Dokáže fyzická aktivita zmierniť ochorenia mozgu?

Vedci v rámci projektu Rush Memory and Aging Project hľadali súvislosť medzi pohybom a pomalším vývojom ochorení postihujúcich kognitívne funkcie mozgu, medzi ktoré zaraďujeme reč, učenie, pamäť a pozornosť. Čím bola telesná námaha u sledovanej vzorky seniorov vyššia, tým menej problémov mali s nástupom degeneratívnych ochorení mozgu.

28.06.2019 11:34
mozog, prvá pomoc, EKG, nemocnica, mozgová... Foto:
Pravidelné cvičenie môže výrazne znížiť riziko demencie.
debata

Viac pohybu rovná sa rýchlejší mozog

Vyše 450 seniorov zo Chicaga podstúpilo v rámci projektu sériu kognitívnych, behaviorálnych a biomedicínskych testov, pričom zároveň súhlasili s darovaním mozgu na vedecké účely po smrti. Vedci sa zamerali na skúmanie dennej aktivity ľudí vo vyššom veku, motorických a kognitívnych funkcií približne dva roky pred smrťou. Príznaky demencie pozorovali u 191 účastníkoch výskumu, zvyšná časť pozorovanej vzorky nevykazovala žiadne príznaky spomínaného ochorenia. Odborníci merali predovšetkým schopnosť pamätať si, priestorové uvažovanie, orientáciu v priestore a schopnosť rýchlo vnímať a rozoznávať objekty.

Nakoľko seniori v rámci výskumu súhlasili s darcovstvom orgánov, po ich smrti sa vedci zamerali na štúdium mozgového tkaniva. Účastníci s príznakmi demencie mali nižšiu úroveň fyzickej aktivity a horšie motorické schopnosti ako pacienti bez príznakov demencie. Naopak, ľudia ktorí sa počas života nebránili fyzickej aktivite nevykazovali žiadne známky degeneratívnych ochorení mozgu, a to Alzheimerovej choroby a demencie.

Cvičenie vedie v prevencii ochorení mozgu

Ďalšia podobná štúdia sa zamerala na vplyv cvičenia na zlepšenie myslenia a pamäti v neskoršom veku. Zo záverov výskumu vyplýva, že pravidelné cvičenie môže výrazne znížiť riziko demencie, a to až v 30 % prípadov. Príznaky Alzheimerovej choroby klesli až o 45 %.

Výskumníci tiež pozorovali skupinu približne dvetisíc mužov vo Walse po dobu 35 rokov. Hodnotili u nich päť faktorov, ktoré môžu mať vplyv na potlačenie demencie. Patrili k nim pravidelné cvičenie, vyhýbanie sa fajčeniu, striedme pitie alkoholu, zdravá telesná hmotnosť a zdravá strava. Vo všeobecnosti možno povedať, že seniori, ktorí sa držali dokopy minimálne štyroch týchto pravidiel, mali nižšie riziko výskytu demencie až o 60 %.

Netreba zabúdať na zdravé tuky

Cvičenie malo najväčší účinok na zmiernenie spomínaného ochorenia. Zaujímavým sa javí aj výskum, podľa ktorého môže aeróbne cvičenie v podobe chôdze, mierneho behu, plávania či bicyklovania zlepšiť kognitívne schopnosti starších ľudí. Uvedené druhy fyzickej aktivity pozitívne vplývali na pamäť, pozornosť, rýchlosť spracovania informácií a schopnosť sústrediť sa. Okrem pravidelného cvičenia však netreba vo vyššom veku zabúdať ani na vyváženú stravu. Pri prevencii Alzheimerovej choroby a demencie sa osvedčilo používanie omega-3-mastných kyselín, ktoré okrem mozgových činností zlepšujú tiež prietok krvi v cievach a činnosť srdca. K najlepším zdrojom týchto zdravých tukov patria mastné ryby ako makrela, losos, sleď, ďalej rastlinné oleje, semená rastlín a orechy.

Video
Losos so špargľou - varí Thomas Puskailer

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #pohyb #pamäť #Alzheimerova choroba #mozgová aktivita #starecká demencia #aktívny senior