Aké výhody ponúkajú poisťovne seniorom? 2. časť

V prvej časti o výhodách poisťovní pre seniorov sme priniesli prehľad viacerých benefitov pre starších ľudí od Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Informácie o bonusoch zo strany Union zdravotná poisťovňa a DÔVERA zdravotná poisťovňa poskytli pre Pravda ich hovorcovia.

29.05.2019 11:00
dôchodca, dovolenka, dotovaný, pobyt, kúpele Foto:
Jedným z benefitov sú rôzne typy zliav napríklad na wellness, služby a procedúry, spojené so starostlivosťou o zdravie či na liečebné pobyty.
debata

Podľa špecialistu externej komunikácie a hovorcu Union zdravotnej poisťovne (Union ZP) Mateja Neumanna má poisťovňu širokú ponuku nadštandardnej zdravotnej starostlivosti. „Poistencov, starších ako 40 rokov, odmeňujeme za absolvovanie preventívnych prehliadok, vrátane všetkých vyšetrení, zameraných na včasné zistenie vybraných onkologických ochorení. Ak poistenec splní všetky podmienky, dostane odmenu. V tomto roku ňou bola poukážka v hodnore 10 € na nákup v sieti obchodného reťazca,“ vysvetľuje Matej Neumann.

EKG už aj u všeobecného lekára

V rámci nadštandardu pri preventívnych prehliadkach majú aj starší pacienti možnosť žiadať od urológa vyšetrenie tzv. PHI (prostate health index – index zdravia prostaty), vďaka čomu poisťovňa uhrádza špecifický marker p2PSA. Všeobecným lekárom, ktorí majú EKG prístroj, uhrádza Union ZP spomínané vyšetrenie, čo znamená, že sa seniori nemusia objednávať na toto vyšetrenie u špecialistu. K nadštandardu v rámci preventívnych prehliadok patrí aj stanovenie Ankle – Brachial indexu, ktorý predpovedá pravdepodobnosť výskytu srdcového infarktu alebo cievnej mozgovej príhody.

Ako odhaliť problémy s pamäťou

Zaujímavý pre starších ľudí je aj test mentálneho zdravia pre včasné odhalenie prvých signálov poruchy pamäti. „Stačí, aby poistenec od 50 rokov v rámci preventívnej prehliadky o uvedené vyšetrenia požiadal. Aby naši seniori na preventívnu prehliadku nezabudli, posielame formou SMS alebo e-mailom pripomienku, že ja čas absolvovať prevenciu. Stačí, ak si seniori túto službu aktivujú,“ rozpráva Neumann o výhodách Union ZP.

Menej antibiotík vďaka špeciálnemu vyšetreniu

K výhodám spomínanej poisťovne patrí aj preplácanie vyšetrenia CRP všeobecným lekárom, vďaka ktorému nemusia seniori zbytočne užívať antibiotiká. Príspevok až 100 eur na zuby ročne si môžu seniori uplatniť na všetky bežné ošetrenia u zubára, a to napríklad na plombovanie, zubné korunky, mostíky, ošetrenia koreňových kanálikov alebo aj na dentálnu hygienu. Poistenci majú vyšetrenie optickým koherenčným tomografom bez doplatku v štyroch očných klinikách na Slovensku. V jednej z bratislavských kliník môžu tiež využiť zľavu z úhrady za nadštandardný pobyt pri výmene bedrového alebo kolenného kĺbu.

Kŕčové žily môžu byť minulosťou

V prípade, že sa seniori rozhodnú podrobiť operačnému zákroku, ktorý odstráni kŕčové žily na dolných končatinách, môžu si vybrať metódu s použitím medicínskeho prístroja generujúceho rádiofrekvenčnú energiu. Výhodou tejto metódy sú výborné estetické výsledky, vysoký pooperačný komfort, rýchly návrat k bežným aktivitám, minimalizácia rizika infekcie, skrátenie doby nevyhnutného nosenia elastickej kompresie dolných končatín a skrátenie doby práceneschopnosti. Seniori majú možnosť absolvovať operáciu kŕčových žíl touto metódu vo všetkých zariadeniach jednodňovej zdravotnej starostlivosti s príslušnou odbornosťou a vybavením.

Viete, či ste alergickí na potraviny?

Poistencom, ktorí majú syndróm karpálneho tunela, zabezpečí Union ZP úhradu liečby novou modernou a šetrnejšou metódou – endoskopiou. Zákrok je možné absolvovať vo všetkých chirurgických zariadeniach jednodňovej zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Ak majú seniori zdravotné problémy po konzumácii niektorých druhov potravín, Union ZP im prispeje na test potravinovej intolerancie čiastkou 70 eur. Okrem toho, očkovanie proti chrípke prepláca v plnej výške a na viacero ďalších očkovaní poskytuje 50 % príspevok. „Seniori môžu prostredníctom Union ZP využívať rôzne typy zliav podľa vlastného výberu, napríklad na ubytovanie, fitness, wellness, na športové vybavenie, na služby a procedúry, spojené so starostlivosťou o zdravie, na výživové doplnky, liečebné pobyty. Kúpeľnú liečbu schvaľujeme našim poistencom v najkratšom možnom čase a zároveň ponúkame rozličné typy zliav pri pobyte v kúpeľoch,“ uzatvára Matej Neumann.

Podľa PR špecialistu DÔVERA zdravotná poisťovňa Mateja Štiepanského DÔVERA ZP poskytuje svojím poistencom množstvo benefitov, pričom nerozdeľuje, ktoré sú určené pre seniorov a ktoré nie. „Rozdeľujeme ich skôr podľa toho, či sú určené pre zdravých poistencov, poistencov so zdravotným problémom alebo špeciálne pre bábätká. Medzi TOP výhody, ktoré môžu využívať aj dôchodcovia patrí príspevok vo výške spolu 100 eur ročne na zubné ošetrenie a dentálnu hygienu, zľavy na pobyty v kúpeľoch, či dodatočná 5-percentá zľava na zľavových portáloch,“ uviedol pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dôvera #Union #zdravotné poisťovne #preventívna prehliadka