Toto je 7 fit potravín pre seniora

Do boja proti osteoporóze, srdcovocievnych ochoreniam a cukrovke vyráža plnou silou zopár druhov potravín, ktoré by nemali chýbať v jedálnom lístku starších ľudí.

31.07.2019 06:00
jedlo, zelenina, zdravá strava Foto:
Mnohé z týchto potravín nesmú chýbat v jedálnom lístku seniora.
debata

Jablká, listová zelenina, ale aj jogurty či horká čokoláda sú cenovo dostupné pre každého seniora.

1. Jablká

Pokiaľ vás trápia problémy so zvýšeným cukrom v krvi, jablká sú tou správnou voľbou. Vďaka obsahu pektínu regulujú hladiny krvného cukru, čím znižujú riziko vzniku cukrovky 2. typu a inzulínovej rezistencie. Rozpustná vláknina, ktorá sa v tomto lahodnom ovocí nachádza v hojnom množstve, spomaľuje vstrebávanie glukózy do tela. Jablká sa tiež chvália rôznymi vitamínmi a minerálmi, pričom najcennejšie z nich sú vitamín C, draslík a antioxidanty. Vitamín C pomáha posilňovať imunitu, potláča infekcie a draslík si poradí s nepríjemnými kŕčmi.

Video
Recept na krásne voňavý jablkový koláč

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Jablkové pité na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

2. Listová zelenina

Podľa štúdie uverejnenej v časopise Neurology je listová zelenina v podobe špenátu, kapusty, ale aj brokolice spojená s pozitívnym účinkom na centrálnu nervovú sústavu starších ľudí. Obzvlášť si samotnú kyselinu listovú obsiahnutú v týchto druhoch zeleniny „pochvaľuje“ mozog, ktorý sa tak vyhne únave a vyčerpaniu. Spomínaná zelenina pomáha rovnako zlepšovať pamäť, sústredenie a myslenie.

3. Ryby

Losos, tuniak, makrela, sardinky a mnoho ďalších rýb sa pýšia vysokým obsahom omega-3– mastných kyselín, ktoré prospievajú zdraviu srdca, ciev a mozgu. Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, spomaľujú starnutie a zlepšujú celkovú telesnú kondíciu. Ak vám ryby príliš nevoňajú, stavte na ich vskutku vhodnú rastlinnú náhradu. Zdravé omega-3-mastné kyseliny sa nachádzajú tiež vo fazuli, orechoch, ľanových semenách a rastlinných olejoch.

4. Vajcia

K ideálnym a lacným zdrojom bielkovín patria vajcia. Bielko poskytuje cenné proteíny, ktoré sú dôležité pre zachovanie svalovej hmoty seniorov, pričom žĺtok sa cení najmä pre obsah lecitínu potrebného pre správne fungovanie mozgu. Zvládanie stresu je s vajíčkami o čosi ľahšie, nakoľko majú celý rad vitamínov B, vrátane vitamínu B12, ktorého majú seniori nedostatok.

5. Špargľa

Obzvlášť pre starších mužov sa odporúča zaradiť z času na čas do jedálneho lístka špargľu. Zelenina s typickou lahodnou chuťou obsahuje lykopén, ktorý sa napríklad nachádza vo veľkom množstve aj v paradajkách. Lykopén sa považuje za látku potrebnú pri prevencii rakoviny prostaty. Okrem toho špargľa vyčnieva spomedzi iných druhov zeleniny aj obsahom vitamínu A, ktorý posilní oči, imunitný systém, prospieva srdcu a zlepšuje kvalitu kože.

Video
Chutný letný šalátik s kúskami ryby

6. Horká čokoláda

Aký by to bol život bez kúska horkej čokolády. Pokiaľ obľubujete túto pochúťku, v ktorej by malo byť minimálne 50 % kakaa v sušine, ste na správnej ceste za zdravím. Horká čokoláda je plná antioxidantov, ktoré nielen u starších ľudí pomáhajú pri predchádzaní infarktu, znižujú riziko mozgovej príhody či krvný tlak. Účinky antioxidantov sa z čokolády strácajú, ak sa do nej pri výrobe primiešava mlieko alebo smotana.

7. Grécky jogurt

Táto krémová pochúťka je oproti iným jogurtom lepším zdrojom kvalitných bielkovín. Seniori oceňujú grécky jogurt tiež pre obsah probiotík potrebných pre správne trávenie a vyprázdňovanie. Pochvaľujú si ho tiež kosti, ktorým dodáva potrebnú dennú dávku vápnika a bojuje tak proti osteoporóze.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #osteoporóza #jablko #špargľa #zdravé potraviny #srdcovo-cievne ochorenia