Univerzita Komenského vybuduje Centrum aktívneho starnutia

Priaznivé účinky pohybovej aktivity seniorov, ktorí patria medzi najpasívnejšiu skupinu obyvateľstva, chce implementovať nový projekt Univerzity Komenského vychádzajúc pritom z doterajších výsledkov výskumu.

26.04.2019 10:50
centrum Foto:
Centrum aktívneho starnutia, v ktorom odborníci spoja najnovšie overené vedecké poznatky z oblasti pohybovej aktivity, poskytne komplexné pohybové programy pod dohľadom kvalifikovaných odborníkov zamerané na prevenciu a podporu zdravia seniorov.
debata (1)

Cieľom slovenských a rakúskych partnerov je zlepšiť podmienky na efektívne poskytovanie preventívnej starostlivosti a podpory zdravia seniorov, a tým prispieť k ich lepšej sociálnej inklúzii.

Centrum aktívneho starnutia, v ktorom odborníci spoja najnovšie overené vedecké poznatky z oblasti pohybovej aktivity, poskytne komplexné pohybové programy pod dohľadom kvalifikovaných odborníkov zamerané na prevenciu a podporu zdravia seniorov.

„Naše kompetenčné centrum poskytne seniorom – dobrovoľníkom program supervízovanej pohybovej aktivity zameraný na zlepšenie fyzickej zdatnosti, diagnostiku, ako aj inštruktážne školenia pre seniorov na vykonávanie pohybovej aktivity v domácom prostredí,“ približuje profesor Dušan Hamar, odborný garant projektu.

„Je nesmierne dôležité odpovedať na súčasné potreby spoločnosti, a preto som v tejto súvislosti rád, že tento projekt priamo reaguje na ciele Stratégie EÚ na zabezpečenie inteligentného, udržateľného a inkluzívneho rastu a rešpektuje hlavné ciele, ktoré si EÚ stanovila dosiahnuť do roku 2020,“ povedal rektor UK Marek Števček. Projekt trvá od 1. marca 2019 do 28. februára 2022.

Fakulta telesnej výchovy a športu UK na projekte spolupracuje s Inštitútom fyzikálnej medicíny v St. Pölten v Rakúsku. Ďalšími partnermi a podporovateľmi sú Hlavné mesto SR Bratislava, Bratislavský samosprávny kraj, Trnavský samosprávny kraj, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Všeobecná zdravotná poisťovňa, UNION poisťovňa, Slovenská akadémia vied, Lekárska fakulta UK, Mesto Šamorín, obce – Prellenkirchen, Wolfsthal, Berg, Kittsee, Hainburg a. d. Donau; SVA – Sozialversiche­rungsanstalt der gewerblichen Wirtschaft, Landesstelle Niederösterreich, SVB – Sozialversiche­rungsanstalt der Bauern a VAEB – Versicherungsan­stalt für Eisenbahnen & Bergbau. Projekt programu cezhraničnej spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika – Rakúsko je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #prevencia #projekt #seniori #univerzita #aktívne starnutie