Selén. Pomáha aj v boji proti starnutiu

S pribúdajúcimi rokmi sa zvyšuje riziko vzniku chorôb z nedostatku minerálnej látky selén. Poruchy imunity, srdcovocievne problémy a vznik rakoviny sa môže objaviť práve vtedy, ak je tohto minerálu v tele nedostatok.

05.06.2019 11:00
mäso, hovädzie Foto:
Zo živočíšnych zdrojov obsahuje selén najmä hovädzie mäso.
debata

Selén s chemickým označením Se objavil v roku 1817 Švéd Jöns Jacob Berzelius. Spočiatku sa skúmali jeho toxické vlastnosti a až približne o storočie neskôr sa mu začala venovať pozornosť z hľadiska dôležitosti pre ľudský organizmus. Stopový prvok, ktorý sa v ľudskom organizme nachádza predovšetkým v pečeni, a to len v miligramových množstvách, zabezpečuje najdôležitejšie enzymatické procesy. Jeho nedostatok môžu pociťovať najmä starší ľudia, pokiaľ nekonzumujú dostatočné množstvo mäsa.

Príčinou tohto stavu sú často problémy s prežúvaním spôsobené zlým stavom chrupu. Podobne sú na tom aj chronicky chorí pacienti. V prípade jednostrannej stravy či straty chuti do jedla sa u nich zaznamenali nízke hladiny tejto látky. Problémy s dostatočným množstvom selénu však trápia aj ľudí s rakovinou, artritídou či kardiovaskulárnymi problémami.

Silný antioxidant ochráni pred rakovinou

Selén patrí do skupiny mikroživín, ktoré sa podieľajú na fungovaní imunitného systému. V ľudskom tele bojuje proti celej škále zápalov, poradí si tiež so zápalmi kože alebo kĺbov. S jeho nedostatkom sa spája horšia kvalita nechtov a degenerácia tkanív a buniek. Podobne, ako viaceré vitamíny, napríklad vitamín C a E, plní úlohu silného antioxidantu. V tele človeka dokáže potláčať takzvaný oxidačný stres, ktorý vzniká vplyvom voľných radikálov. Tento stav môže prerásť do chronických ochorení a rôznych druhov rakoviny. Účinne pomáha aj v boji proti starnutiu tkanív, pričom si ho pochvaľujú aj pacienti trpiaci rôznymi ochoreniami pankreasu.

Ak je ho málo, hlásia sa choroby

Nakoľko je výborným štartérom viacerých enzymatických procesov v ľudskom organizme, dokáže postupne spomaľovať degeneráciu buniek, tkanív a hravo si poradí aj s ťažkými kovmi, ktoré môžu byť vo vyšších dávkach toxické pre ľudské telo. Ak sa kombinuje s vitamínom E, pomáha zabezpečovať silný antioxidačný účinok pre organizmus. Starší ľudia si túto kombináciu pochvaľujú aj pri potláčaní tvorby takzvaných stareckých škvŕn.

Pri nedostatočnom príjme tejto mikroživiny dochádza u pacientov k rozvoju viacerých infekčných ochorení, čo platí aj o víruse chrípky, ktorý môže nebezpečne poškodiť pľúca človeka. Nízke hladiny selénu sa objavujú aj u ľudí s črevnými problémami, u starších ľudí, ale aj tých, ktorí žijú v oblastiach s nízkym výskytom tohto stopového prvku v pôde. Ak dochádza k výraznému nedostatku selénu, odnesie si to najmä srdce v podobe kardiomyopatie a zhoršuje sa rovnako bolestivosť kĺbov.

Veľa či málo?

Ako môžeme zistiť, že prijímame dostatočné množstvo selénu? Prejavy sa týkajú najmä porúch imunity, vyskytujú sa problémy so srdcom, zápaly kože, svalová slabosť a silná únava. V niektorých prípadoch je aj častejší výskyt nádorových ochorení. Nakoľko je selén vo vyšších množstvách toxický, pozor si treba dávať aj pri jeho nadbytku. V takomto prípade hrozia depresie, nervozita, únava, zvracanie, hnačky, ale aj poškodenie vlasov či nechtov.

Existuje veľa potravín, ktoré sa pýšia dostatočným množstvom selénu, a preto netreba ihneď siahať po výživových doplnkoch. Zo živočíšnych zdrojov obsahujú selén najmä hovädzie mäso, pečeň, srdce, morské plody, sleď a vaječný žĺtok. Získať ho môžeme v potrebnom množstve aj z ovsených vločiek, hnedej ryže, húb, cibule, cesnaku, orechov a obilnín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #selén #antioxidanty #srdcovo-cievne ochorenia