Nielen dia ponožky ochránia diabetickú nohu

Hrozivé čísla. Diabetická noha trápi na Slovensku až osem tisíc ľudí, polovica z tohto počtu má amputovanú nohu, pričom každý rok pribúda ďalších 400 amputácií. Ohrození sú aj seniori.

09.05.2019 11:00
nechty, diabetická noha, medicinálna pedikúra Foto:
Predchádzať vzniku diabetickej nohy je možné aj na základe vhodných preventívnych opatrení.
debata

Riziková kategória nad 55 rokov

Drvivú väčšinu cukrovkárov tvoria ľudia s diabetom 2. typu. Tento typ ochorenia bol pred dvomi rokmi zistený u takmer 19-tisíc nových osôb, a to najmä vo vekovej kategórii 55 – 64 a 65 – 74 rokov. Pri cukrovke 1. typu je situácia odlišná, najviac cukrovkárov je u mladých ľudí do 34 rokov. Podľa portálu www.diabetickanoha.sk je diabetická noha jednou z najzávažnejších komplikácií cukrovky so zásadným dosahom na kvalitu života. „Ide o postihnutie štruktúr nohy (chodidla), so vznikom otvorených a ťažko sa hojacich defektov. Progresia komplikácie môže vyústiť až do stavu ohrozujúceho pacienta na živote s nutnosťou amputačného riešenia,“ uvádza sa v publikácii s názvom Aby vás cukrovka nepripravila o nohu.

VIDEO: Diabetes je najčastejšou príčinou amputácií vôbec. MUDr. Tibor Balázs, intervenčný rádiológ a primár endovaskulárneho programu kliniky CINRE v Bratislave hovorí pre TV Pravda o tzv. revaskularizačnej liečbe, prostredníctvom ktorej je možné zabrániť zbytočným amputáciám končatín.

Video

Nevšimnete si úraz, ľahko sa zraníte

Medzi prvé príznaky diabetickej nohy patria prejavy z poškodenia periférneho nervstva, ako je mravčenie, pichanie, pálenie a bolesti nôh. Pacient postupom času stráca aj takzvanú ochrannú citlivosť a nereaguje na zraňujúce podnety, akými sú napríklad úder, náraz, porezanie, ale nezaznamená dokonca ani vážne poranenia nohy. „Neošetrené miesta poranenej kože sa rýchlo stávajú vstupnou bránou pre infekciu, ktorá sa podpisuje pod deštrukciu tkanív nohy, vrátane kostí, s rizikom sepsy, ktorá vyústi do amputácie,“ varuje portál. Postihnutie autonómnych nervov tak vedie k suchej a tvrdnúcej koži, s tvorbou hlbokých prasklín, čo prispieva aj k zlému hojeniu postihnutých miest.

Hygiena je základ

Predchádzať vzniku diabetickej nohy je možné aj na základe vhodných preventívnych opatrení. Spočívajú v každodennom dodržiavaní dôkladnej hygieny, a to najmä v umývaní nôh teplou vodou a mydlom, pričom sa neodporúča používať horúcu vodu. Po kúpeli musia byť chodidlá dôkladne osušené mäkkým uterákom, vrátene miest medzi prstami na nohe. Práve v tejto oblasti je zvýšený výskyt infekcií, pretože teplé a vlhké prostredie žičí baktériám a plesniam.

Kontrolujte nohy aj zrkadlom

Stav nôh je potrebné kontrolovať pravidelne, každý deň. V prípade, že je pre vás problematické skúmať dolné končatiny, požiadajte o to svoju rodinu alebo známych. Na spodnej časti chodidiel, a to napríklad aj za pomoci zrkadla, si všímajte otlaky, poranenia, zmenu farby. V takomto prípade je potrebné kontaktovať lekára. Môže to totiž znamenať zhoršenie ochorenia. Chodidlá dôkladne hydratujte mastnými krémami, okrem častí medzi prstami. Nechty si strihajte ihneď po kúpeli, kedy sú mäkké.

Existujú aj dia ponožky

V starostlivosti o nohy sa vyhýbajte používaniu elektrickej deky, horúceho kúpeľa či rôznych ohrevných telies. V prípade zníženej citlivosti nôh môže dôjsť k vzniku popálenín. Pre diabetikov je totiž typické, že majú poškodené nervy a cievy, čím sa automaticky znižuje ich citlivosť na chlad, teplo a bolesť. Nebezpečným následkom tohto problému je tiež slabé hojenie rán. V súvislosti s osobnou hygienou sa odporúča používať bavlnené alebo takzvané dia ponožky bez gumičiek, ktoré by mohli spôsobovať škrtenie nohy.

Ľudia o svojej chorobe nevedia

Podľa informácií poisťovne Dôvera v súčasnosti žije na Slovensku približne 400-tisíc diabetikov, pričom stotisíc ľudí o svojej chorobe nevie. Zatiaľ čo v roku 1997 sa na cukrovku liečilo takmer štvrť milióna obyvateľov Slovenska, za dvadsať rokov sa tento počet zdvojnásobil. „Rastúci počet prípadov má na svedomí najmä častejší výskyt nadváhy a obezity, nezdravá strava, nedostatok fyzickej aktivity a socioekonomické znevýhodnenie. Cukrovka nepredstavuje problém len pre tých, ktorí trpia na toto ochorenie, ale predstavuje tiež záťaž v podobe vysokých výdavkov na zdravotnú starostlivosť a sociálne zabezpečenie dlhodobo chorých,“ uvádza sa na stránke poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabates #diabetická noha