Majú ľudia narodení v máji menej chorôb?

Podľa amerického výskumu mesiac narodenia napovedá o našom zdravotnom stave viac, ako sme si mysleli.

01.05.2019 06:00
seniori, radosť, lúka Foto:
V súvislosti s priemernou dĺžkou života sa zistilo, že ľudia s dátumom príchodu na svet v prvej polovici roka sa dožívajú vyššieho veku, než je to u tých, ktorí sa narodili v druhej polovici roka.
debata

Štúdia, ktorá sa uskutočnila na Columbia University, sa zaoberala zdravím osoby, ktorá sa narodila v určitom časovom úseku počas roka. Základom bolo skúmanie narodenia v prvej a druhej polovici kalendárneho roka v súvislosti s vyšším rizikom výskytu niektorých druhov chorôb.

Výskumníci sa zamerali na testovanie viacerých ochorení vrátane astmy, srdcovocievnych ochorení a aj hyperkinetickej poruchy (ADHD), tiež nazývanej porucha pozornosti. Výskum sa uskutočnil na vzorke viac ako pol druha milióna ľudí v New Yorku od roku 1983 do 2013 a zaoberal sa aj testovaním detí.

„Októbroví“ ľudia sú vraj chorľavejší

Ako uvádza portál www.stethnews.com, výsledky výskumu sa zamerali predovšetkým na mesiace v kalendárnom roku, v ktorých je najväčšia pravdepodobnosť výskytu rôznych chorôb. Ľudia, ktorí sa narodili v máji, majú najnižšiu šancu, aby sa u nich prejavili skúmané ochorenia. Naopak, k rizikovým patria ľudia narodení v októbri. Výskum v súvislosti s deťmi poukazuje na trochu rozdielne výsledky. Júlové a októbrové deti majú najväčšiu pravdepodobnosť na vznik astmy. Deti, ktoré prišli na svet v novembri, najviac trápi porucha koncentrácie (ADHD). Prvá časť roka vyznieva, čo sa chorôb týka, optimistickejšie, hoci marec naznačoval, že v tomto mesiaci majú deti najviac ochorení spojených so srdcom.

Dáni majú iný výskum

V súvislosti s priemernou dĺžkou života sa zistilo, že ľudia s dátumom príchodu na svet v prvej polovici roka sa dožívajú vyššieho veku, než je to u tých, ktorí sa narodili v druhej polovici roka. Oproti tejto americkej štúdii však stoja výsledky iného zaujímavého výskumu, ktorý sa realizoval v Dánsku.

Dáni tvrdia, že ak máte v kalendári pri svojom mene dátum narodenia spadajúci do mesiacov máj a august, máte vyššie riziko výskytu kardiovaskulárnych ochorení. Dôvodom je nižšia úroveň slnka v tejto severskej krajine, než je to v samotnom New Yorku. Tak, ako každý výskum, aj tento treba brať podľa odborníkov s rezervou.

Skutočnými príčinami, ktoré sa podpisujú pod vznik ochorenia totiž netreba hľadať v kalendári, ale v tom, ako sa sami staráme o svoje zdravie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dĺžka života #zdravý život #srdcovo-cievne ochorenia