Prečo seniori presáľajú jedlá?

Chuťové poháriky s pribúdajúcimi rokmi štrajkujú. So starnutím sa spája aj oslabenie rozoznávania rôznych chutí. Najväčšie problémy však majú seniori pri vnímaní slaných podnetov.

13.04.2019 06:00
soľ Foto:
Soľ nenájdeme len v soľničke, ale aj v spracovanom mäse, syroch, pečive, chlebe a prekvapivo aj v niektorých druhoch sladkostí.
debata (2)

Starší ľudia konzumujú veľa soli

Soľ sa skladá zo sodíka a chlóru. Veľké množstvo sodíka spôsobuje u starších ľudí riziko vzniku nebezpečných kardiovaskulárnych chorôb. Jednou z nich je vysoký krvný tlak, ktorý prichádza nenápadne, bez väčších ťažkostí, a preto sa mu v odborných kruhoch hovorí tichý zabijak. Netreba však zabúdať, že prehnané dávky soli môžu viesť k celému radu ďalších zdravotných problémov, a to obličkovým kameňom, poškodeniu obličiek, k rakovine žalúdka, ale aj osteoporóze a, paradoxne, aj cukrovke.

Vedci varujú, že dlhoročné presáľanie jedál môže viesť k predčasnej smrti. Štatistiky naznačujú, že senior niekedy práve oslabením chuti na slané príjme takmer desaťnásobok odporúčanej dennej dávky kuchynskej soli.

Odporúča sa len niekoľko gramov

Soľ nenájdeme len v soľničke, ale aj v spracovanom mäse, syroch, pečive, chlebe a prekvapivo aj v niektorých druhoch sladkostí. Hlavnou súčasťou soli je práve sodík, ktorý je však pre ľudský organizmus veľmi dôležitý. Podieľa sa na správnom fungovaní svalov a reguluje aj prenos nervových signálov. Odporúčaná denná dávka soli sa pohybuje na úrovni 2 – 4 gramy. Toto množstvo sa zvyšuje v prípade ťažšej fyzickej aktivity, alebo počas dlhého pobytu v saunách, či v horúcom prostredí. Dospelí ľudia na Slovensku, a seniori nie sú výnimkou, však skonzumujú až 10 – 15 g soli denne.

Prvá pomoc pred infarktom

Prvou záchranou pred vysokým krvným tlakom, infarktom myokardu a ďalšími zdravotnými problémami spojenými s presáľaním je postupné znižovanie použitia kuchynskej soli. Odborníci odporúčajú konzumovať zeleninu v jej prirodzenom stave bez dosoľovania. Namiesto tejto slanej prísady sa môžu použiť byliny, ktoré dodajú jedlu vynikajúcu chuť. Do polievok sa namiesto soli používa napríklad aj zázvor.

Z kuchynských liniek je vhodné odstrániť rôzne sójové omáčky, zmesi korenín so soľou, či takzvané koreninové prípravky na grilovanie. Vyššie množstvo soli obsahujú aj niektoré druhy zásaditých minerálok, ale polotovary, mäsové výrobky ako klobásky, či slanina a tvrdé syry.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #soľ #srdcový infarkt #slané jedlo