Prečo majú seniorky nedostatok sexu?

Britskí a austrálski vedci zistili, že za stratou pohlavnej túžby starších žien sa neskrývajú len hormonálne zmeny, menopauza či pribúdajúci vek.

02.08.2019 06:00
seniori, penzisti, pár, dôchodok Foto:
Sexuálna aktivita u žien začína klesať najmä v období menopauzy, ktorá sa prejavuje nervozitou, podráždenosťou, výkyvmi nálad, návalmi tepla a únavou.
debata (1)

Podľa výsledkov výskumu univerzít v Londýne a Sydney, ktoré uverejnil časopis Menopauza, u starších žien klesá libido aj z iných ako fyziologických dôvodov. Veľkú úlohu zohráva stresujúce prostredie a psychosociálne faktory. Výskum sa uskutočnil na vzorke vyše štyroch tisícok žien s priemerným vekom 64 rokov, pričom všetky zúčastnené dámy podstúpili skríning rakoviny vaječníkov a vypĺňali dotazníky o ich sexuálnom živote a zdraví.

Seniorky odpovedali na otázky týkajúce sa úrovne sexuálnej aktivity, sexuálnych dysfunkcií, ale aj na otázky, prečo sa subjektívne vyhýbajú pohlavným radovánkam. Odborníci sa v dotazníkoch pýtali aj na to, či majú partnera a či považujú vzťah s ním za harmonický. Približne len pätina opýtaných uviedla, že má plnohodnotný sexuálny život, zvyšok žien sa však týmto faktom nemohol pochváliť. Z analýzy vyplynulo, že hlavným dôvodom, prečo staršie ženy nemajú sex, je smrť partnera.

Horšie zdravie, menšie libido

K ďalším príčinám, ktoré ženám skomplikovali plné sexuálne vyžitie, patrili zhoršujúci sa zdravotný stav partnera, pretrvávajúceho sexuálne dysfunkcie partnera, príznaky súvisiace s klimaktériom, pokles ženských pohlavných hormónov estrogénov, ale aj vážne zdravotné ťažkosti samotnej ženy. Seniorky rovnako popisovali, že libido u nich znižujú aj viaceré lieky na predpis.

Nízka sexuálna túžba mala za následok podlomenie psychického zdravia respondentiek, ktoré zhodne tvrdili, že sa v tejto súvislosti zhoršilo aj ich sebavedomie a celkový obraz o vlastnej atraktivite. Znížené libido tak v danom prípade nebolo následkom, ale najmä príčinou, prečo dámy vo vyššom veku odmietajú pohlavnú aktivitu. Úplnú spokojnosť so svojím intímnym životom potvrdili len tri percentá opýtaných žien.

Túžbu ovplyvňuje i bolesť pri milovaní

Sexuálna aktivita u žien začína klesať najmä v období menopauzy, ktorá sa prejavuje nervozitou, podráždenosťou, výkyvmi nálad, návalmi tepla a únavou. Sexuálne problémy sa podľa amerických výskumov dotýkajú vyše 40 % žien po klimaktériu, pričom v priebehu ďalších ôsmich rokov sa toto číslo šplhá až k úrovni 88 %. S takzvaným prechodom súvisia aj fyziologické zmeny v podobe vysúšania pošvy, zmien hladín estrogénu, čo môže spôsobiť nielen stratu chuti na sex, ale aj nepríjemné a bolestivé pocity pri milovaní.

Tieto potraviny povzbudia chuť na sex

Na zmiernenie problémov súvisiacich s hormonálnymi zmenami lekári odporúčajú striedmu konzumáciu alkoholu, kofeínu a sladkosti. Káva a niektoré druhy alkoholu môžu zvyšovať podráždenie a poruchy nálad. Ovplyvňovať môžu aj únik moču, nakoľko patria medzi látky so silným diuretickým účinkom. Naopak, ženskému organizmu prospievajú potraviny bohaté na „rastlinné hormóny“, ktoré sú známe pod názvom fytoestrogény. Zaraďujeme k nim sóju, syr tofu, ľanové a chia semienka, zelenú fazuľku, celozrnné obilniny, orechy a sušené ovocie.

Video
Bouneschlupp je Polievka so zelenými fazuľkami. Varí šéfkuchár Marcel Ihnačák

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sex #libido #menopauza #vyšší vek #zelená fazuľka #aktívny senior