Ako sa starší ľudia ubránia rýchlej strate hmotnosti

Zatiaľ čo chudnutie je u ľudí, ktorých trápi obezita výhodou, niektorí seniori sa pasujú s iným problémom. Strácajú kilogramy rýchlejšie, ako by si to želali. Ako tomu zabrániť?

27.08.2019 06:00
chudnutie, kilogramy, diéta Foto:
Vedci definujú neúmyselné chudnutie ako zníženie telesnej hmotnosti o približne 5 – 10 % v priebehu jedného mesiaca až roka.
debata

Postihuje ľudí nad 65 rokov

Rýchle, neúmyselné alebo nežiaduce. Aj takéto prívlastky sa dávajú na adresu nekontrolovateľnej strate hmotnosti u seniorov. Chudnú bez toho, aby sa snažili zbaviť nadbytočnej váhy. Pravdou je, že všeobecne v populácii trpí týmto problémom približne 13 % ľudí, u staršej generácie sú však tieto ťažkosti omnoho vypuklejšie. Takmer 27 % seniorov starších ako 65 rokov nedobrovoľne chudne. Tento stav môže byť pritom príznakom závažných zdravotných problémov. V prípade, že sa nedostane pod kontrolu, môže trvalo poškodiť zdravie a ohroziť život seniora.

Viac liekov uškodí, ako pomôže

Vedci definujú neúmyselné chudnutie ako zníženie telesnej hmotnosti o približne 5 – 10 % v priebehu jedného mesiaca až roka. Dôvodom tohto stavu je predovšetkým proces starnutia, ktorý sa často spája so svalovou atrofiou, teda úbytkom svalovej hmoty, degeneráciou buniek v pečeni, obličkách a rednutím kostí. Úbytok tkaniva v ľudskom tele navyše znižuje množstvo vody v tele.

Okrem toho treba príčinu rýchleho chudnutia hľadať aj niekde inde. Podpisuje sa pod neho osamelosť a strata sociálnej izolácie. Tieto pocity často vedú k zníženiu chuti do jedla, ale negatívne ovplyvňujú aj motiváciu starších ľudí pripraviť si pre seba kvalitnú a varenú stravu. Zabúdať však netreba ani na nadužívanie liekov. K vedľajším účinkom viacerých medikamentov patrí najmä zníženie chuti do jedla, zmena chuti, vône, zvracanie, nevoľnosť a sucho v ústach.

Rakovina a demencia ovplyvňujú chudnutie

K znižovaniu hmotnosti seniorov prispievajú aj chronické ochorenia, a to v podobe rakoviny či demencie. Rakovina sa však považuje za hlavný dôvod neúmyselného chudnutia a zahŕňa takmer štvrtinu všetkých prípadov. Demencia mení chuť, ovplyvňuje čuch a apetít. K ďalších chronických ochoreniam, ktoré sa dokážu pohrať s hmotnosťou seniora patria Parkinsonova choroba, poruchy štítnej žľazy, cukrovka 2. typu, zažívacie problémy a ťažkosti so srdcom. Chudnutie je tiež následkom duševných porúch, a to najčastejšie depresie. Vyššie spomínané problémy však seniori dokážu vlastnou vôľou ovplyvňovať veľmi ťažko. To, čo je skutočne v ich silách spočíva v pravidelnom vykonávaní denných aktivít. Obmedzenie výletov, návštev u príbuzných, vynechávanie komunikácie s rovesníkmi, či sporadické nakupovanie vedú s strate nielen chuti na jedlo, ale aj na život.

Nebojte sa vyhľadať lekára

Odborníci tvrdia, že neúmyselnému chudnutiu sa dá v mnohých prípadoch zabrániť, ak sa, samozrejme, podchytí v rannom štádiu. Lekársku pomoc je vhodné vyhľadať pri strate približne 5 % hmotnosti v priebehu pol roka, alebo 10 % za rok. To znamená, že ak vážite 70 kg a za dvanásť mesiacov schudnete sedem kilogramov, je čas navštíviť lekára. Okrem zdravotnej starostlivosti je vhodné pridržiavať sa niekoľkých šikovných trikov, ktoré zamedzia strate kilogramov. Odporúča sa pravidelný pohyb, konzumácia raňajok, jedenie potravín s vysokým obsahom bielkovín akými sú mäso, mliečne výrobky a strukoviny, obmedzenie sladkostí a tučných jedál s vysokým množstvom živočíšnych tukov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #obezita #zdravé chudnutie