Seniori zvyknú minúť na letnú dovolenku priemerne 600 eur

Aj seniori s nižším rozpočtom si môžu užiť dovolenku. Vo väčšine prípadoch ich odrádza vysoká cena zahraničných alebo slovenských destinácií. Niektoré cestovné kancelárie na Slovensku však ponúkajú seniorom výhodné zľavy.

18.07.2019 06:00
leto, more, oddych, dovolenka, čítanie, kniha,... Foto:
Seniori obľubujú pobyty pri mori, pričom medzi ich základné požiadavky patrí zabezpečenie plnej penzie a fakultatívnych výletov.
debata

Stačí splniť zopár podmienok a cesta snov za letným oddychom sa môže stať skutočnosťou aj pre ľudí, ktorí si musia na dovolenku našetriť iba z penzie.

Stačí, ak máte 55 rokov a cestujete mimo sezónu

Niektoré cestovné kancelárie núkajú seniorom pobyty pri mori, kúpele v zahraničí i na Slovensku, či pobytové zájazdy. Tieto dovolenky sa nazývajú seniorské, nakoľko sa týkajú určitej vekovej skupiny ľudí a na rozdiel od štandardných dovoleniek majú výrazne nižšie ceny. Podľa Mareka Norovského z portálu edovolenky.sk postačí, ak jeden zo záujemcov o dovolenku dosiahne 55 rokov, vyberie si dovolenku mimo hlavnej sezóny a seniorská zľava pobytu sa automaticky vzťahuje aj na ďalších dovolenkujúcich, ktorí s nim cestujú. „Mimoriadne zvýhodnené ponuky pre seniorov sú najmä v čase pred hlavnou sezónou a krátko po skončení hlavnej sezóny,“ vysvetľuje pre Pravdu.

Obľúbené sú Taliansko i Španielsko

Seniori podľa Norovského obľubujú kúpele, pobyty pri mori, pričom medzi ich základné požiadavky patrí zabezpečenie plnej penzie a fakultatívnych výletov. „Pre seniorov hrá vo veľkej miere pri výbere dovolenky dôležitú úlohu práve cena. Seniori síce patria ku konzervatívnejším dovolenkujúcim, ale za to verným zákazníkom, samozrejme, za predpokladu, ak sú spokojní,“ vysvetľuje.

I napriek konzervatívnemu výberu destinácií mnohí z nich skúšajú niečo nové. Preto sa netreba čudovať, že túžia navštíviť aj netradičné destinácie, akými sú napríklad španielska Andalúzia, Kanárske Ostrovy, Costa Del Sol, Costa Brava, Valencia, Ibiza, či taliansky ostrov Ischia. Spomínaná Andalúzia má svoje čaro nielen uprostred sezóny, ale dovolenkujúcim seniorom má čo ponúknuť aj v období september a október, kedy je v tejto destinácii príjemné a aj pre starších ľudí znesiteľné počasie. K populárnym výletom tiež patrí cesta na Gibraltár, do Cordoby či Malagy.

Rozpočet je na 600 eurách

Vďaka cenovým benefitom mimosezónnych dovoleniek môžu starší ľudia ušetriť na dovolenke aj niekoľko sto eur. „V priemere sú seniori ochotní minúť 600 eur na dovolenku,“ hovorí Marek Norovský. Zároveň podotýka, že zájazdy pre seniorov zažívajú v posledných rokoch mimoriadnu popularitu, nakoľko sú často podporované zahraničnými vládami a stávajú sa tak cenovo dostupnejšími aj pre slovenských seniorov. Nakoľko patria seniori k opatrným cestujúcim, samozrejmosťou vo väčšine prípadoch je aj využívanie cestovného poistenia so stopercentným krytím storno zájazdu.

V prípade akýchkoľvek problémov majú zároveň možnosť obrátiť sa so svojimi požiadavkami na organizátora dovolenky, ak ešte nevycestovali na dovolenku. Počas samotného pobytu sú k dispozícii delegáti. Ak náhodou nie sú dostupní, je potrebné sa vždy obrátiť na organizátora, alebo na agentúru, cez ktorú bol predaj realizovaný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovná kancelária #zľavy pre dôchodcov