Škodí skutočne vysoký krvný tlak seniorom?

S odvážnym tvrdením o vysokom krvnom tlaku a senioroch prišla nedávna berlínska štúdia. Vedci tvrdia, že niektorí ľudia nad osemdesiat rokov môžu mať viacero zdravotných výhod z miernej hypertenzie.

23.07.2019 06:00
srdce - meranie tlaku - krvný tlak Foto:
Hypertenzia sa považuje za hlavný rizikový faktor, ktorý môže viesť k ďalším vážnym ochoreniam.
debata

Výskum vo veľkom štýle

Vo všeobecnosti sa vysoký krvný tlak považuje za rizikový faktor pri ochoreniach srdcovocievneho systému a mozgovej príhode. Spomínaná štúdia, ktorej výsledky boli zverejnené v časopise European Heart Journal sa zamerala na vyše 1600 žien a mužov s priemerným vekom okolo 81 rokov. Ľudia so spomínanej výskumnej vzorky sa prihlásili do výskumu v roku 2009, keď mali približne 70 rokov a všetci sa liečili na vysoký krvný tlak. Odborníci hodnotili vysoký krvný tlak a jeho vplyv na ďalšie životné funkcie každé dva roky.

Osemdesiatnici vraj profitujú z hypertenzie

Vedci počas výskumu zisťovali, ako môže krvný tlak ovplyvňovať riziko úmrtnosti starších ľudí. Do úvahy však brali okrem veku aj ďalšie rozhodujúce premenné, a to pohlavie, životný štýl, Body Mass Index (BMI) a množstvo liekov užívaných na vysoký krvný tlak. Zo zistení vyplýva, že ľudia vo veku nad 80 rokov, ktorí mali hodnoty krvného tlaku nižšie, než je 140/90 mmHg, mali v skutočnosti o 40 % vyššie riziko úmrtnosti ako ich rovesníci s krvným tlakom, ktorý presahuje uvedenú hranicu.

V bezpečí aj ľudia po infarkte?

Zaujímavým sa javí aj zistenie, podľa ktorého mali aj ľudia po mozgovej príhode či srdcovom infarkte menšie riziko úmrtia za predpokladu, ak mali krvný tlak nad uvedenú hodnotu oproti tým, ktorí majú nižší krvný tlak. Podľa šéfa výskumu Dr. Antoniosa Dourosa sa majú zdravotnícki pracovníci vzdať paušálneho prístupu pri liečbe krvného tlaku u starších ľudí. „Naše výsledky jasne ukazujú, že v rámci týchto skupín pacientov by mala byť antihypertenzívna liečba upravená podľa potrieb jednotlivca,“ hovorí vedúci projektu.

Vysoký tlak je, keď…

Hypertenzia sa považuje za hlavný rizikový faktor, ktorý môže viesť k ďalším vážnym ochoreniam, vrátane kardiovaskulárnych problémov, cukrovky 2. typu, či metabolických poruchám. V samotných Spojených štátoch amerických trpí na vysoký krvný tlak až 75 miliónov dospelých ľudí, pričom rôzne organizácie vnímajú normu pri určovaní vysokého krvného tlaku odlišne. Niektoré organizácie tvrdia, že vyšší tlak nastáva, keď systolický tlak prekročí hodnotu 130, iné považujú za hypertenziu stav, ak je systolický tlak nad úrovňou 140.

Podľa slovenskej klasifikácie hodnôt krvného tlaku sa za optimálny považuje ten na úrovni menej ako 120/80 mmHg, normálny je v rozmedzí 120 – 129/80 – 84 mmHg. Vysoký normálny krvný tlak je nameraný pri 130 – 139/90 –99 mm Hg a hypertenzia pri čísle 140 – 159/90 –99 mmHg. Hypertenziu, okrem genetiky, ovplyvňuje najmä nesprávny životný štýl v podobe konzumácie rýchleho občerstvenia, nepravidelného stravovania, prijímania vysokých dávok soli, obezity a fajčenia. Na krvný tlak do veľkej miery vplýva aj výbušná povaha človeka, nedostatok odpočinku, stres, absencia cvičenia a spánku.
Prečítajte si, ako si správne merať krvný tlak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krvný tlak #hypertenzia