Vedie zlé stravovanie k vyššiemu riziku pádov?

Neschopnosť vstať zo stoličky, poruchy rovnováhy, problémy s rýchlou chôdzou či únavou. Aj takto sa môžu prejavovať u seniorov dva druhy nebezpečných chorôb. Podvýživa a anémia.

10.05.2019 06:00
Bielkoviny, železo, vápnik... To všetko sa... Foto:
Bielkoviny, železo, vápnik... To všetko sa skrýva napríklad v šošovici.
debata

Menej živín, viac chorôb

Malnutrícia, ako sa odborne hovorí podvýžive, je celosvetový problém. Ako uvádza portál Ministerstva zdravotníctva SR health.gov.sk, v Európe ňou trpí viac ako tridsať miliónov ľudí. Riziko podvýživy sa dotýka približne každého desiateho človeka vo veku nad 65 rokov. Až 30 % pacientov v nemocniciach sa trápi týmito ťažkosťami. Približne pri 45 % pacientov sa podvýživa podpisuje pod zvýšené riziko výskytu zdravotných komplikácií, zhoršuje sa kvalita života, zvyšuje sa riziko úmrtí a stúpajú sa náklady na liečbu. Malnutrícia sa prejavuje poruchami imunitného systému, poklesom fyzických a duševných síl, oslabením srdca a respiračných svalov.

Keď chýbajú tuky, cukry, proteíny

Tento nutričný stav vzniká pri nedostatku makroživín, akými sú sacharidy, tuky a bielkoviny. Spomínaný problém sa zaraďuje podľa Medzinárodnej klasifikácie chorôb medzi choroby výživy a premeny látok, pričom má zvyčajne dve základné podoby. Prvú predstavujú pacienti, ktorí majú nedostatok všetkých spomínaných výživných látok. Druhú skupinu tvoria ľudia, ktorým v strave chýbajú predovšetkým proteíny. Podvýživa vzniká z dôvodu pretrvávajúcich zdravotných ťažkostí. Častou príčinou je aj jednotvárna strava, rôzne diétne režimy, depresie alebo sociálna izolácia.

Účinná prevencia je v pestrej strave

Tejto chorobe môžeme predchádzať pravidelným a zdravím stravovaním. Jedlo sa má rozdeliť do niekoľkých malých porcií počas dňa. Obsahovať by malo sacharidy, tuky, bielkoviny, ale aj vlákninu, vitamíny a minerálne látky. Pre zabezpečenie dostatočného množstva bielkovín sa odporúča konzumovať chudé mäso, mliečne výrobky a strukoviny. Sacharidy sú vo vyššom množstve v chlebe, pečive, cestovinách, ryži a zemiakoch. Výborným zdrojom tukov sú napríklad slnečnicový, repkový alebo olivový olej a semená rastlín.

Čo ak chýba železo?

Príčinou viacerých zdravotných problémov nemusí byť len nedostatok tukov, cukrov a bielkovín, ale aj napríklad niektorých minerálov. Z nedostatku železa dochádza aj u seniorov k anémii, chorobe známej tiež pod označením chudokrvnosť. Železo je potrebné pre tvorbu krvného farbiva zvaného hemoglobín, ktoré na seba viaže kyslík a pomáha ho tak prenášať k všetkým kľúčovým orgánom, tkanivám i bunkám.

Podľa definície Svetovej zdravotníckej organizácie je anemický každý pacient, u ktorého koncentrácie hemoglobínu klesnú pod 130g/l, u žien je to 120 g/l. Anémia stabilne stúpa s pribúdajúcim vekom. „Medzi 65. a 69. rokom života sa počet novovzniknutých prípadov anémie pohybuje okolo šesť percent u mužov a štyroch percent u žien, ale u osôb starších ako 85 rokov toto percento stúpa na 14 u mužov a 13 žien,“ píše tribune.cz.

Pomôže pečeň, morské riasy a kvasnice

Zníženia koncentrácia hemoglobínu môže podľa spomínaného portálu viesť k dezorientácii pacienta, k neschopnosti rýchlej chôdze najmä u žien, ale tiež k strate rovnováhy a dokonca aj schopnosti vstať zo stoličky. Anémia nemusí vznikať len z nedostatku železa, ale aj napríklad z nedostatku vitamínu B 12, či pri zvýšenej deštrukcii červených krviniek. Prejavuje sa často bledým vzhľadom, nadmernou únavou a slabosťou. Tieto zdravotné problémy sprevádzajú aj bolesti hlavy a dýchavičnosť. Základnou prevenciou v boji proti anémii zapríčinenej nedostatkom železa je konzumácia mäsa a pečene. Podľa Slovenského hematologického portálu sa najviac železa vyskytuje v riasach, pivných kvasniciach, sezamovom semienku, pistáciách, bielej fazuli, ale aj sójovej múke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #pád #podvýživa #anémia #železo