Ako spoznáte falošného policajta či úradníka?

Vynaliezavosť zlodejov a podvodníkov nemá hranice. V túžbe obohatiť sa na úkor nevinnej obete neváhajú vystupovať v pozícii mužov zákona či úradníkov. Takto ich odhalíte.

11.04.2019 13:42
Vystríhajte seniorov, aby sa nestali obeťami... Foto:
Vystríhajte seniorov, aby sa nestali obeťami podvodov.
debata

Stále na pozore

Využívajú moment prekvapenia, časovú tieseň a srdečnosť ľudí v staršom veku. Rôznorodí kriminálnici sa chcú rýchlo a ľahko obohatiť a v tejto snahe skúšajú stále nové triky na seniorov. Zachádzajú dokonca tak ďaleko, že sa vydávajú za policajtov či agentov. Príbehy, ktoré môžu pomôcť seniorom vyhnúť sa týmto kriminálnym živlom, opisuje Ministerstvo vnútra SR v brožúre nazvanej Bezpečný senior. Podvodníci sa často snažia získať peniaze od ľudí v staršom veku rôznymi zámienkami. Jednou z nich je napríklad oklamanie seniorov, že ich peniaze môžu byť falošné.

Vystupujú ako policajní agenti

Bezbranným ľuďom sa predstavujú napríklad ako policajní agenti, ktorí majú za úlohu v danom meste alebo obci vypátrať falošné bankovky. Nakoľko predpokladajú, že si od nich budú seniori pýtať služobný preukaz, vyrukujú často s tou istou pesničkou. Doklady si údajne zabudli v aute, ale majú pri sebe odznak policajného agenta. Po nepravej legitimácii sa kriminálnik snaží presvedčiť svoju obeť o tom, že falošné peniaze sa dostali aj na miestnu poštu či do banky. Požiada tak dôchodcu o to, aby mu ukázal peniaze a mohol zistiť, či sú pravé. Pred samotnou obeťou si pochybnou lampičkou overuje ich pravosť až nakoniec vyhlási, že až na pár bankoviek je väčšina falošných. Tvrdí, že si ich zoberie na preskúmanie a potom sa ozve.

Nechýba im predstieraná empatia

Zlodeji môžu byť až tak presvedčiví, že dôverčivým ľuďom ukazujú na skutočných a pravých peniazoch chýbajúce bezpečnostné prvky, ktoré však pravým bankovkám v skutočnosti vôbec nechýbajú. Po bezproblémovom zhabaní peňazí sa podvodník rozlúči so slovami, že o danej skutočnosti na ďalší deň spíše protokol. Precitnutie prichádza po prvotnom šoku, teda vtedy, keď sa starší ľudia dozvedia, že boli oklamaní a okradnutí podvodníkmi. A veľmi presvedčivými podvodníkmi.

Takto rozpoznáte tých nepravých

Ministerstvo vnútra v tejto súvislosti jasne vysvetľuje, že policajti nikdy nekontrolujú úspory ľudí. Totožnosť policajta je možné overiť si na telefónnom čísle 158. Pokiaľ pri sebe policajt nemá doklady, nepúšťajte ho do domu. V žiadnom prípade mu nedávajte do rúk svoje peniaze, a ak je vám muž zákona podozrivý, zavolajte chytro skutočných policajtov.

Podobné prípady sa týkajú aj falošných úradníkov. Aj tu treba byť na pozore a nenechať sa oklamať vymyslenou totožnosťou. Žiadni úradníci, či sú zo sociálnej poisťovne, zdravotnej poisťovne a iných inštitúcií nikdy pri návšteve domácnosti nenarábajú s hotovosťou. Ako upozorňuje polícia, osobne nedoručujú peniaze a ani nemajú oprávnenie ich od ľudí osobne žiadať. Každý úradník má pritom povinnosť preukázať sa dokladom totožnosti. Ak je vám podozrivý, oznámte to polícii.

Seniori sa môžu ľahko stať obeťou klamstva, či podvodu. Predchádzať tomu môžu napríklad zvýšením opatrnosti, ale aj informovaním sa na Senior linke 0800 172 500.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #podvodníci #faloš #falošné peniaze