Toto je čaro detoxu vo vyššom veku

Nahromadenie škodlivých toxínov dokáže u seniorov vyvolávať viaceré zdravotné problémy, medzi ktoré patrí oslabenie imunitného systému a nástup chorôb. Očista sa považuje za kľúčovú aj v boji proti jarnej únave, depresiám a úzkosti.

15.05.2019 10:00
Doprajte si novoročný detox Foto:
Doprajte si jarný detox.
debata

Ak patríte k staršej generácii, nepotrebujete si v rámci očistného plánu chystať rôzne „zázračné“ nápoje, skúšať náročné bylinkové kúry a míňať peniaze za drahé výživové doplnky. Postačí, ak si vystačíte s týmito jednoduchými trikmi. Cukor je podľa odborníkov asi osemkrát návykovejší, ako neslávne známa droga zvaná kokaín. Nadmerná konzumácia sladkých jedál, cukroviniek, mliečnych čokolád a sladených nápojov vedie k nárastu telesnej hmotnosti, čo môže spôsobiť vznik cukrovky, obezity a rakoviny.

Základným pravidlom jednoduchého detoxu je vynechávanie príliš sladkých potravín z jedálneho lístka a obmedzenie pitia ochutených nápojov. Telo sa vám za túto snahu poďakuje stabilizovaním krvného cukru. Nakoľko hladina cukru v krvi do istej miery ovplyvňuje aj náladu, jeho redukciou dochádza k potláčaniu depresií a úzkostí.

Kávička s rozumom

Zatiaľ čo ste v zime potrebovali na udržanie sa v bdelom stave viac kávu, jar je obdobím, kedy si vystačíte s maximálne dvomi šálkami denne. Káva nepochybne patrí k lahodným nápojom, ktoré povzbudzujú nielen telo a myseľ. Za túto vlastnosť vďačíme najmä stimulačnej látke kofeín. Známy prírodný alkaloid povzbudzuje látkovú premenu, zvyšuje krvný tlak a povzbudzuje organizmus. Vo väčších dávkach má však na ľudské telo nepriaznivé účinky, v podobe nespavosti, nervozity a podráždenia žalúdka. Niektorí odborníci sa tiež domnievajú, že kávové zrná sa pestujú za použitia pesticídov, čo môže zmariť jarný detox.

Základom je ovocie

Zaradením ovocia do jedálneho lístka pomáhame telu zbavovať sa nahromadeným toxínov. Navyše, tento druh potravín je bohatý na vitamíny, minerálne látky a vlákninu. Posledná menovaná nestráviteľná zložka ovocia má zázračnú vlastnosť, ktorá spočíva v schopnosti ľudského organizmu viazať na seba práve škodlivé toxické látky. K základným druhom ovocia, ktoré sa používajú do jarnej očisty, zaraďujeme najmä červené hrozno, čučoriedky, maliny a jahody. Spomínané druhy bobuľovitého ovocia obsahujú vysoké množstvo antioxidantov, ktoré znižujú hladinu voľných radikálov.

Pomôžu aj bylinkové čaje

Ak nie je toto ovocie po ruke, do očisty sa skvele hodia citrusové plody, ako sú citróny, pomaranče a limetky. Ovocie sa odporúča konzumovať predpoludním, zelenina z dôvodu nižšej kalorickej hodnoty popoludní a večer. Detox je vhodné dopĺňať dostatočným množstvom pitnej vody, minerálok a bylinkových nesladených čajov, najmä zo žihľavy, mäty a rozmarínu.

Vyskúšajte napríklad jednoduchý recept na rýchlu očistu tela. Pripravte si skvelý nápoj z teplej vody, citrónu a medu. Osviežujúci citrusový drink sa pije ráno nalačno. Zo zeleniny sa odporúča najmä listová zelenina, ktorá obsahuje rastlinné farbivo chlorofyl. Pomáha prečisťovať krv, chráni pečeň a vnútorné orgány.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #sladkosti #očistné kúry #jarná únava #toxíny #detoxikačné kúry #bylinkový čaj