Ako sa na seniorov pozerajú mladí ľudia?

Chatrné zdravie, úbytok duševných síl a absencia sexuálneho života. Aj skrz tieto stereotypy nazerajú mladšie ročníky na ľudí po šesťdesiatke.

30.05.2019 11:58
dôchodca, dôchodok, predčasný, senior Foto:
V súčasnosti sa znázornenie starších dospelých riadi viac duchom aktívneho a úspešného starnutia.
debata

Seniori sa tak často stávajú terčom diskriminácie na základe veku, ktorá sa odborne nazýva ageizmus.

Predsudky pramenia zo strachu

Diskriminácia na základe veku sa, samozrejme, nedotýka len starších ľudí. Čelia jej v iných formách tiež mladé generácie. Podľa Mgr. Ľubice Voľanskej, PhD. z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV niektoré výskumy z Veľkej Británie ukazujú, že mladí ľudia do 25 rokov oznamujú prípady diskriminácie oveľa častejšie ako príslušníci najstaršej generácie.

„V rôznych kultúrach sveta sú to práve mladí ľudia, ktorí v spoločenstvách ťahajú za kratší koniec. Zväčša sa však ageizmus skutočne spája s vyšším vekom. Mladší ľudia môžu starších dospelých vnímať ako hrozbu pre ekonomiku, samotní starší ľudia sa zase môžu na ostatných ešte starších ľudí pozerať ako na záťaž pre prostriedky zo štátneho rozpočtu určené na zdravotnú starostlivosť,“ vysvetľuje pre Pravdu.

Tlak na aktívneho seniora

Na seniorov sa vplyvom ageizmu vytvára tlak vo všetkých oblastiach života. Výnimkou nie sú ani médiá, ktoré v minulosti zobrazovali starších ľudí najmä ako vetchých a krehkých. V súčasnosti sa znázornenie starších dospelých riadi viac duchom aktívneho a úspešného starnutia. Tento nový pohľad na starobu sa síce nesnaží vnímať starobu ako patologický stav, ale o to väčší tlak vytvára na seniorov. Zodpovednosť za vlastný stav, úpadok, prípadnú zlú situáciu sa tak dáva za vinu práve ľuďom vo vyššom veku.

„Neopodstatnené a nadmerné očakávania aktívneho života v starobe, ktoré médiá zvyčajne šíria, pravdepodobne posilňujú ageizmus a môžu zvýšiť sociálnu izoláciu a osamelosť medzi staršími ľuďmi, ktorí „nezvládli“ úspešne zostarnúť,“ vysvetľuje odborníčka.

Prečo je sex tabu?

Ďalšou oblasťou, v ktorej zohráva ageizmus rolu, je sexualita. V individuálnej rovine je správanie starších dospelých, pokiaľ ide o sexualitu, ovplyvnené ich očakávaniami a presvedčením. Starší ľudia však nefungujú izolovane. Namiesto toho sú ich skúsenosti, očakávania a správanie do veľkej miery ovplyvnené zobrazeniami v médiách i názormi odborníkov v oblasti medicíny, ako aj poskytovateľov dlhodobej starostlivosti či rodinných príslušníkov.

„Pohľad na sexualitu ako na niečo v starobe neexistujúce a neviditeľné, alebo vnímanie sexuality v starobe ako čisto biologického „problému“, často prispieva k tomu, aby starší ľudia pociťovali ostych, či sexualitu zo svojho života celkom vylúčili. Rôznorodosť skúseností, túžob a názorov o sexualite u starších dospelých tak vôbec nedostáva priestor,“ hovorí slovenská vedkyňa.

Zanedbávanie aj v rodine

Stereotypy o starých ľuďoch, ktoré vyúsťujú do diskriminácie, sa môžu objaviť aj v rodine seniora a často sa s ňou seniori stretávajú aj v zdravotníckych zariadeniach. V rodinnom prostredí sa ageizmus nemusí prejavovať v priamej a viditeľnej diskriminácii. Uskutočňuje sa nenápadne, automaticky a bez prílišného premýšľania nad následkami. Ako zdôrazňuje Ľubica Voľanská, príbuzní vnímajú niektoré stavy či sťažnosti svojich starších rodinných príslušníkov ako prirodzenú súčasť starnutia a nepočítajú s ďalšími riešeniami či aktivitami zameranými na nápravu, ako sú napríklad ďalšie vyšetrenia alebo ošetrenia, ktoré sú nimi často považované za zbytočné alebo dokonca za „vyhodené peniaze“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sexuálny život #aktívny senior #ageizmus #sexualita seniorov