Vitamín A zmierni problémy so zrakom

Ťažkosti s horším videním či stratou zraku môže u starších ľudí zmierniť vitamín A, ktorý sa osvedčil najmä v boji proti makulárnej degenerácii oka. Viete ako ho správne využiť, a v ktorých potravinách sa nachádza?

04.07.2019 11:00
Mrkva je zdravá. Surová aj varená Foto:
Mrkva je zdravá. Surová aj varená
debata

Áčko poteší oči

Makulárna degenerácia negatívne ovplyvňuje časť sliznice oka, ktorá sa nazýva tiež žltá škvrna. Vo väčšine prípadov je postihnuté jedno oko, druhé zasiahne choroba až v priebehu ďalších rokov. Choroba sa vyskytuje v dvoch formách, mokrej a suchej. Pri suchej forme dochádza k atrofii sietnice.

V prípade vlhkej formy prerastajú novovytvorené cievy pod sietnicu, čo sa prejavuje krvácaním do sietnice či opuchom. Priebeh tejto formy je omnoho rýchlejší, než v prvom spomínanom prípade. K typickým rizikovým faktorom patrí vek, genetika, kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, ale aj pohlavie, nakoľko sa objavuje častejšie u žien, ako mužov.

Zázrak skrytý v mrkve

Predchádzať tomuto ochoreniu môžeme predovšetkým dostatočnou konzumáciou vitamínu A, ktorý je tiež potrebný pre správne fungovanie kože a bunkových membrán v tele. Ľudské telo si ho dokáže vyrobiť samo, a to z betakaroténu, ktorý získavame predovšetkým z ovocia a zeleniny, napríklad mrkvy.

Rozpoznávacím znakom toho, či majú spomínané potraviny dostatočné množstvo betakaroténu je ich farba. Pri žltých, oranžových či červených druhoch ovocia a zeleniny netreba mať obavy z nedostatočného množstva betakaroténu, práve naopak. Vitamín A je odolný voči tepelnej úprave, ale rýchlo sa ničí vplyvom slnečného žiarenia. Označuje sa tiež ako očný vitamín, a známe sú aj jeho iné názvy ako napríklad retinol či karotenoid.

Používali ho aj Egypťania

Vitamín A poznali už starí Egypťania, pričom ním liečili šeroslepotu. Získavali ho vyváraním teľacej pečene. Koncentrát po vychladení kvapkali do očí. Prvý raz sa vitamín A však použil až počas druhej svetovej vojny na liečbu kožných chorôb. Nakoľko sa však používali vysoké dávky tejto mikroživiny, dochádzalo k opačným účinkom a poškodeniu zdravia. V roku 1967 sa však vitamín A dočkal svojho skutočného uznania. Americký biochemik George Wald dostal Nobelovu cenu za objavenie dôležitej úlohy vitamínu A na zrak.

Pozor na nedostatok vitamínu

Nedostatok vitamínu A sa prejavuje najčastejšie poruchami zraku, napríklad takzvanou nočnou slepotou. Choroba z nedostatku vitamínu A sa nazýva xeroftalmia, pri ktorej vysychajú spojivky očí a vytvárajú sa v nich oválne a trojuholníkové škvrny. Našťastie, spomínané ochorenie je možné liečiť nenáročnou diétou s dostatočným množstvom potravín bohatých na spomínanú mikroživinu.

K ďalším prejavom nedostatku „áčka“ zaraďujeme lúpanie kože, šupinatú pokožku, vysychanie slizníc, ale tiež stratu chuti do jedla a poškodenie imunitného systému. V závažných prípadoch sa objavujú poruchy nervového systému, poškodenie kostí a smrť. Vitamín A sa tiež používa na zdravé zuby i ochranu slizníc pred infekciami.

Kde nájdeme očný vitamín?

Pri nadbytočnom užívaní vitamínu A dochádza k chronickej nevoľnosti, zvracaniu, bolestiam hlavy, poruchám kože, slizníc, vypadávaniu vlasov, zlomeninám a podráždenosti. Skvelým zdrojom vitamínu A sú živočíšne potraviny, a to pečeň, rybí tuk, mäso, mliečne výrobky, syr a vaječný žĺtok.

Z rastlinných produktov sa „áčkom“ chváli mrkva, rajčiny, sladké zemiaky (batáty), špenát, paprika, brokolica, ale aj petržlenová a zelerová vňať.

Video
Batátove gnocchi Miss Slovakia 2007 Veroniky Vágnerovej

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zrak #mrkva #makulárna degenerácia #vitamín A #bataty