Petržalskí seniori sa vzdelávali na univerzite aj počas leta

Novými vedomosťami vyzbrojila Ekonomická univerzita v Bratislave vyše 320 seniorov v rámci prvého ročníka Petržalskej letnej univerzity pre seniorov so skráteným názvom PLUS.

23.08.2019 06:00
debata

V mesiaci júl tohto roka ponúkla starším študentom témy o hudbe, kultúrnych dejinách Slovenska, zdraví, peniazoch, ale aj športových aktivitách.

Veľký záujem nielen o ekonomické témy

Rektor prof. Ferdinand Daňo na promóciách... Foto: archív EUBA
letná univerzita seniorov, prof. Ferdinand Daňo Rektor prof. Ferdinand Daňo na promóciách seniorov. Starší ľudia ju mali spojenú s vysokoškolskými študentmi.
Myšlienkou vzdelávania starších ľudí aj počas prázdnin sa zaoberali na Ekonomickej univerzite v Bratislave (EUBA) dlhší čas. Rektor EUBA prof. Ing. Ferdinand Daňo, PhD. a starosta mestskej časti Bratislava-Petržalka Ing. Ján Hrčka si v tomto smere podali ruku a spolupráca bola na svete. Vybudovali organizační tím, zabezpečili priestory a pozvali seniorov. Odmenou za tento nápad bola účasť presne 322 ľudí vo vyššom veku, ktorí boli pripravení prijímať nové vedomosti o zaujímavých obchodných, ekonomických a spoločenských témach.

Viac zdravia, menej peňazí na lieky

Štúdium pozostávalo zo štyroch kľúčových prednášok, pričom sa na každej z nich zúčastnilo približne 80 seniorov. „Prvý ročník PLUS bol zameraný nielen na ekonomickú oblasť. Naším zámerom bolo taktiež vysvetliť seniorom, že mentálna i fyzická starostlivosť nielen posilní kondíciu, ale v prvom rade ušetrí peniaze na často zbytočne užívané kupované lieky. Oblasť ekonomiky poskytuje veľmi veľa tém, ktoré skvalitnia a sú obrovským prínosom pre život seniora. Sú to témy, napríklad ako sa orientovať v cestovnom ruchu, kúpeľníctve a wellness,“ hovorí pre Pravdu vedúci Centra komunikácie a vzťahov s verejnosťou Ekonomickej univerzity v Bratislave Ing. Miroslav Horňák.

Operný spevák v úlohe profesora

Prednášok sa ujali zvučné mená, operný spevák Martin Babjak, etnologička Katarína Nádaská, ale aj odborníčka na športové aktivity vo vyššom veku Veronika Tirpáková a historik Ľuboš Kačírek. Každá prednáška mala trvať pol druha hodiny. Zaujímavosťou je, že žiadna z nich sa neskončila na čas, keďže v závere bol priestor na diskusiu a zúčastnení aktívne kládli prednášajúcim otázky. Po poslednej prednáške získali všetci účastníci osvedčenia o absolvovaní 1. ročníka PLUS, ktoré odovzdával rektor Ferdinand Daňo a starosta Ján Hrčka.

Letnú výučbu absolvoval aj Jozef Ivančík, ktorý sa na margo PLUS vyjadril, že išlo o veľmi dobré podujatie: „Som rád, že som sa na ňom mohol zúčastniť, všetky prednášky mi ponúkli nové informácie. Stretol som priateľov i nových ľudí a už teraz sa teším na druhý ročník. Organizátorom patrí veľká vďaka za to, čo robia pre nás seniorov, pokračujte v tom.“

Promócie spolu s dennými študentami

Podľa Miroslava Horňáka sa seniori vzdelávajú zvyčajne preto, že chcú dobehnúť to, čo nestihli v mladosti alebo majú chuť sa stále rozvíjať a nezaspať na vavrínoch. Starší ľudia, ako tvrdí, patria k výborným študentom a skvelým poslucháčom. Medzi študentami univerzity tretieho veku a prednášajúcimi vznikajú osobné a priateľské väzby.

„Študenti sú vzdelaní ľudia, ktorí majú veľa za sebou, veľa dokázali a berieme ich ako partnerov. Študenti majú akademický rok tiež rozdelený do semestrov, majú imatrikulácie a promócie. V tomto roku mali naši študenti univerzity tretieho veku spoločné promócie s dennými študentami. Bolo úžasné sledovať ako denní študenti tlieskajú pri preberaní osvedčenia o absolvovaní univerzity tretieho veku alebo ako preberajú kytice kvetov od svojich detí, vnúčat a pravnúčat. Bol to veľmi silný emotívny zážitok,“ rozpráva Horňák.

V druhom ročníku letnej univerzity čakajú seniorov témy o správnej životospráve, opatrovateľskej službe, vzťahoch s vnúčatami, ochrane životného prostredia, muzikoterapii, tréningu mozgu a sebaobrane.

Cestovali aj do Číny

Okrem pravidelnej výučby poskytuje EUBA seniorom aj odborné exkurzie na Slovensku a v zahraničí, mimo výučbové spoločenské stretnutia so známymi osobnosťami a pravidelne organizuje aj podujatie s názvom Seniori seniorom a letný päťdňový výučbovo-relaxačný pobyt v dedinke Virt s bazénom s termálnou vodou. Príprava študijných odborov vychádza zo zamerania študijných odborov pre vysokoškolských študentov a z požiadaviek samotných seniorov. Zaujímavosťou bol študijný pobyt starších ľudí, bývalých, súčasných a budúcich študentov univerzity tretieho veku v Číne v máji tohto roku, pričom Ekonomická univerzita v Bratislave tam mala až štyridsaťčlennú delegáciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vzdelávanie #aktívny senior #letná univerzita pre seniorov