Ako sa postarať o ťažko chorého seniora – 2. časť

Domov alebo špeciálne zariadenie? Pre žiadneho člena rodiny nejde o ľahké rozhodnutie. A to najmä vtedy, ak musia jednoznačne povedať, či zvládnu starostlivosť o vážne chorého seniora.

14.09.2019 06:00
dôchodca, senior Foto:
Ťažko chorý senior nepotrebuje iba opateru, teda zabezpečenie činností ako hygiena či podanie stravy, no tiež primeranú zdravotnú starostlivosť.
debata

V prvej časti rozhovoru sme sa odborníčkou na ošetrovateľstvo a TOP manažérkou kvality SR 2015 v kategórii Sektor verejnej správy PhDr. Zuzanou Fabianovou venovali tomu, na čo sa majú príbuzní pripraviť, ak sa chcú starať o starších a chorých ľudí v domácom prostredí.

V druhej časti rozhovoru odborníčka na túto problematiku pre Pravdu vysvetľuje, kedy je už potrebné seniora zveriť do rúk špecialistov.

Kedy nastáva moment, keď už nie je v silách rodiny starať sa o ťažko chorého seniora a kedy už musia zveriť jeho starostlivosť do rúk odborníkov?

To, či a kedy je odborná starostlivosť v takýchto prípadoch indikovaná pomôže posúdiť nový portál www.portalmalina.sk. Ide o prvý národný navigátor dostupnej služby pre situácie bezvládnosti. Na základe vyplnenia jednoduchého dotazníka, funkcionalita portálu poradí nielen najvhodnejší typ služby v závislosti od skutočných potrieb osoby, no zároveň ponúkne dostupných poskytovateľov zdravotných a sociálnych služieb. Domov sa stáva pre vážne chorého nielen nevhodným, no dokonca i nebezpečným miestom vo chvíli, keď mu tam z akýchkoľvek dôvodov nemožno zabezpečiť primeranú starostlivosť.

Je to teda zodpovednosť blízkych, aby nedopustili, že senior z dôvodu nedostatočnej starostlivosti bude zbytočne fyzicky alebo psychicky trpieť?

Rodina si však musí uvedomiť, že ťažko chorý senior nepotrebuje iba opateru, teda zabezpečenie činností ako hygiena či podanie stravy, no tiež primeranú zdravotnú starostlivosť. Zdravotný stav sa môže komplikovať. Hovoríme o sérii rizík, ako je napríklad riziko podvýživy, rozvoja syndrómu z imobility, vzniku preležanín. Všímavému oku skúsenej sestry neunikne zhoršujúca sa dýchavica či stúpajúci tlak. Starý, chorý človek je tiež vnímavejší na rôzne infekcie, napríklad dýchacieho, tráviaceho, či močového ústrojenstva.

Aké zariadenie je pre chorého staršieho človeka vhodné prihliadnuc na vyššie uvedené?

Pre ťažko chorého seniora je vhodné také zariadenie, kde pracujú sestry, ktoré zároveň intenzívne spolupracujú so všeobecným lekárom či špecialistom. V takýchto zariadeniach sa pracuje podľa prísnych štandardov kvality, veľmi komplexne a preventívne, a tiež je možné aj 24 hodín denne napríklad podať injekciu, infúziu, zabezpečiť preväzy, základné vyšetrenia krvi alebo moču bez toho, aby pacient opustil lôžko.

Foto: archív Zuzany Fabianovej
PhDr. Zuzana Fabianová

Stretávate sa praxi s tým, že títo seniori sú často akoby „pohadzovaní“ medzi rodinnými príslušníkmi, keď sa o nich nechcú starať. Ako vníma túto situáciu senior?

Vo svojej praxi sa skôr stretávam s iným druhom konfliktu v rodine, keď časť rodiny vybavuje zariadenie a časť takýto druh starostlivosti pre svojho blízkeho kategoricky odmieta, no zároveň nechce prevziať bremeno starostlivosti. Ďalším problémom je veľmi frekventovaný pocit bezradnosti v zložitom systéme zdravotníckych a sociálnych služieb a ten prežívajú nielen pacienti, no predovšetkým ich príbuzní. V drvivej väčšine prípadov chcú pomôcť, ale nevedia akým spôsobom. Aj preto vznikli projekty ako Portál Malina či Senior boxy.

Máte aj skúsenosti s tým, že by starostlivosť o seniora bola motivovaná finančne, napríklad, že seniora nechcú zveriť do rúk špecialistov, lebo príbuzní chcú poberať jeho dôchodok a neplatiť náklady?

Áno, a je to úplne v poriadku, ak je starostlivosť o seniora zabezpečovaná rodinnými príslušníkmi primeraná a senior je spokojný.

Ako vieme zistiť, či starostlivosť o seniora je primeraná, keďže on sa často nevie brániť a vyhľadať pomoc?

Toto je veľmi dôležitá otázka. Čo sa deje za dverami domácností, ako skutočne vyzerá starostlivosť môžeme len tušiť. Supervízia úrovne kvality starostlivosti seniorov v domácom prostredí, pokojne i cestou existujúcich agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS), by mala byť súčasťou národnej koncepcie dlhodobej starostlivosti. Situácia by sa úplne zmenila, ak by takýto senior bol automaticky navštevovaný terénnou sestrou, ktorá by zároveň priebežne posudzovala úroveň starostlivosti. V súčasnosti zatiaľ sestrám ADOS činnosti ako posúdenie zdravotného stavu a primeraného zabezpečovania nárokov a potrieb pacienta poisťovne nepreplácajú.

Aké sú v súčasnosti možnosti umiestnenia seniora či je alebo nie je ťažko chorý?

Nedostatok včasnej pomoci pri posúdení potreby pokračujúcej starostlivosti v súvislosti so zhoršením zdravotného stavu a sebestačnosti je vážny celospoločenský odborný i etický problém. Bezradní blízki bezvládnych osôb pri hľadaní vhodnej formy starostlivosti často nebývajú úspešní. Pre všetkých, ktorým na chorom a bezvládnom človeku záleží, je to nesmierne bolestivé a frustrujúce. Vzácny čas beží, energia uniká, no stále niet riešenia. Ak ide o život, nemožno rátať týždne, ide o dni, hodiny. Aj preto vznikol portál Malina, ktorý sa postupne stáva efektívnym spôsobom posúdenia a nájdenia najbližšieho vhodného zariadenia, terénnej alebo inštitucionálnej služby, voľného lôžka podľa skutočného stavu a potrieb pacienta.

Skúsme sa ešte dotknúť témy Senior boxov. Na čo slúžia a čo je ich hlavným cieľom.

Projekt SENIOR BOXY štartuje v tomto roku svoju misiu už po piatykrát. Vďaka zanieteným tvorcom i obetavým partnerom dosahuje métu 12 000 SENIOR BOXOV po dobu piatich rokov skromne a nenápadne prináša pomoc v zložitých životných situáciách, ktorých spoločným menovateľom sú choroba a bezvládnosť. V slovenských nemocniciach, zvlášť na oddeleniach dlhodobo chorých, nebýva veselo. SENIOR BOX každému obdarovanému rodinnému príslušníkovi zasvieti ako nečakané svetielko nádeje, pretože v ňom dostane nielen veľa dobrých rád a odporúčaní pre tú najlepšiu starostlivosť, no tiež podporu v beznádeji a povzbudenie v smútku, užitočné drobnosti a cenné informácie od odborníkov priamo z praxe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zariadenie pre seniorov #starostlivosť o dlhodobo chorých