Viac energie a istý krok
Ochranca nervového systému. Aj takto sa v prípade seniorov hovorí vitamínu B 12. Kyanokobalamín, ako sa odborne nazýva táto mikroživina, sa tiež podieľa na tvorbe červených krviniek a regenerácii buniek. V starobe dochádza často k poklesu tvorby žalúdočnej kyseliny, ktorá sa podieľa práve na získavaní vitamínu B 12 z jedla. To znamená, že tento „béčkový“ vitamín môže prejsť u starších ľudí tráviacim traktom bez väčšieho úžitku. Nedostatok spomínanej látky sa podpisuje pod vážne ochorenia nervov, zapríčiňuje únavu, znecitlivenie a brnenie v končatinách.
Ak patríte medzi ľudí, ktorí nemajú v láske potraviny zo živočíšnych zdrojov, buďte na pozore. Vitamín B 12 sa takmer vôbec nenachádza v rastlinnej strave, pričom výnimku tvoria len kvasnice a kvasená kapusta. Skvelým zdrojom kyanokobalamínu je mäso, vajíčka a mliečne výrobky.
Déčko doplní krátky pobyt na slnku
Krehkejšie kosti, niekedy sa prejavujúce až chorobným stavom osteoporózou, potrebujú vo vyššom veku posilnenie v podobe vitamínu D. Našťastie, ide o jeden z mála vitamínov, ktoré si ľudské telo dokáže vyrobiť samé. Postačí na to len krátky pobyt na slnku. Vystavenie tváre a časti horných končatín po dobu tridsiatich minút dokáže zabezpečiť dennú dávku vitamínu D pre naše telo.
Spomínaná mikroživina zlepšuje vstrebávanie vápnika do kostí, posilňuje svalstvo, imunitný systém a účinne bojuje proti vážnym psychickým ochoreniam, ktoré sa prejavujú stavmi depresie a úzkosti. Odborníci sa domnievajú, že ženy po sedemdesiatke z dôvodu ohrozenia osteoporózou potrebujú väčšie množstvo vitamínu D, než mladšie ročníky. Vitamín D môžeme, samozrejme, získať aj z potravy. Z rastlinných zdrojov sa déčkom chváli najmä kakao, avokádo, kokos alebo ďatle. Zo živočíšnych sa v hojnom množstve nachádza najmä v morských mastných rybách, akými sú losos, makrela a sleď.
Vitamín C zlepší kvalitu pokožky
Vitamín C je známy tým, že pomáha posilňovať obranyschopnosť organizmu, pýši sa však aj mnohými ďalšími výhodami. V organizme funguje ako silný antioxidant proti voľným radikálom, ktoré poškodzujú bunky, spôsobujú rôzne druhy ochorení a niekedy vyúsťujú do vzniku rakoviny. Pre staršie ženy sa kyselina askorbová, ako sa hovorí tomuto vitamínu, postará o tvorbu dôležitej bielkoviny s názvom kolagén.
Táto látka sa vytráca z ľudského tele už v strednom veku a s ďalšími pribúdajúcimi rokmi je jej žalostne málo. Kolagén sa podieľa na tvorbe a ochrane kostí, zubov, pokožky. Posilňuje tiež steny ciev. Céčko sa osvedčilo aj u fajčiarov, u ktorých dokáže zmenšovať riziko, ktoré hrozí z tvorby voľných radikálov.
Ochránia oči pred degeneráciou
Chorobám očí vo vyššom veku môžeme zabrániť zásobovaním vitamínom A. Patrí k mikroživinám, ktoré si ľudské telo dokáže vyrobiť samo z beta karoténu. Skvelým zdrojom tohto vitamínu je mrkva, melón, marhule, broskyne a rôzne druhy žltej a červenej zeleniny.
Vitamín A zaraďujeme spolu s vitamínom E k najsilnejším antioxidantom, ktoré dokážu spomaliť nástup straty zraku tým, že chránia očné bunky pred poškodením. Vitamín E sa označuje ako vitamín mladosti a staršie ženy oceňujú jeho schopnosť redukovať takzvané starecké škvrny a zmierňovať prejavy starnutia celého tela. Jeho zdrojom sú rastlinné oleje, orechy či semená rastlín.