Nebojte sa elektronických receptov: Sú bezpečné

Zbytočná administratíva a najmä neprehľadnosť pri interakciách liekov má pomôcť vyriešiť systém národného systému s názvom ezdravie.

17.04.2019 12:00
lekár, žena, doktor Foto:
Projekt eHealth má zabezpečiť elektronické prepojenie nemocníc, ambulantných lekárov, lekární, laboratórií aj zdravotných poisťovní.
debata

Jednou z noviniek, ktorá sa v súčasnosti aktívne využíva v praxi, je aj vydávanie takzvaných elektronických receptov. Najmä u seniorov často dochádza k predpisovaniu účinných látok, ktoré sa navzájom ovplyvňujú a môžu poškodiť ich zdravie. Tomuto bude čoskoro koniec.

Nebojte sa nových trendov

Elektronické recepty, alebo tiež erecepty, sa stávajú neodmysliteľnou súčasťou elektronického zdravotníctva na Slovensku. Tento spôsob predpisu liekov má podľa Národného centra zdravotníckych informácií prispievať k zvýšeniu bezpečnosti pacienta a, napokon, aj k účelnej a efektívnej liečbe. „Lekár vykonáva predpis rovnako ako doteraz, zmenou je prihlásenie a overenie lekára cez elektronický preukaz zdravotníckeho pracovníka (ePZP). V systéme lekára sa vytvárajú elektronické záznamy pre národný systém a na pozadí sa realizuje kontrola, ktorá lekárovi poskytne informácie o potenciálnych liekových interakciách či duplicitách,“ uvádza portál nczisk.sk

Žiadne zbytočné papieriky, len preukaz poistenca

Lekár sa prostredníctvom spomínaného preukazu zdravotníckeho pracovníka autentifikuje v Národnom zdravotníckom informačnom systéme. Toto overenie v podstate nahrádza pečiatku a podpis, ktoré sa dávajú na klasický papierový recept. Pacient aj naďalej predkladá svoj preukaz poistenca z akejkoľvek z troch slovenských zdravotných poisťovní u lekára, ktorý ho vyhľadá vo svojom informačnom systéme. Po vyšetrení lekár predpíše liek alebo zdravotnú pomôcku a elektronický recept podpísaný elektronickou formou odošle do Národného zdravotníckeho informačného systému (NZIS). Zaujímavá je v tomto prípade najmä funkcia upozorňovania lekára na liekové interakcie či duplicitu predpisovania liekov.

Môžete si vybrať aj papierový recept

Samozrejme, ak si pacient neželá elektronický recept, môže svojho lekára požiadať aj naďalej o papierový recept. Lekár musí v tejto súvislosti dať pacientovi na výber a pred vydaním receptu mu navrhne, či si želá recept vytlačiť alebo nie. „Pacient využíva papierový recept najmä v prípade, keď si neželá, aby lekárnik videl v systéme celý zoznam jeho predpísaných a ešte nevydaných liekov. Ak pacient v lekárni predloží papierový recept, lekárnik vidí len liek uvedený na ňom. Lekárnik identifikuje pacienta pomocou rodného čísla z preukazu poistenca,“ vysvetľuje spomínaný portál. Informácia o vydaní lieku sa teda automaticky zapíše do Národného zdravotníckeho informačného systému a lekár má prehľad aj o tom, či si pacient skutočne vyzdvihol liek v lekárni.

Majte svoje zdravie pod kontrolou

Samozrejme, aj pacient sa môže kedykoľvek oboznámiť so svojimi údajmi, a to cez Národný portál zdravia na stránke www.npz.sk, v klientskej zóne v sekcii „Moja zdravotná knižka“. V tejto zdravotnej knižke má každý k dispozícii svoju zdravotnú dokumentáciu, zoznam predpísaných a vydaných liekov. Na jej používanie sú však potrebné elektronický občiansky preukaz s bezpečnostným kódom (BOK) a čítačkou elektronickej identifikačnej karty eID, ktorá sa pripája k počítaču. V prípade zmeny zdravotnej poisťovne, údaje o liekoch pacienta v jeho elektronickej zdravotnej knižke zostanú. Informácia o zmene zdravotnej poisťovne sa automaticky dostane do systému elektronického zdravotníctva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #eZdravie