Strážny anjel zachraňuje v Šali životy seniorom

Už rok sa v meste Šaľa stará malý prístroj s GPS lokalizáciou o bezpečnosť tamojších obyvateľov v dôchodkovom veku. Jednoduché zariadenie dokáže pomôcť bez toho, aby mal senior pri sebe mobilný telefón.

08.09.2019 06:00
debata

Netreba k tomu smartfón

Mesto Šaľa a mestská polícia sa rozhodli aktívne podieľať na zvyšovaní bezpečnosti seniorov a osamelo žijúcich občanov a poskytnúť im pocit bezpečia. Z uvedeného dôvodu, presne pred rokom, Šaľa začala realizovať projekt SeniAngel. „Na začiatok sme si prenajali 25 kusov monitorovacích mobilných prístrojov SeniAngel a na mestskej polícii sme zriadili signalizačný maják určený na monitorovanie poplachov. Čiže mestská polícia 24 hodín denne a 7 dní v týždni zabezpečuje ochranu a službu seniorom v prípade vyvolaného poplachu,“ hovorí pre Pravdu náčelník Mestskej polície v Šali Peter Krokavec.

Šikovný prístroj predstavili starším ľuďom v kluboch seniorov a pri osobných stretnutiach. A pozitívna odozva na seba nenechala dlho čakať. „Jediným problémom je, že aj keď je táto služba zo strany mesta bezplatná, záujemcovia musia zaplatiť mesačný paušál za SIM kartu operátorovi mobilnej siete (cca 14€). Tento poplatok mesto nevie ovplyvniť,“ vysvetľuje šéf mestskej polície.

Seniora nájdu cez GPS

Vďaka malému zariadeniu, ktoré senior neustále nosí so sebou, si môže jediným stlačením tlačidla privolať pomoc, a to aj v prípadoch, keď nemá mobilný telefón po ruke, alebo ho v krízovej situácii nevie ovládať. Zariadenie funguje cez webové rozhranie v mobilnej sieti a je prepojené na Mestskú políciu Šaľa. Aktivuje sa stlačením tlačidla „SOS“, alebo pomocou pádového senzora, ktorým je zariadenie vybavené a zároveň sa aktivuje jeho GPS lokalizácia.

„V prípade stlačenia SOS tlačidla alebo aktiváciou pádového senzoru zariadenie automaticky vyšle signál na Mestskú políciu v Šali. kde príslušník mestskej polície následne identifikuje prijaté hlásenie a spätne zavolá ohrozenej osobe na zariadenie,“ pokračuje Peter Krokavec.

Zachránili život seniora

Chytrý prístroj je vybavený vlastnou SIM kartou a pri druhom zazvonení automaticky príjme hovor bez potreby akéhokoľvek zásahu na hlasitom odposluchu. Príslušník mestskej polície následne na miesto vyšle hliadku a tá na mieste vyhodnotí potrebu privolania zložiek integrovaného záchranného systému. V prípade, ak ohrozená osoba uviedla blízku osobu, ktorá má byť kontaktovaná v prípade prijatia hlásenia, mestská polícia bezodkladne informuje práve túto osobu.

„Ak bude záujem, sme pripravení si prenajať ďalšie zariadenia,“ uzatvára pre Pravdu náčelník Mestskej polície v Šali Peter Krokavec. V spomínanom meste už majú s „osobným strážcom“ seniorov pozitívnu skúsenosť, a to keď si starší obyvateľ mesta vyrazil na prechádzku a zabudol ráno užiť lieky. Nakoľko mu prišlo nevoľno a cítil sa dezorientovaný, nevedel sa vrátiť domov. Vďaka šikovnému prístroju sa mu podarilo zachrániť život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #prvá pomoc #GPS #Šaľa #mestská polícia