Čo zapríčiňuje rýchle chudnutie u seniorov?

Strata chuti do jedla, užívanie liekov, ale aj problémy s prežúvaním jedla pripravujú starších ľudí o hmotnosť viac ako je zdravé. Opatrnosť je vhodné zvýšiť už pri prvých príznakoch neplánovanej straty váhy.

04.06.2019 11:00
Zažeňte chuť na sladké. Schudnete! Foto:
Hoci je chudnutie prospešné, v niektorých prípadoch môže znamenať celý rad zdravotných problémov.
debata

Hoci sa považuje pohyb ručičky na váhe smerom nadol za všeobecne prospešný, nie je to tak za každých okolností. Príkladom môžu byť vyššie ročníky, u ktorých sa objaví náhly pokles hmotnosti bez toho, aby bolo ich cieľom zhodiť nadbytočné kilogramy tuku. Odborníci však upozorňujú, že hoci je chudnutie prospešné, v niektorých prípadoch môže znamenať celý rad zdravotných problémov.

Vo všeobecnosti platí, že za dôležitý z hľadiska ovplyvnenia zdravotného stavu sa považuje úbytok na váhe vo výške 10 % z celkovej telesnej váhy za menej ako šesť mesiacov. V prípade, že vážite 70 kg a do troch mesiacov stratíte viac ako 7 kg, problém je na svete.

Nechutenstvo aj ako citová reakcia

Pod úbytok kilogramov sa v najväčšej miere podpisuje strata chuti do jedla, ktorá je sprievodným javom starnutia organizmu. Väčšiemu riziku sú vystavení najmä starší ľudia, ktorí prežívajú výrazné zmeny v živote. Nechutenstvo sa často objavuje napríklad, ak sú seniori dlhodobo odlúčení od svojich blízkych.

„Nedostatok chuti do jedla môže byť emocionálnou reakciou na meniace sa životné okolnosti. Ľudí, ktorí sa presťahujú do domova dôchodcov, môžu byť dezorientovaní zmenami v ich rutine,“ vysvetľuje portál www.livestrong.com. Jedlo prestáva byť v takomto prípade prioritou. S pocitom straty nezávislosti, zhoršením zdravia alebo vplyvom sociálnej izolácie nastupuje depresia a menšia motivácia k pravidelnému stravovaniu.

Strata svalov spomalí metabolizmus

Riziko straty hmotnosti sa objavuje aj pri niektorých chronických zdravotných stavoch. Okrem poklesu nálady súvisia s dlhodobými ochoreniami aj niektoré druhy liekov, ktorých vedľajšie účinky môžu vplývať na vznik nechutenstva. Výrazná strata chuti do jedla nastáva v prípade liečby rakoviny chemoterapiou, ktorá spôsobuje nevoľnosť a vracanie. U seniorov sa môže vyskytovať aj takzvaná potravinová averzia. Starší ľudia si ju môžu vybudovať v situáciách, keď si spájajú zdravotný stav s jedením určitého jedla.

K viditeľným zmenám dochádza na telesnej stavbe, kde sa okrem tukových zásob stenčujú svalové vlákna. Chudnutie svalov je v každej vekovej skupine považované za nežiaduce. So stratou tejto aktívnej telesnej hmoty totiž dochádza k spomaľovaniu metabolizmu, strate chuti do jedla a následnému poklesu hmotnosti.

Nepodceňujte zdravie chrupu

Starostlivosť o zdravie ústnej dutiny sa považuje za kľúčovú pre zabezpečenie primeranej výživy pre seniorov. Strata zubov, boľavé ďasná, nesprávne zubné náhrady môžu spôsobovať najmä problémy pri dôkladnom prežúvaní a prehĺtaní jedla. Spomínané ťažkosti sa objavujú častejšie po prekonaní mozgovej mŕtvice, ale aj v súvislosti s rakovinou ústnej dutiny či hrtana. Ak nie je schopnosť prežúvania ovplyvnená vážnymi zdravotnými komplikáciami, príčinu problému s neschopnosťou prežúvať potravu je potrebné hľadať v nedostatočnej starostlivosti o chrup. Z tohto dôvodu sa obzvlášť v staršom veku odporúčajú častejšie preventívne prehliadky u stomatológa.

debata chyba
Viac na túto tému: #nechuť do jedla #zdravé chudnutie #strata hmotnosti