Ako pomôže rozmarín zlepšiť pamäť seniorom

Privoniavanie si k éterickému oleju tejto aromatickej byliny dokáže údajne zlepšiť pamäť staršieho človeka až o 75 %. V čom sa skrýva zázračný účinok rozmarínu?

21.09.2019 06:00
Kombinácia citrónu a rozmarínu Foto:
Kombinácia citrónu a rozmarínu sa využíva v kuchyni, ale môžete ňou prevoňať aj byt.
debata

Takto funguje morská rosa

Tajomstvo spomínanej byliny a jej účinkov na ľudský organizmus poznali už starovekí Gréci, ktorí ju používali nielen na navoňanie svojich príbytkov, ale oceňovali aj jeho účinky na erekciu, reprodukčné zdravie a činnosť ciev. Prirodzeným domovom tejto trvalky sú najmä dostatočne vlhké a slnečné oblasti Stredozemného mora, kde rastie takmer na každom kroku. Slovo rozmarín má latinský pôvod a skladá sa z dvoch častí, a to „ros“ a „marinus“, čo v preklade znamená morská rosa. Svoje využitie si našiel najmä v tradičnej čínskej medicíne, kde sa používa na posilnenie činnosti mozgu. Netreba však zabúdať ani na jeho pozitívne účinky na ľudskú psychiku.

Oživí aj takmer zabudnuté spomienky

Starší ľudia, ktorých zvykne potrápiť pamäť, si nevedia vynachváliť tento éterický olej. Podľa jednej zo štúdií, pravidelné privoniavanie k vonnému oleju z rozmarínu pomáha zlepšovať pamäť priam zázračnou rýchlosťou. Vedci tvrdia, že ľudský mozog je po pravidelnom užívaní tejto medicíny až o 75 % bystrejší, než kedykoľvek predtým. Dôvodom pre zlepšenie pamäti je predovšetkým látka zvaná eukalyptol, ktorá tvorí súčasť arómy rozmarínu. Viaceré štúdie týkajúce sa najmä starších ľudí potvrdili, že aromaterapia touto rastlinou pomáha zlepšovať mentálnu úroveň ľudí. Eukalyptol sa zároveň pýši oživovaním starších spomienok, teda zlepšením funkcií dlhodobej, ale rovnako aj krátkodobej pamäti.

Brzdí proces starnutia mozgu

I napriek tomu, že sa strata pamäti považuje u seniorov za prirodzený proces starnutia, rozmarín dokáže chrániť mozog na viacerých úrovniach a spomínaný jav brzdiť. K jeho kľúčovým vlastnostiam patrí ochrana centrálneho nervového systému pred poškodením a rýchlym starnutím. Rovnako zabezpečuje lepší prietok krvi v mozgu, čo mu prirodzene dodáva viac živín a kyslíka. Okrem spomínanej zlúčeniny je vo voňavej byline aj dostatočné množstvo kyseliny karnosovej, ktorá pomáha odstraňovať už existujúce poškodenie mozgu voľnými radikálmi. Prírodné kyseliny z tohto kra zároveň chránia pred poškodením aj DNA. Zaujímavé je, že chemické látky obsiahnuté v rozmaríne bránia štiepeniu acetylcholínu, teda chemikálie, ktorá je nevyhnutná na prenos impulzov medzi nervovými bunkami, teda aj medzi bunkami zodpovednými za uvažovanie, pamäť a komunikáciu.

Malá štúdia potvrdila názory vedcov

Vedci pri vymenovávaní účinkov rozmarínu vychádzajú aj zo štúdie, ktorú vykonali na skupine 66 ľudí, ktorí pravidelne inhalovali výpary z éterického oleja rastliny. Výskumnú skupinu rozdelili do dvoch skupín. Prvú skupinu dali do miestnosti s vôňou rozmarínu, pričom druhá polovica sa musela obmedziť na miestnosť bez vône uvedenej byliny. Zámerom výskumu bolo to, aby si ľudia v obidvoch skupinách zapamätali čo najviac vecí. Na veľké prekvapenie, ľudia s rozmarínom vyvoňanej miestnosti si pamätali 60 – 75 % vecí v porovnaní s druhou skupinou. K zlepšeniu pamäti prispieva aróma rozmarínu aj z toho dôvodu, že obsahuje takzvané terpény, ktoré sú primárnou zložkou éterických olejov. A práve tento jav umožňuje rozmarínu vstúpiť do krvného riečiska a k centrám mozgu zodpovedným za pamäť.

Video
Tenký, mäkký, slaný koláčik, z ktorého si môžete odtrhávať rukami!

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Cesnakový trhací chlebík na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #rozmarín #eukalyptus #vonné oleje