Na čo si dať pozor, ak sa chystáte na sociálnu sieť

Pokiaľ vás zvábila komunikácia prostredníctvom internetu, buďte na pozore. Polícia varuje, že pred zlodejmi sa treba chrániť aj na sociálnych sieťach. Toto sú základné pravidlá, ako sa vyhnúť hroziacemu nebezpečenstvu.

10.04.2019 14:12
instagram, sociálna sieť, facebook Foto:
Pred samotným zaregistrovaním sa na sociálnej sieti je vhodné poznať triky na to, ako o svojom živote poskytnúť len nevyhnutne potrebné informácie.
debata

Vyhľadávanie priateľov z minulosti, zo školy a práce láka okrem mladých generácií aj vekovo staršie ročníky. Dôvodom, prečo sa odhodlajú vstúpiť do virtuálneho sveta internetovej komunikácie, je kontakt s väčším počtom ľudí, prakticky neobmedzene a v hociktorom kúte sveta.

Pred samotným zaregistrovaním sa na sociálnej sieti je vhodné poznať triky na to, ako o svojom živote poskytnúť len nevyhnutne potrebné informácie. Presne také, ktoré z vás neurobia jasný terč pre zlodejov. Kriminálne živly totiž často poľujú aj na sociálnych sieťach. Sledujú pohyb osôb, ich majetkové pomery, ale tiež to, aké majú zvyklosti. Najviac sa však zameriavanú na to, kedy opúšťate svoj domov.

Pred krádežou pátrajú na sociálnej sieti

Páchatelia trestných činov vyčkávajú na všetky údaje, ktoré o sebe poskytnete na internete. Vyhľadávanie osobných údajov, adresy a telefónneho čísla tak pre nich nepredstavuje veľkú prekážku. Cieľom zlodejov je získanie čo najväčšieho množstva informácií o svojich potenciálnych obetiach. „Často sa stáva, že osoby vo svojich profiloch spomínajú čo všetko vlastnia, priložia k tomu fotografie, poprípade spomenú, kedy nie sú doma. Nemusí ísť hneď o násilníka, ktorý ohrozí život a zdravie osoby, ale môže sa stať, že im vykradnú dom alebo byt,“ upozorňuje polícia na stránke minv.sk.

Prezraďte o sebe len minimum

K preventívnym radám, ako sa chrániť pred kriminálnikmi, je najmä vytvorenie si prezývky (nickname), z ktorej sa nedá vyčítať, aké máte priezvisko, vek či pohlavie. Napríklad, ak uvediete v prezývke svoje priezvisko a rok narodenia, je pravdepodobné, že si vás rýchlejšie vyhľadajú a získajú predstavu o vašej osobe. K profilu nie je vhodné dopĺňať údaje o presnej adrese, majetku, dátum narodenia, mailové adresy a telefónne čísla. Hoci je pre sociálne siete typické zverejňovanie fotografií zo súkromia, odporúča sa neukladať na web príliš osobné fotografie, ďalej obrázky vnútorného vybavenia bytu či lokality, kde žijete.

Vyhnite sa osobným stretnutiam

Páchateľ trestných činov sa snaží predovšetkým zistiť, či žijete samy, koľko máte rokov, aký majetok vlastníte a tiež, kedy zvyknete odchádzať na chalupu alebo dovolenku. V niektorých prípadoch sa môže pod falošným profilom usilovať aj o osobné stretnutie. Takémuto návrhu sa radšej zďaleka vyhnite, pokiaľ na vás nepôsobí dôveryhodne. Ak má predsa len k schôdzke dôjsť, poistite sa určením miesta, ktoré nie je mimo verejných priestranstiev.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálne siete #zlodej #bezpečnosť na internete