Aké byliny uľavia tráviacim ťažkostiam?

Zmierňovanie fyzických bolestí, lepšie imunita, nízky cholesterol a dobrá nálada. Aj takéto vlastnosti sa pripisujú mäte, koriandru, feniklu a aloe vera. Hravo si poradia aj s tráviacimi ťažkosťami.

26.05.2019 10:47
Fenikel Foto:
Fenikel sa podieľa na boji proti vráskam. Obsahuje totiž dôležité antioxidanty a vitamíny.
debata

Uľaví problémových črevám

Mätu si vypestujete kdekoľvek. Stačí zasadiť výhonok tejto aromatickej byliny do predzáhradky a rozrastie sa v priebehu niekoľkých týždňov. Patrí síce k agresívnym rastlinám, ale len vo vzťahu k iným bylinkám. Z tohto dôvodu ju nie je vhodné sadiť do kvetináča s inými rastlinami, inak im ukradne výživné látky. Čaj z mäty posilňuje nervový systém, uľavuje žalúdočným problémom, utišuje boľavý žlčník. Oceňuje sa aj jeho vlastnosť, ktorá spočíva v tlmení bolesti hlavy, zmierňuje zápach z ústnej dutiny a upravuje spánkový rytmus.

Indovia ho používajú po jedle

V Indii si vraj niektorí ľudia doprajú po jedle trochu čerstvého feniklu. Spomínaná rastlina obsahuje na sto gramov len približne 30 kilokalórií. Z výživných látok sa pýši 3 gramami vlákniny, vitamínom A, C a minerálnymi látkami železom, horčíkom a draslíkom. Posledný spomínaný minerál je dôležitý pre správne fungovanie srdca. Fenikel sa používa najmä vo forme čaju, ktorý uvoľňuje kŕče v bruchu, má tiež silné močopudné účinky. Nakoľko podporuje vylučovanie enzýmov, oceňuje sa jeho schopnosť zlepšovať črevnú peristaltiku a trávenie.

Zničí aj nebezpečné baktérie

Koriander obsahuje vysoké množstvo esenciálnych olejov, niekoľko druhov kyselín vrátane kyseliny askorbovej (vitamín C). K jeho kľúčovým vlastnostiam patria antibakteriálne a detoxikačné účinky. Výborným tipom pre úľavu od zažívacích ťažkostí je používanie namočených koriandrových semien alebo oleja z tejto rastliny. Koriander svojimi účinkami ničí baktérie, nenarúša pritom črevnú mikroflóru a posilňuje trávenie, a to najmä tvorbou tráviacich enzýmov. Koriandrový olej žne úspechy najmä pri ochoreniach, ktoré sú spôsobené konzumáciou niektorých potravín. Pripisujú sa mu zázračné účinky v boji proti baktériám, vrátane nebezpečným E.coli.

Trávenie sa začína v ústach

S trávením úzko súvisí aj zdravie ústnej dutiny, ktorú pomáha udržiavať v dobrej kondícii aj aloe vera. Právom sa zaraďuje medzi kráľovnú liečiví rastlín. Zlepšuje náladu, lieči tráviace ťažkosti, posilňuje imunitu a čistí organizmus od škodlivých látok. Jej účinkom sa poteší aj srdce, nakoľko spomínaná rastlina pomáha účinne redukovať zlý (LDL) cholesterol a podporuje zvyšovanie dobrého (HDL) cholesterolu. Oceňuje sa jeho vplyv na liečbu zapálených ďasien. Gély z aloe vera sa používajú na zmiernenie príznakov súvisiacich s krvácaním ďasien. Hydratovanie ústnej dutiny zabezpečí aj pravidelné vyplachovanie ústnej dutiny aloe vera namiesto ústnej vody. Aloe vera sa predáva vo forme nápojov, štiav, džúsov, rôznych gélov a kapsúl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #fenikel #mäta #aloe vera #koriander