Takto bojuje bazalka proti chorobám na všetkých frontoch

Priateľská k srdcu, zažívaniu a postrach pre baktérie a dokonca aj nádorové ochorenia. Bazalka pravá, ktorá tvorí neodmysliteľnú súčasť nejedného bylinkové kútika v záhrade, sa popri tymianu, rozmarínu a oreganu zaraďuje do top rebríčka liečivých rastlín. Ako dokáže pomôcť seniorom?

31.08.2019 06:00
bazalkové pesto Foto: ,
Vôňa bazalky je silná, chladí, pripomína zmes klinčekov a ruží.
debata

Nahradí soľ a pomôže starším

Aromatická bylina, ktorá rozvonia mäsité jedlá, ryby, syry, polievky, ale skvele dochutí jedlá z vajíčok a chýbať nesmie ani v čerstvých zeleninových šalátoch. Bazalka pravá je viacročná rastlina, ktorá pochádza z Ázie a jej pestovanie je rozšírené do všetkých krajín s dostatočnými teplotami, najviac však v oblasti Stredozemného mora.

Vôňa bazalky je silná, chladí, pripomína zmes klinčekov a ruží. Chuť je korenistá, na jazyku pôsobí slano, ale zato príjemne. Aj z tohto dôvodu sa používa ako skvelá náhrada soli u pacientov, ktorí trpia vysokým krvným tlakom. Tieto vlastnosti ocenia najmä seniori, ktorí majú zníženú citlivosť na slané jedlá a často ich presoľujú.

Zlepší spánok, zníži únavu

Bazalka je bohatá na silice, ktoré sa chvália vysokým množstvom estragolu, trieslovín a saponínov. Chváli sa na najmä blahodarnými účinkami na ľudské zdravie, ku ktorým patrí podporovanie vylučovania žalúdočných štiav, zvyšovanie chuti do jedla, znižovanie plynatosti, zlepšovanie činnosti obličiek, urýchľovanie vykašliavania. Okrem pozitívneho vplyvu na telesné funkcie sa môže popýšiť aj účinkami na duševné zdravie, a to znižovaním pocitu únavy a skvalitnením spánku.

Preč s mozgovou príhodou

Bazalka sa hrdí vysokými dávkami vitamínu K a A. Prvá spomínaná mikroživina je potrebná na zrážanie krvi, pričom postačia dve polievkové lyžice a tie pokryjú tretinu dennej odporúčanej hodnoty „káčka“. Vitamín A je v bazalke zastúpený v podobe beta-karoténu, ktorý sa v ľudskom tele mení na spomínaný vitamín. Beta-karotén pomáha chrániť bunkovú výstelku krvných ciev, čím nedochádza k ich poškodeniu vplyvom voľných radikálov. Tento antioxidant je tiež dobrou voľbou pri prevencii vysokého cholesterolu v krvi, aterosklerózy, mozgovej príhody a srdcovému infarktu.

Z minerálnych látok sú v chutnej byline zastúpené železo, vápnik, horčík a draslík. Železo podporí správnu krvotvorbu a zabraňuje vzniku anémie u starších ľudí. Vápnik a horčík posilňujú kosti, pričom draslík chráni srdce a potláča tvorbu kŕčov.

Opuchy miznú do 24 hodín

Vďaka vysokému obsahu flavonoidov a antibakteriálnych látok pomáha chrániť ľudskú DNA, čo je dôležité najmä pri prevencii viacerých chorôb, vrátane rakoviny. Prchavé oleje, ktoré sa nachádzajú v bazalke si zase hravo poradia so škodlivými baktériami v ľudskom tele. Hovorí sa, že aromatická bylina je účinná proti E. coli, stafylokokom, ale aj listérii. Viaceré výskumy preukázali, že bazalka má silné protizápalové účinky. Správne množstvo tejto liečivej rastliny dokázalo znížiť opuchy až o 75 % do 24 hodín po použití.

Seniorom sa odporúča konzumovať bazalku pre schopnosť potláčať artritídu a zápalové ochorenia čriev. Zázračná bylina je známa aj svojimi účinkami pri spomaľovaní starnutia. Extrakt z bazalky prečistí ľudský organizmus od škodlivých látok a voľných radikálov, ktoré sa môžu hromadiť v pečeni a srdci. Britskí vedci potvrdzujú, že spomínaná bylina dokáže omladzovať bunky a oddialiť tak proces starnutia.

Video
Voňavé a chutné bazalkové pesto

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozgová príhoda #bazalka #pesto #onkologické ochorenia