Ako sa postarať o ťažko chorého seniora – 1. časť

Domov alebo špeciálne zariadenie? Pre žiadneho člena rodiny nejde o ľahké rozhodnutie. A to najmä vtedy, ak sa musia rozhodnúť, či zvládnu starostlivosť o vážne chorého seniora.

10.09.2019 06:00
PhDr. Zuzana Fabianová Foto:
Odborníčka na ošetrovateľstvo PhDr. Zuzana Fabianová, MBA tvrdí, že aj starostlivosť o vážne chorého seniora sa môže uskutočňovať v domácom prostredí. Rodinní príslušníci by však mali odhadnúť svoje sily.
debata (4)

Viac o tom, ako sa môžu na túto situáciu príbuzní pripraviť, či sa to vôbec dá a ako môžu v tomto smere pomôcť odborníci prezrádza pre Pravdu odborníčka na ošetrovateľstvo a TOP manažérka kvality SR 2015 v kategórii Sektor verejnej správy PhDr. Zuzana Fabianová, MBA.

Na čo sa musí pripraviť rodina, ak sa rozhodne starať v domácom prostredí o ťažko chorého seniora?

Je rozdiel starať sa pár dní alebo niesť bremeno starostlivosti v období mesiacov či dokonca rokov. Iba málokedy pritom vieme predvídať, ako sa nároky na starostlivosť budú vyvíjať. Predovšetkým v situáciách, keď ku chorobe pribúda i stupňujúca sa bezvládnosť, teda nesebestačnosť v bežných denných činnostiach, rodina musí byť pripravená 7 dní v týždni a 24 hodín denne pomáhať pri uspokojovaní celého spektra potrieb.

Tieto potreby sú zrejme odlišné od ostatných, zdravých ľudí.

Potreby ťažko chorého seniora sú veľmi individuálne, no možno ich zovšeobecniť do niekoľkých základných okruhov. Základom sú biologické potreby ako je hygiena, vyprázdňovanie, výživa, príjem tekutín a podobne, no nesmieme podceňovať tiež psychické, sociálne a duchovné potreby, kde môžeme zahrnúť spoločenský kontakt, komunikáciu, modlitbu či aktivizáciu. Dôsledná starostlivosť dokáže zázraky. Dôsledná starostlivosť o bezvládneho seniora dokáže zvrátiť smrť.

Nie je to zrejme jednoduché pomáhať ťažko chorému blízkemu.

Mnohí blízki čelia starobe, chorobe, smrti, paralyzovaní emóciami a strachom o svojho milovaného blízkeho. Sú limitovaní vlastným životom a prácou, a predsa chcú pomôcť, to je chvályhodný postoj, potrebujú však poradiť, čo si všímať, čo je dôležité, čo nepodceniť. Odborníci z praxe zostavili v tej súvislosti praktický ťaháčik pre laickú verejnosť. Ide o abecedný výber kľúčových oblastí posúdenia primeranej starostlivosti. Cieľom je rýchle posúdenie možných problémov, rizík. Formulár môže pomôcť odhaliť príčinné súvislosti, zdanlivo nenápadné skutočnosti, ktoré zbytočne produkujú utrpenie, či zhoršovanie zdravotného stavu. Tento formulár je tiež súčasťou slovenských Senior boxov. Séria návodov na riešenie typických ťažkostí v chorobe a bezvládnosti je pre verejnosť dostupná tiež na stránke Portál malina.

Aké choroby najčastejšie spôsobujú imobilnosť seniora?

Schopnosť samostatného pohybu je veľký dar. Imobilní pacienti sa často so sebaľútosťou dívajú na tých, ktorí sa dokážu samostatne presunúť z miesta na miesto. Dôvody, prečo to nejde, sú veľmi rôzne. Mozgová mŕtvica, zlomenina krčka stehnovej kosti či pokračujúce zhoršovanie zdravotného stavu a kondície v súvislosti s vážnym ochorením, predstavujú iba malú vzorku príčin imobility osoby. Jedinec je pritom v súvislosti s imobilitou ohrozený poškodením jednej alebo niekoľkých orgánových sústav. Hovoríme o syndróme z imobility. Postihnutému hrozí tvorba krvných zrazenín, preležanín, problémy s trávením, vyprázdňovaním, a upadá tiež psychicky. Aj preto sa v profesionálnej starostlivosti sústreďujeme na možnosť zlepšenia stavu mobility, ktorú možno v mnohých prípadoch dosiahnuť aktivizáciou a dennou rehabilitáciou. Pohyb, aspoň pasívny, je nevyhnutnou súčasťou starostlivosti.

S akými obmedzeniami pre rodinu a s akými nárokmi pre ťažko chorého seniora musia počítať jeho rodinní príslušníci?

Starostlivosť môže byť časovo, fyzicky i psychicky náročná, a málokedy ju dlhodobo dokáže zabezpečiť jediná osoba. Rodinu môže zaskočiť celá séria problémov, ktoré dokáže predvídať iba skúsený profesionál. Zabezpečovanie liekov, rovnako ako návštevy u lekárov bývajú časovo i organizačne náročné. Nepokojné noci, náročnosť manipulácie s bezvládnym telom, výmena plienkových nohavičiek, posteľnej bielizne, úprava polohy na posteli, posadenie na klozet či uskutočnenie celkovej hygieny môže byť namáhavé. Fyzická a psychická náročnosť týchto úkonov sa stupňuje, ak blízky starostlivosť, hygienu, jedlo odmieta. Nielen dementní pacienti bývajú nepokojní, dezorientovaní v čase a priestore. Veľmi zaťažujúce je tiež, ak blízky trpí bolesťami, dýchavicou, pri úplnej bezvládnosti trpí nadváhou alebo sú v jeho prostredí viaceré bariéry.

Vyžaduje si opatrovanie takýchto osôb aj zmenu prostredia, úpravu bytov, domov? S čím je potrebné počítať?

Úprava a vybavenie prostredia primeranými pomôckami je nevyhnutným predpokladom dobrej starostlivosti. Prahy, schody, dlažba, priúzke dvere, nedostupná sprcha či záchod predstavujú vážne riziká úrazu a zároveň znemožňujú základnú hygienickú starostlivosť. V prípade demencie výrazne stúpajú nároky na zabezpečenie proti úrazu či zablúdeniu. Musíme myslieť na to, že pravdepodobne užijú voľne dostupné lieky, či chemikálie. Chorí zvyknú manipulovať s ohňom, plynom, otvárať dvere, vyberú sa, nevediac kam.

Čo konkrétne teda v byte potrebuje takýto pacient?

Pre starostlivosť o bezvládneho pacienta je nevyhnutná polohovacia posteľ, hrazdička, hodí sa tiež invalidný vozík, klozet, sprchovacie kreslo, elektrický zdvihák. Používaním špeciálneho kompresora a antidekubitných papučiek výrazne obmedzíme riziko vzniku preležanín. Pri niektorých ochoreniach je potrebné zabezpečiť odsávačku alebo kyslíkový koncentrátor. Trh ponúka veľké množstvo pomôcok, ktoré sú cestou k lepšej i jednoduchšej starostlivosti. Dobrou správou je, že mnohé z uvedených pomôcok sú v indikovaných prípadoch na lekársky predpis čiastočne alebo úplne hradené zdravotnou poisťovňou.

Aké sú Vaše skúsenosti. Sú rodinní príslušníci ochotní starať sa o ťažko chorého seniora?

Prieskumy dokazujú, že väčšina ťažko chorých seniorov ostáva v starostlivosti svojich príbuzných. Mám skúsenosť, že mnohí príbuzní však prežívajú pri predstave, že sa budú musieť o svojho ťažko chorého seniora starať, či i len pár dní, priam panický strach. Boja sa ako a či starostlivosť zvládnu, nechcú prísť o zamestnanie, ich bývanie je stiesnené a nie je prispôsobené starostlivosti. Napriek týmto obavám a nepripravenosti prevziať plnú zodpovednosť za celodennú starostlivosť však chcú zabezpečiť pre svojho blízkeho to najlepšie a neraz sú ochotní si za ňu priplatiť aj z vlastných finančných rezerv.

Aké starosti čakajú príbuzných, ak sa rozhodnú pre druhú možnosť?

Umiestnením blízkeho v zariadení sa ich angažovaná pomoc nekončí. V pokrokových krajinách sa rodina v starostlivosti akoby predbieha s okolím, čo pre svojho príbuzného ešte môže urobiť. Nie je tam zvykom zo seba robiť vazalov trápiacich sa s ťažko chorým rodičom doma, no po nájdení toho najvhodnejšieho zariadenia rodina zostáva naďalej veľmi aktívna. Dokonca, keď sa objavia príbuzní, personál nesmie zasahovať do ich súkromia. Všetku starostlivosť počas návštevy preberá rodina.

Je to ťažká otázka, ale čo je pre seniora lepšie, byť v špecializovanej starostlivosti, alebo aby sa o neho starali doma?

Ak je rodina pripravená asistovať v bežných denných činnostiach 7 dní v týždni 24 hodín denne, optimálne, pri spolupráci s Agentúrou domácej ošetrovateľskej starostlivosti, je domov ideálnym miestom. Treba si uvedomiť, že v kolektívnych zariadeniach je vyššie riziko infekcie ako v domácom prostredí. Z ľudského hľadiska je pochopiteľné, že takmer každý túži zostať v prirodzenom sociálnom prostredí, na ktoré je zvyknutý.

Čo v prípade, ak takýmto miestom starostlivosti nie je ich domov?

Potom by to malo byť miesto, kde sa ako doma cíti, a to platí zvlášť pre chvíle, keď zo života, zoslabnutý vekom i chorobou pomaličky odchádza. Je tu prísľub kompetentných, že v blízkej budúcnosti budú pribúdať domy ošetrovateľskej starostlivosti a zariadenia sociálnych služieb s ošetrovateľskou starostlivosťou, ktoré sú unikátnymi poskytovateľmi dlhodobej zdravotno-sociálnej starostlivosti. Títo poskytovatelia sú slovenskou alternatívou v zahraničí veľmi rozšírených mimo nemocničných „Nursing Homes“. Snúbia sa v nich odborné zdravotnícke prístupy s nemenej dôležitým sociálnym a duchovným rozmerom starostlivosti. Po doladení legislatívnych východísk majú ten najlepší potenciál uskutočňovať model starostlivosti, ktorý je pre občanov so zdravotným a zároveň sociálnym handikepom najvhodnejší.

V druhej časti rozhovoru s PhDr. Zuzanou Fabianovou, MBA sa budeme venovať aj tomu, kedy sa musia príbuzní rozhodnúť pre zverenie ťažko chorého seniora do rúk odborníkov a ako sa môže senior brániť, ak je zneužívaný príbuznými a nie je o neho dostatočne postarané.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zariadenie pre seniorov #starostlivosť o dlhodobo chorých