V Dolnom Kubíne liečia seniorov aj klauni

Ako šancu znovu zapojiť sa do života vníma viac ako polovica starších ľudí zo Zariadenia pre seniorov a domova sociálnych služieb v Dolnom Kubíne účasť na terapiách od výmyslu sveta.

09.06.2019 06:00
debata
Zdravotní klauni navšetvujú seniorov z Dolného... Foto: ZPS a DSS Dolný Kubín
DSS Dolný kubín, zdravotný klaun Zdravotní klauni navšetvujú seniorov z Dolného Kubína každý mesiac. Seniorom z Dolného Kubína podnecujú k väčšej fyzickej a psychickej aktivite.

Spomínané zariadenie zo sídliska Brezovec ponúka svojim obyvateľom liečbu hudbou, čítaním, prácou, ale aj netradičným metódami, ako sú terapia spomienkami či umením. A je sa skutočne na čo tešiť. Ako vysvetľuje pre Pravdu riaditeľka zariadenia Ing. Tatiana Nesvadbová, k naplneniu týchto cieľov pomáha predovšetkým široká škála liečebných terapií či techník, ktoré sa využívajú na liečbu ťažkostí a porúch v oblasti psychiatrických, emočných, rovnako i adaptačných a motoricko-pohybových.

K žiadaným terapiám, na ktoré seniori nedajú dopustiť, patrí biblioterapia a arteterapia. Prvá spomínaná pomáha klientovi zariadenia podporovať psychické zdravie. Čítaním kníh sa zároveň zvyšuje emocionálna vyspelosť tamojších obyvateľov. Pri druhej menovanej technike sa liečebným postupom posilňuje sebavedomie, osobná integrita a zároveň sa odbúrava pocit zbytočnosti, ktorý je typický pre ľudí vo vyššom veku.

Terapia umením prináša seniorom  vnútorný... Foto: ZPS a DSS Dolný Kubín
DSS Dolný Kubín Terapia umením prináša seniorom vnútorný pokoj, rozvíja kreativitu a motiváciu.

Hra so spomienkami

Seniori sa podľa riaditeľky tešia aj na relaxačné techniky, najčastejšie na muzikoterapiu, terapiu hrou a reminiscenčnú terapiu. Vďaka týmto metódam pomáha zariadenie seniorom posilňovať pamäť, zlepšuje ich mentálne zdravie, komunikáciu. Reminiscenčná technika využíva zachovanie dlhodobej pamäti prijímateľa sociálnej služby a cez spomienky, ktoré si vybavil, ho aktivizuje do plnohodnotného života. Seniorom z Dolného Kubína sa však okrem oddychových techník pozdávajú aj tie kreatívne, pri ktorých sa pasujú s prácou v záhrade, dielni či dokonca aj s varením.

Takto sa zbavujú strachu zo samoty

„Prostredníctvom tvorenia sa dostávajú do kontaktu s inými ľuďmi, začnú hovoriť o svojom živote. Terapie môžu pomáhať seniorom spracovávať zážitky zo straty, odbúravať strach. Pomáhajú tam, kde bežné komunikačné prostriedky zlyhávajú, alebo sú už nemožné. V neposlednom rade sa napríklad maľovaním, modelovaním trénuje jemná motorika rúk,“ hovorí Ing. Tatiana Nesvadbová. Prvotná myšlienka realizácie širšej škály terapií bola založená na individuálnom prístupe k prijímateľovi sociálnej služby. Vyzdvihnutie jeho individuality uľahčuje adaptáciu a znovu nájdenie zmyslu života, ktorý sa po odchode z domáceho prostredia mnohým z nich stratil.

Prejavili veľký záujem

Na spomínaných aktivitách sa každý deň zúčastňuje vyše polovica seniorov z tamojšieho domova dôchodcov. „Často sa nám stáva, že keď napríklad týždeň nie je realizovaná terapia, tak sa k nám dostáva spätná väzba od seniorov, kedy budú už niečo robiť. Sociálnej terapeutky sa pýtajú, nech vymyslí niečo, aby nemuseli ležať na izbe, kde je im otupno,“ rozpráva. Aktivity, ktorých základnou úlohou je liečiť telo i myseľ, tiež pomáhajú starým ľuďom nájsť v sebe vnútorný pokoj, životnú múdrosť, ale aj pokoru, spokojnosť a vyrovnanosť.

Nechýbajú ani zdravotní klauni

Seniorov v zariadení pravidelne navštevujú aj zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos CLOWNDOCTORS, a to vždy posledný utorok v mesiaci. Takzvané klauniády pre skôr narodených prinášajú ľuďom vo vyššom veku, často osamelým v liečebných zariadeniach a zariadeniach sociálnych služieb, potešenie, vzpruhu a hlboký emocionálny zážitok, ktorý sa vymyká z bežného rámca ich všedných dní.

Zdravotní klauni navšetvujú seniorov z Dolného... Foto: ZPS a DSS Dolný Kubín
DSS Dolný Kubín Zdravotní klauni navšetvujú seniorov z Dolného Kubína každý mesiac. Seniorom z Dolného Kubína podnecujú k väčšej fyzickej a psychickej aktivite.

Zdravotní klauni podnecujú vďaka pestrosti svojich pováh a charakterov, rovnako aj svojho repertoáru tém, v starších ľuďoch chuť k citovým prejavom. Nenásilne ich nútia pracovať s pamäťou a celkovo ich podnecujú k väčšej duševnej a fyzickej aktivite. „Zdravotní klauni pracujúci so seniormi a sú špeciálne vyškolení na túto prácu, poznajú znaky a úskalia diagnóz, často sa vyskytujúcich v tomto veku. Klauni prispôsobujú svoj prejav a misiu danému charakteru postihnutia klienta,“ poznamenáva riaditeľka zariadenia. Ku každému seniorovi tak pristupujú s úctou a empaticky, no zároveň sa snažia vytvárať vtipné situácie umocnené pesničkami, nakoľko sú právom presvedčení, že humor je potrebný aj vo vyššom veku.

Tri roky úspechov s terapiami

Zariadenie pre seniorov a domov sociálnych služieb Dolný Kubín vzniklo v roku 1992 a v súčasnosti má 103 obyvateľov, z ktorých polovica sa pravidelne zúčastňuje na terapiách. Patrí do siete rozpočtových organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a pre seniorov zabezpečuje širokú škálu sociálnych služieb. Formou celoročnej pobytovej služby poskytuje sociálne služby v zariadení pre seniorov, domove sociálnych služieb, v špecializovanom zariadení, ambulantnou formou tiež odbornú činnosť v základnom sociálnom poradenstve. Samotným terapiám sa venuje od roku 2016 a pre veľký úspech v tejto činnosti budú pokračovať aj po ďalšie roky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Klauni #Dolný Kubín #domovy pre seniorov #Červený nos