Dokáže menej jedla stopnúť starnutie?

Uberanie kalórii môže podľa odborníkov spomaliť proces starnutia. A to aj vtedy, ak už patríte do skupiny seniorov. V spojení s pohybom a zdravým životným štýlom je znižovanie energetického príjmu kľúčom k úspechu. Výsledkom je vitálnejšie a mladšie telo.

20.05.2019 07:07
cholesterol. zdravá výživa, nezdravé jedlo,... Foto:
Podľa nedávneho výskumu je zníženie kalorického príjmu priamo spojené s pomalším starnutím ľudského organizmu.
debata (1)

Konzumácia vyprážaných jedál, neúmerné množstvo mäsových lahôdok, nedostatok zeleniny na tanieri ovplyvňuje rýchlosť starnutia organizmu. Naopak, zaradenie kvalitného chudého mäsa, obilnín, zeleniny a ovocia do jedálnička v kombinácii s častým pohybom sa podpisuje pod to, že vaše telo v šesťdesiatke vyzerá o päť či osem rokov mladšie. Podľa nedávneho výskumu je zníženie kalorického príjmu priamo spojené s pomalším starnutím ľudského organizmu.

Menej je skutočne viac

Štúdia sa zamerala na dve výskumné vzorky, jednu tvorili myši, ktoré mali neobmedzený prístup k potravinám. Druhá skupina mala „priškrtené“ kalórie o približne 30 %. Ako uviedol vedúci experimentu pre portál seniornews.com John Price, myši s obmedzeným príjmom kalórií mali vyššiu aktivitu a vyskytovalo sa u nich menej ochorení. Podobné účinky môže mať redukcia energie z potravy aj na človeka. Z jedálnička stačí vynechať všetky prebytočné potraviny, s ktorými si vypĺňame prázdne miesta v jedálničku počas desiaty alebo olovrantu. Pomyselný zákaz platí najmä pre sladkosti, či zemiakové lupienky, ktoré nadmerne zvyšujú množstvo kalórií prijatých počas dňa.

Ako je to s detoxom?

Úspech v podobe spomalenia starnutia prináša aj pravidelné držanie pôstu. Výskumníci z univerzity v Kalifornii vykonali výskum na devätnástich respondentoch. Počas prvých 25 dní mali konzumovať jedlo tak, ako boli zvyknutí v bežnom živote. Po uplynutí tejto doby prišiel na rad päťdňový detox, ktorý sa zameral na postupné znižovanie energie. Prvý deň mala výskumná vzorka „stlačiť“ celkový denný príjem energie na 1090 kcal, a ďalšie štyri dni sa mali držať len na 725 kcal denne. Tento proces sa mal opakovať tri mesiace, po ktorých vedci zistili úbytok takzvaných biomarkerov v tele, ktoré indikujú chorobný stav v organizme.

Len pôst nestačí

Výsledky z výskumu pretavené do reálneho života však môžu fungovať len vtedy, keď sa aj počas 25 dní „normálneho“ stravovania dodržujú zásady zdravého životného štýlu. Vedcom sa týmito experimentmi podarilo potvrdiť teóriu, že na starnutie má okrem životného štýlu, cvičenia, redukcie stresu, cigariet a alkoholu tiež vplyv objem a kvalita potravín. Jedlo je vhodné naplánovať si do niekoľko malých porcií počas dňa. K základných chybám totiž patrí rýchla konzumácia veľkých porcií jedla, ktoré prudko zvyšujú hladinu glukózy v krvi, a tým nás robia menej aktívnymi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #zdravý životný štýl #detox