Áčko poteší oči
Makulárna degenerácia negatívne ovplyvňuje časť sliznice oka, ktorá sa nazýva tiež žltá škvrna. Vo väčšine prípadov je postihnuté jedno oko, druhé zasiahne choroba až v priebehu ďalších rokov. Choroba sa vyskytuje v dvoch formách, mokrej a suchej. Pri suchej forme dochádza k atrofii sietnice.
V prípade vlhkej formy prerastajú novovytvorené cievy pod sietnicu, čo sa prejavuje krvácaním do sietnice či opuchom. Priebeh tejto formy je omnoho rýchlejší, než v prvom spomínanom prípade. K typickým rizikovým faktorom patrí vek, genetika, kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, ale aj pohlavie, nakoľko sa objavuje častejšie u žien, ako mužov.
Zázrak skrytý v mrkve
Predchádzať tomuto ochoreniu môžeme predovšetkým dostatočnou konzumáciou vitamínu A, ktorý je tiež potrebný pre správne fungovanie kože a bunkových membrán v tele. Ľudské telo si ho dokáže vyrobiť samo, a to z betakaroténu, ktorý získavame predovšetkým z ovocia a zeleniny, napríklad mrkvy.
Rozpoznávacím znakom toho, či majú spomínané potraviny dostatočné množstvo betakaroténu je ich farba. Pri žltých, oranžových či červených druhoch ovocia a zeleniny netreba mať obavy z nedostatočného množstva betakaroténu, práve naopak. Vitamín A je odolný voči tepelnej úprave, ale rýchlo sa ničí vplyvom slnečného žiarenia. Označuje sa tiež ako očný vitamín, a známe sú aj jeho iné názvy ako napríklad retinol či karotenoid.
Používali ho aj Egypťania
Vitamín A poznali už starí Egypťania, pričom ním liečili šeroslepotu. Získavali ho vyváraním teľacej pečene. Koncentrát po vychladení kvapkali do očí. Prvý raz sa vitamín A však použil až počas druhej svetovej vojny na liečbu kožných chorôb. Nakoľko sa však používali vysoké dávky tejto mikroživiny, dochádzalo k opačným účinkom a poškodeniu zdravia. V roku 1967 sa však vitamín A dočkal svojho skutočného uznania. Americký biochemik George Wald dostal Nobelovu cenu za objavenie dôležitej úlohy vitamínu A na zrak.
Pozor na nedostatok vitamínu
Nedostatok vitamínu A sa prejavuje najčastejšie poruchami zraku, napríklad takzvanou nočnou slepotou. Choroba z nedostatku vitamínu A sa nazýva xeroftalmia, pri ktorej vysychajú spojivky očí a vytvárajú sa v nich oválne a trojuholníkové škvrny. Našťastie, spomínané ochorenie je možné liečiť nenáročnou diétou s dostatočným množstvom potravín bohatých na spomínanú mikroživinu.
K ďalším prejavom nedostatku „áčka“ zaraďujeme lúpanie kože, šupinatú pokožku, vysychanie slizníc, ale tiež stratu chuti do jedla a poškodenie imunitného systému. V závažných prípadoch sa objavujú poruchy nervového systému, poškodenie kostí a smrť. Vitamín A sa tiež používa na zdravé zuby i ochranu slizníc pred infekciami.
Kde nájdeme očný vitamín?
Pri nadbytočnom užívaní vitamínu A dochádza k chronickej nevoľnosti, zvracaniu, bolestiam hlavy, poruchám kože, slizníc, vypadávaniu vlasov, zlomeninám a podráždenosti. Skvelým zdrojom vitamínu A sú živočíšne potraviny, a to pečeň, rybí tuk, mäso, mliečne výrobky, syr a vaječný žĺtok.
Z rastlinných produktov sa „áčkom“ chváli mrkva, rajčiny, sladké zemiaky (batáty), špenát, paprika, brokolica, ale aj petržlenová a zelerová vňať.