Čo ruinuje chudnutie vo vyššom veku?

Lenivejší metabolizmus a menej fyzických síl môžu s pribúdajúcimi rokmi komplikovať zhadzovanie nadbytočných kilogramov. Na čo si dávať pozor?

12.04.2019 06:00
Kalórie spočítané presne! Na chudnutie... Foto:
Obmedzovanie kalórií v potrave prináša pre telo vysokú mieru stresu.
debata

Pod ťažkosti s chudnutím sa u seniorov podpisuje najmä ubúdanie aktívnej telesnej hmoty. Tvoria ju svaly, ktoré zodpovedajú za náš pohyb, fungovanie vnútorných orgánov, ale i tlkot srdca. Ak svaly ochabujú, nastávajú komplikácie s udržaním si pevnej línie. Do popredia sa totiž začne dostávať pasívna telesná hmota, tuk. Ten sa zvykne ukladať v podkožnom tkanive a tiež medzi vnútornými telesnými orgánmi, pričom v tomto druhom prípade hovoríme o takzvanom viscerálnom tuku.

Čím menej svalov máme, tým je chudnutie ťažšie. Základom zdravého chudnutia vo vyššom veku je preto udržanie si minimálneho množstva tuku a aktívne posilňovanie svalov. V prípade, že sa podujmete na tvrdé diéty, môže sa celý proces redukcie tuku skomplikovať.

Pohrávanie sa s kalóriami

Vynechanie niektorých druhov sacharidových potravín sa považuje za rýchly spôsob zhadzovania nadbytočných kilogramov. V strave sa totiž priškrtí konzumovanie jednoduchých a zložených cukrov. Prvé menované sa nachádzajú prevažne v ovocí a sladkostiach. Druhé spomínané sú v hojnom množstve zastúpené v ryži, zemiakoch či cestovinách.

Takýto spôsob redukcie váhy je síce rýchly, ale prináša so sebou viacero komplikácií. Najvážnejšou z nich je vznik jo-jo efektu. Vylúčenie sacharidov zo stravy totiž nie je možné udržiavať dlhodobo, nakoľko nastávajú ťažkosti s únavou, podráždenosťou či nespavosťou. Po ukončení diéty môže opätovná konzumácia spomínaných druhov potravín spôsobiť návrat do predošlého stavu. Niektorí ľudia sa dokonca sťažujú, že vďaka jo-jo efektu nielen neschudli, ale pribrali čosi navyše.

Veľký hormonálny chaos

Obmedzovanie kalórií v potrave prináša pre telo vysokú mieru stresu. V ľudskom organizme sa začnú búrlivým spôsobom hlásiť o slovo hormóny inzulín, grelín a leptín, čo vyvoláva zvýšenú chuť do jedla a spomaľuje výkonnosť metabolizmu. Podľa štúdie uverejnenej v časopise New England of Medicine môžu vlčí hlad a problémy s metabolizmom pretrvávať aj po dobu jedného roka po skončení diéty. Jo-jo efekt totiž urýchľuje pokles dopamínu, čo sa prejaví pocitmi spomalenosti a celkového útlmu.

Prvými poznávací znameniami tohto problému je silná chuť na sladké a kalorické jedlá, ktorá sa objavuje najmä vo večerných hodinách a v noci. Jednoducho povedané, telo si potrebuje uložiť do zásoby to, čo kedysi „rýchlosťou blesku“ stratilo.

Komplikácie so spánkom

Tvrdá diéta ovplyvňuje aj kvalitu spánku. Zaspať pri zníženom množstve kalórií je náročné. Ochudobnenie spánku, čo i len o hodinu každú noc po dobu troch dní, vyvoláva prudký vzostup hladín grelínu v ľudskom tele, ktorý stimuluje chuť do jedla. Naopak dochádza k poklesu hormónu leptínu. Ten má v organizme dôležitú úlohu. Oznamuje nám, že náš žalúdok je plný a nepotrebuje ďalšiu stravu. Hlboký spánok v rozmedzí sedem až osem hodín spôsobí uvoľňovanie rastového hormónu, ktorý značnou mierou prispieva k zhadzovaniu tuku.

Jedla sa netreba báť

Menej jedla a viac pohybu zaberá pri chudnutí skôr na mladšie generácie. Rada pre seniorov: Neuberajte kalórie, ale pohybujte sa. Jedlo si rozvrhnite počas celého dňa. Nevynechávajte raňajky a nepresúvajte konzumáciu jedla do neskorých popoludňajších a večerných hodín. Zo stravy nie je vhodné vynechávať nárazovo sacharidy. Energiu radšej „spaľujte“ prechádzkami v prírode, meditáciou či náročnejším druhom pohybu.

K naštartovaniu metabolizmu a posilňovaniu aktívnej telesnej hmoty dochádza už počas tridsiatich minút pohybu každý deň. Vhodnými pohybovými aktivitami sú v tomto prípade rýchla chôdza, či bicyklovanie. Seniorom sa tiež neodporúča prechádzať na prísne stravovacie programy, ktoré zo dňa na deň zmenia ich niekoľkoročný spôsob stravovania. Trik pri chudnutí spočíva v tom, že sa obmedzí, ale nie úplne vylúči konzumovanie príliš sladkých, slaných a vyprážaných jedál. Naopak, jedálniček sa obohatí surovou zeleninou, strukovinami a rastlinnými olejmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #jo-jo efekt