Polícia ochráni aj vašu chatu, nie však zadarmo

Chystáte sa na chalupu a máte strach, že vás predbehli zlodeji? „Šikovným“ vlamačom, ktorí si brúsia zuby na cudzí majetok, môžete účinné klepnúť po prstoch. Polícia radí, ako na to.

27.04.2019 11:00
Chata, záhrada, bývanie, reality Foto:
V drevených chatkách spevnite dvere plechom primeranej hrúbky.
debata

Skôr, než sa začne letná sezónna, kriminálne živly majú príležitosť na to, aby sa poobhliadli po vhodnom lupe. Okrem opustených domčekov na samotách im do kariet hrajú aj málo navštevované chaty. Jednoducho zabezpečené dvere, okenice, alebo iné vchody do chalupy môžu byť ľahkou a najmä prekonateľnou prekážkou.

Polícia aj z tohto dôvodu odporúča pripojiť svoje vidiecke obydlia na pult centralizovanej ochrany (signalizačný pult), ktorý v prípade neoprávneného vniknutia zabezpečí privolanie hliadky do vykrádaných priestorov. „Napojenie na signalizačný pult je účinné, iba ak je objekt umiestnený vo vzdialenosti do 15 min. cesty od polície alebo z centra bezpečnostnej služby, ktorá vykonáva zákrok,“ varuje polícia na stránke minv.sk. O službu možno požiadať na predpísanom tlačive na príslušnom okresnom riaditeľstve Policajného zboru, ktoré poskytne aj ďalšie potrebné informácie na jej zapojenie.

Dobrá zámka odradí zlodeja

Pri ochrane majetku je potrebné zamerať sa tiež na „vlastné“ opatrenia proti zlodejom. K najzraniteľnejším miestam, cez ktoré je možné dostať sa do chaty patria okná, dvere a dokonca aj tie, ktoré vedú na balkón a terasu. Rovnako si zabezpečte aj priechody z garáží alebo iných priľahlých objektov.

„V drevených chatkách spevnite dvere plechom primeranej hrúbky. Tak, ako v byte, aj tu platí zásada, že dobrá zámka odradí každého zlodeja,“ vysvetľujú muži zákona. Okná zase ochránia okenice so závorami, takisto aj mreže, prípadne bezpečnostné fólie. Okenné krídla by mali byť vyrobené z masívnej konštrukcie s rámom, ktorý je potrebné pevne ukotviť do muriva. Vlamači sa zameriavajú aj na chabo upevnené pánty k okennému rámu a krídlu okna.

Rebríky nepatria do rúk vlamačom

Pred odchodom z chaty dobre skontrolujte, či sú zavreté všetky okná. Okenice je potrebné zaistiť závorami, skontrolujte rovnako mreže a zámky. Rebríky, stoličky či stoly uložte do pivníc, aby sa po nich zlodeji rýchlejšie nedostali tam, kam potrebujú. Pri ochrane tohto druhu majetku je treba byť obzvlášť obozretný. Na rozdiel od bytu, kde môže pomôcť pri sledovaní vášho obydlia dobrý sused, pri chate sa na túto pomoc nedá priveľmi spoliehať.

„Je potrebné si uvedomiť, že ochrana majetku je najmä na pleciach vlastníka. Odcudzené veci majú hodnotu, ktorá sa nedá nahradiť peniazmi, a preto investícia do akýchkoľvek ochranných prostriedkov riziko takýchto strát znižuje.“ V niektorých prípadoch a najmä v oblastiach, ktoré často obliehajú podozriví ľudia, je vhodné chrániť si vlastný majetok aj vhodnou poistnou zmluvou. Spomínaná poistka zaručí aj plnenie nárokov pri vlámaní do chaty, odcudzení alebo zničení vecí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zlodeji #chata #vykrádanie