Ako si zlepšiť vytrvalosť vo vyššom veku?

Zvýšenie sily, zlepšenie rovnováhy a aj nálady. Fyzická aktivita zabezpečí ľuďom vo vyššom veku väčší komfort pri pohybe a trávení voľného času. Aké činnosti si vybrať?

12.05.2019 06:00
seniori, dôchodcovia, cvičenie Foto:
Čím viac má starší človek svalových vlákien, tým lepšie sa mu vykonávajú akékoľvek druhy pohybu.
debata

Pravidelné fyzické cvičenie uľahčuje seniorom jednoduchšie vykonávanie bežných činností. Vďaka pohybu žijú nezávisle a bez väčšej pomoci blízkych. Dokážu samostatne robiť väčšie nákupy, chodiť na dlhšie prechádzky, ale i k lekárovi či na kultúrne podujatia. Šport pomáha zlepšovať kvalitu ich života. Ak je ho málo, nastáva problém. Zvyšuje sa riziko srdcovocievnych ochorení, cukrovky, zhoršujú sa prejavy osteoporózy a objavujú sa rôzne formy porúch nálad od úzkosti až po depresie. Výskumy preukázali, že len približne tretina ľudí vo veku 45 – 64 rokov sa pravidelne venuje nejakej športovej činnosti. Počet osôb, ktorí športujú klesá pod 25 % vo vekovej kategórii 65 – 74 rokov a ľudia nad 85 rokov sa venujú rôznym pohybovým aktivitám už len v jedenástich percentách.

Srdce posilní aj tanec

Seniori si môžu vybrať z celej škály športových činností, ako sú napríklad vytrvalostné aktivity, cvičenie na podporu rovnováhy, strečing a cviky zamerané na flexibilitu. K vytrvalostným športovým aktivitám zaraďujeme najmä rýchlu chôdzu a tanec. Nakoľko patria k aerobným cvikom, udržujú srdce a cievy v dobrej kondícii do vysokého veku života. Okrem toho sa zvyšuje kapacita pľúc a úľavy sa pri pravidelnom pohybe dočkajú aj boľavé kĺby.

Spomínané vytrvalostné športy prinášajú seniorom ovocie aj v každodennom živote. Kosenie trávnika, práca v záhrade, ale aj chodenie po schodoch sú tak menej náročné a ľudia vo vyššom veku si ich môžu užívať plnými dúškami. Chôdzi by sa mali starší ľudia venovať každý deň po dobu aspoň tridsiatich minút, pričom tanec si môžu dopriať aj raz do týždňa. K skvelým športom na zlepšenie kondície patria aj mierny beh s krátkymi prestávkami na chôdzu či oddych, bicyklovanie a plávanie.

Viac svalov, ľahšie nosenie nákupov

Zatiaľ čo spomínané športy podporujú najmä zdravie srdca a celkovú kondíciu, silové cvičenia posilnia svalovú hmotu. Svaly patria v ľudskom tele k aktívnej telesnej hmote. Pre porovnanie, tuk je takzvanou pasívnou telesnou hmotnou. Čím viac má starší človek svalových vlákien, tým lepšie sa mu vykonávajú akékoľvek druhy pohybu. Zlepšuje sa držanie chrbtice, menej pobolieva spodný chrbát, ruky, ale aj dolné končatiny. Aj posilňovanie svalov, napríklad v miernom tempe v posilňovni, dokáže v konečnom dôsledku pomáhať pri bežných činnostiach. Nosenie nákupov, ale i zdvíhanie a hranie sa s vnúčatami je tak omnoho jednoduchšie.

Prevencia pri predchádzaní pádov

Cviky na zlepšenie rovnováhy pomáhajú seniorom pri prechádzaní pádov. Ich výhodou je, že sa im môžete venovať aj v pohodlí domova, napríklad pri sledovaní televízie. K obľúbeným cvikom zaraďujeme státie na jednej nohe po dobu niekoľkých sekúnd, pričom uvedený pohyb sa striedavo opakuje na jednej i druhej dolnej končatine, samozrejme, pri vystretom chrbte. Dôkladne ponaťahovanie svalov, teda takzvaný strečing, naopak pomáha ľuďom prekonávať prekážky pri obúvaní si topánok alebo pri zdvíhaní ťažších vecí z podlahy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vytrvalosť #pravidelný pohyb #fyzická kondícia #aktívny senior