prácou, ale aj záujmami a vzájomnou úctou. Osadenstvo tohto zariadenia tvoria dva manželské páry, ale aj viacero vdovcov, mužov i žien. Do stacionára teda každé ráno počas pracovných dní prichádzajú väčšinou opustení ľudia, ktorí si skracujú dlhý deň šikovnými aktivitami či rozhovormi s rovesníkmi. V stacionári majú tiež k dispozícii teplé obedy, ale pomaškrtiť si môžu na káve aj koláčoch. A že nálada medzi seniormi je skutočne pozitívna, svedčia aj slová Anny Lipkošovej. Vzťahy medzi miestnymi ľuďmi vo vyššom veku opisuje ako vľúdne, založené na vzájomnej dôvere a spoločnom trávení voľného času.

debata chyba
Viac na túto tému: #denný stacionár