Potrebujú seniori menej spánku?

Na otázku, s koľkými hodinami spánku si vystačia starší ľudia, vraj existuje pomerne ľahká odpoveď. Podľa vedcov nie je u seniorov dôležité, aký dlhý majú nočný odpočinok, ale skôr jeho kvalita.

11.08.2019 11:18
slovek, spanok, postel Foto:
Zdravý spánok zabezpečí aj dodržiavanie presného času zaspávania a zobúdzania sa.
debata (1)

Stačí aj päť hodín, ak je spánok dobrý

Ani ľuďom vo vyššom veku sa nevyhýbajú problémy so spánkom. Sťažené zaspávanie, prerušovaný spánok, alebo skoré ranné zobúdzanie sú typické aj pre seniorov. Hlavnou príčinou sú pridružené zdravotné ochorenia, ktoré súvisia s bolesťami svalov, kĺbov, žalúdočnými ťažkosťami či poruchami obehovej sústavy. Okrem spomínaných trápení sa u starších ľudí objavujú aj ďalšie.

Typickým problémom je, ak seniorovi preruší spánok potreba močenia a po návrate do postele nevie zaspať. Ak sa mu to nakoniec podarí, je čas na budíček. Zobúdzajú sa často unavení a bez energie. Aj pre ľudí v dôchodkovom veku sa odporúča odpočívať po dobu siedmich až deviatich hodín. Odborníci v nových štúdiách tvrdia, že úplne v poriadku je aj to, keď sa čas nočného odpočinku zúži na päť až šesť hodín denne. Indikátorom dobrého spánku nie je jeho dĺžka, ale skôr kvalita.

Majú seniori menej spánkového hormónu?

Seniorom narúša spánok chronická bolesť, ktorá je následkom artritídy. Zaspávanie zhoršuje depresia, ale rovnako aj konzumácia alkoholu, nedostatok pohybu, chrápanie, prijímanie vysokého množstva kofeínu, Alzheimerova choroba, ale aj vedľajšie účinky liekov. Odborníci vravia, že k poruchám spánku u seniorov prispieva údajne aj to, že produkujú menej hormónu melatonínu. Tento hormón je nevyhnutný na zabezpečenie kvalitného spánku. Pokiaľ je ho v tele nedostatok, objavujú sa problémy so zaspávaním.

Nízke hladiny melatonínu vplývajú aj na takzvaný cirkadiánny rytmus, to znamená striedanie potreby bdenia a spánku. U starších ľudí sa nedostatok melatonínu prejavuje únavou v skorých večerných hodinách, čoho následkom je prirodzene kratší spánok a skoré prebúdzanie.

Čo robiť, ak nezaspíte do 30 min?

Podobne ako mladšie generácie, aj starší ľudia by si mali upraviť spánkové návyky. Ide o isté typicky sa opakujúce činnosti, ktoré prispievajú k lepšiemu zaspávaniu. Pokiaľ v noci idete spať a do 20 – 30 minút nezaspíte, nezostávajte v posteli. Pobyt na lôžku a frustrácia z toho, že neviete zaspať, môže vyústiť do neschopnosti zaspať aj nasledujúcu hodinu či dve.

Odporúča sa preto vstať z postele, nezapínať hudbu, televíziu ani ostré svetlo, ale naopak, venovať sa niektorým relaxačným činnostiam. Dobrým pomocníkom pri nespavosti je aj teplá sprcha, malé chutné jedlo, počúvanie relaxačnej hudby alebo prečítanie si jednej kapitoly z obľúbenej knihy.

Pozor na kofeín

K základným úpravám životného štýlu patrí odstránenie kofeínu z pitného režimu. Pitie kávy, kolových nápojov či čierneho čaju by sa malo presunúť skôr na ráno a poludnie. Kvalitu spánku zlepšuje aj pravidelné cvičenie, napríklad v pravidelnej večernej prechádzke. Netreba zabúdať, že športovým aktivitám, ako je bicyklovanie či plávanie by ste sa nemali venovať dve či tri hodiny pred spaním. Cvičenie nabudí organizmus a oddiali potrebu spánku.

Zdravý spánok zabezpečí aj dodržiavanie presného času zaspávania a zobúdzania sa. Odborníci varujú, že ak počas týždňa vstávate napríklad o šiestej hodine, cez víkend si môžete pospať maximálne do siedmej hodiny. Každá ďalšia hodina navyše môže narušiť spánkový rytmus.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #únava #kofeín #spánok #ako dobre zaspávať