Prečo sú seniori ohrození dehydratáciou viac, ako mladí ľudia?

Smäd nie je spoľahlivým ukazovateľom toho, či sa naše telo pasuje s nedostatočným množstvom tekutín. Zvyčajne nastupuje neskoro, keď je ľudské telo v stave silnej dehydratácie. Okrem detí sú ďalšou rizikovou skupinou ohrozenou týmto stavom najmä ľudia po šesťdesiatke.

16.06.2019 06:00
minerálka, voda, bublinky, nápoj, pitný režim,... Foto:
Medzi stratégie, ktoré pomáhajú seniorom prijímať väčšie množstvo tekutín patrí tiež umiestňovanie tekutín v jeho blízkosti.
debata

Starší ľudia sú náchylnejší na dehydratáciu viac, než mladí ľudia z dôvodu nedostatočného pocitu smädu a nerovnováhy vody a minerálnej látky sodík v organizme. Pod nedostatočné zásobovanie ľudského tela vodou a inými druhmi nealkoholických tekutín sa podpisuje osamelý spôsob života seniorov, ktorí si nevedia ustriehnuť pitný režim. O niečo menej sa tieto problémy objavujú u starších ľudí žijúcich v zariadeniach, ktoré poskytujú sociálne služby.

Malé množstvo vody prijímajú ľudia vo vyššom veku aj v prípadoch, keď užívajú viaceré druhy liekov. Táto zmes chemických látok preťažuje normálne fyziologické zmeny súvisiace s vekom, vytvára spomínanú nerovnováhu sodíka a vody, čím sa zvyšuje riziko vzniku dehydratácie. Tento stav hrozí najmä v období, keď dochádza k prudkej zmene počasia.

Tmavý moč a stolica vyžadujú pomoc lekára

Podľa British Nutrition Foundation dehydratácia nastáva, keď telo stráca viac tekutín, ako ich prijíma. Z tohto dôvodu dochádza v ľudskom organizme k narúšaniu normálnych biologických procesov, čo je obzvlášť nebezpečné u menej odolných skupín obyvateľstva, najčastejšie u detí a starších ľudí. Zatiaľ čo u malých detí sa nedostatok tekutín prejavuje silnými hnačkami, nevoľnosťou a zvracaním, seniori pociťujú extrémny smäd, majú nižšiu potrebu močenia, tmavý moč, trpia závratmi, únavou a neobchádzajú ich ani pocity zmätenosti.

Smäd, ktorý je bežným indikátorom stavu dehydratácie organizmu, však u ľudí vo vyššom veku prichádza vo väčšine prípadov už vo fáze, keď je telo silne dehydrované. V prípade, že sa dodatočným pitím tekutín spomínané stavy nezmiernia a, naopak, vyskytnú sa hnačky, podráždenosť, dezorientácia, krvavá alebo čierna stolica, je nutné okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

Trik s fľašami vody

Najdôležitejšou stratégiou pri „liečbe“ dehydratácie je zabezpečenie dostatočného množstva tekutín pre starších ľudí, a to najmä v teplom počasí a počas väčšej fyzickej i psychickej námahy. Seniori by mali v období vyššej záťaže piť najmenej 1,7 litra tekutín v priebehu 24 hodín. Nakoľko majú starší ľudia posunutý prah smädu, je dôležité im neustále pripomínať pitie tekutín.

Výborným indikátorom toho, či vypili počas dňa dostatok tekutín je používanie fliaš alebo sklenených nádob s vodou. V danom prípade sa naplní litrová fľaša pitnou vodou a senior má tento objem postupne vypiť v priebehu predpoludnia. Druhú litrovú fľašu by mal zvládnuť tiež postupne do večerných hodín. Táto metóda pomáha najmä u tých ľudí, ktorí majú problémy s pamäťou a nevedia sa počas dňa zorientovať v tom, koľko tekutín vlastne vypili. V tejto súvislosti však treba zdôrazniť, že pitie vody by malo byť postupné a v malých dávkach. Rýchle, nárazové podávanie veľkého množstva vody môže vyvolať v dehydrovanom tele silný šok.

Vodu vylepšite citrónom, mätou i medovkou

K základným stratégiám na zvýšenie príjmu tekutín u seniorov patria skorá identifikácia a prekonávanie prekážok v prijímaní tekutín, a to najmä v prípadoch, keď sa starší človek obáva, že sa nedostane včas na toaletu. Pokiaľ žijete so seniorom, dbajte na to, aby považoval pitie vody za bežnú, neobťažujúcu súčasť života.

Medzi stratégie, ktoré pomáhajú seniorom prijímať väčšie množstvo tekutín patrí tiež umiestňovanie tekutín v jeho blízkosti, zatraktívnenie vody pridaním plátku citróna alebo čerstvých bylín do vody, ako sú mäta a medovka lekárska. Tekutiny rovnako podávajte aj počas denných aktivít, pred a po jedle. Zabezpečte, aby lieky zapíjali dostatočným množstvom tekutín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #smäd #dehydratácia