Dokáže zlá strava spôsobiť slepotu?

Vedci z univerzity v Bristole mali na stole prípad, keď sa u pacienta objavila trvalá strata zraku. Zapríčinila ju zvláštna choroba, ktorá úzko súvisí nielen s niektorými zdravotnými problémami, ale aj chabým stravovaním.

25.09.2019 06:00
oči, pamäť, hmat, zmysel, mozog, slepota Foto:
Vedci dospeli k záveru, že nezdravá strava pacienta a obmedzený príjem vitamínov, minerálov a stopových prvkov viedli k nutričnej optickej neuropatii.
debata

Biedna strava trápi aj vyspelé krajiny

Kvalitu zraku ovplyvňuje takzvaná nutričná optická neuropatia, ktorá sa dotýka pacientov s nízkou úrovňou stravovania bez ohľadu na obsahu tuku v tele (BMI). Ide teda o dysfunkciu zrakového nervu, ktorý je nevyhnutný pre schopnosť vidieť. Tento stav môže byť niekoľko rokov skrytý, pričom ak prepukne, spôsobí ťažké poškodenie zraku. Vo vyspelých krajinách sú bežnými príčinami tohto ochorenia problémy so stolicou a užívanie liekov, ktoré bránia vstrebávaniu výživných látok zo žalúdka a čriev do krvného riečiska. I napriek tomu, že zásobovanie ekonomicky vyspelých krajín potravinami je dostatočné, spomínanú chorobu údajne spôsobuje aj nezdravý spôsob života a konzumácia spracovaného jedla.

Keď telu chýba cenný vitamín

Vedci zo spomínanej univerzity skúmali prípad pacienta, ktorý sa sťažoval na vysokú mieru únavy. Spočiatku sa nenašlo pripojenie medzi jeho výživou a zrakom. Až neskôr lekári zistili, že pacienta s normálnou výškou a BMI trápila anémia a nízke hladiny vitamínu B12. Pacient mal tiež aj nízku hladinu stopových prvkov ako sú meď, selén a vitamínu D. Naopak, lekári u neho zaznamenali zvýšené množstvo zinku. V anamnéze zisťovali do akej miery je výživa zodpovedná za tento stav a prekvapenie na seba nenechalo dlho čakať. Príčinou biedneho zdravotného stavu bola predovšetkým pravidelná konzumácia bieleho chleba, zemiakových lupienkov a niektorých druhov spracovaného bravčového mäsa, čiže lahôdok ako klobásky, slanina a saláma.

Ako súvisí anémia so zrakom?

Vedci dospeli k záveru, že nezdravá strava pacienta a obmedzený príjem vitamínov, minerálov a stopových prvkov viedli k nutričnej optickej neuropatii. Zároveň jedných dychom upozornili, že výskyt ochorenia môže v populácii narastať, a to najmä z dôvodu príjmu jedla s nízkou výživovou hodnotou. Varujú tiež predtým, že paradoxne aj príliš zdravá strava môže prinášať určité komplikácie. Ide najmä o vegánstvo, teda o konzumáciu výlučne rastlinných produktov. O tomto type stravovania je známe, že v ňom môže absentovať prítomnosť vitamínu B12. Lekári sa zhodli na tom, že pri diagnostikovaní viacerých chorôb je potrebné pacienta sa pýtať aj na jeho životný štýl, a to predovšetkým kvalitu stravovania, konzumácie alkoholu a fajčenia, čo môže prispieť k rýchlejšej diagnostike viacerých ochorení, ktoré poškodzujú zrak.

Zázračné béčko

Vitamín B12 sa odborne označuje ako kyanokobalamín a aktívne sa zúčastňuje na metabolizme buniek v našom tele. Zabezpečuje správne fungovanie nervového systému, podporuje tvorbu červených krviniek a zamedzuje podvýžive. Naopak, jeho nedostatok môže spôsobovať chudokrvnosť, ktorá sa vyznačuje menším počtom červených krviniek. Nízke hladiny tohto vitamínu sa prejavujú bledou pokožkou, slabosťou, častými aftami, poruchami nervov.

Okrem toho pacienti často pociťujú zmeny nálad, ťažkosti s koordináciou svalov, pamäťou a sústredením. Deficit vitamínu B12 pociťujú predovšetkým ľudia nad 50 rokov a málo spomínanej mikroživiny má až tretina ľudí nad 65 rokov. Najviac tohto vitamínu je v hovädzej pečeni, mäse, rybách, vajíčkach a mliečnych výrobkoch, čiže tradične v živočíšnych potravinách. Z tých rastlinných k ním patria predovšetkým kvasená kapusta a kvasnice.

Video
Spevák Jaro Gažo pripraví špecialitu z Terchovej

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stravovacie návyky #anémia #slepota #vitamín B12