Nekvalitný spánok zvyšuje riziko pádov u seniorov

Problémy so zaspávaním, prerušovaný nočný odpočinok alebo príliš skoré ranné prebúdzanie. Aj s takýmito ťažkosťami sa stretávajú staršie generácie, ktorým vek a kvalitný spánok kradnú spánok. V krajných prípadoch hrozí u seniorov aj väčšie riziko pádov.

01.10.2019 06:00
pacient, nemocnica, noha, obväz, zlomenina,... Foto:
K najväčším obavám seniorov však patrí prebúdzanie uprostred noci, ktoré je spôsobené silným nutkaním na močenie. A práve v týchto prípadoch dochádza k úrazom, najčastejšie pádom a následným vznikom zlomenín.
debata

Zvyšuje sa výskyt rakoviny prsníka?

Nedostatok spánku vedie u ľudí vo vyššom veku k psychickým zmenám, ku ktorým patria najmä poruchy nálad vo forme depresií a úzkosti. Problémy so spánkom zvyšujú u seniorov riziko vzniku alebo zhoršenia cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení a niektoré britské štúdie presviedčajú, že nekvalitný odpočinok v noci sa podpisuje aj pod výskyt rakoviny prsníka. Za prerušovaný spánok sú zodpovedné aj chrápanie, spánkové apnoe, osteoporóza, chronická bolesť chrbtice a kĺbov.

K najväčším obavám seniorov však patrí prebúdzanie uprostred noci, ktoré je spôsobené silným nutkaním na močenie. A práve v týchto prípadoch dochádza k úrazom, najčastejšie pádom a následným vznikom zlomenín. Dôvodom je najmä nedostatočná koordinácia pohybov v noci, slabo osvetlená miestnosť a prípadný vplyv liekov na spanie. Nekvalitný nočný odpočinok je často aj výsledkom pôsobenia vedľajších účinkov iných liekov.

Ako na spánkovú hygienu

Skôr než sa podujmete vyskúšať rôzne „zaručené“ recepty na zlepšenie zaspávania, poraďte sa so svojím lekárom o možných vedľajších účinkoch vašich liekov. Aj samotné lieky na spanie môžu zapríčiniť nepriaznivé vedľajšie účinky, ako sú závraty a strata rovnováhy u seniorov. Medzi preventívne opatrenia spomínaných ťažkostí patrí najmä spánková hygiena, a to dodržiavanie presného času na zaspávanie a na vstávanie.

Pod pravidelnosťou spánku sa myslí pobratie sa do postele v rovnakú hodinu počas celého týždňa, pričom výnimku si možno urobiť počas víkendu, kedy možno čas vstávania posunúť o hodinu neskôr. Pred odobratím sa na lôžko sa neodporúča sledovať televíziu. Potrebné je vypnúť aj všetku elektroniku, ktorá môže rušiť takzvanú REM fázu spánku, počas ktorej sa tvoria sny. Spánok pomáha zlepšovať aj každodenný pobyt na slnku v rozmedzí aspoň dvoch hodín, kedy sa do tela vylučuje melatonín nazvaný aj ako hormón zdravého spánku.

Posteľ len na spanie a bez pikantných jedál

Aj zmena životného štýlu môžu podporiť lepší spánok u seniorov. Pred spaním je užitočné jesť zdravú stravu a vyhnúť sa korenistému jedlu. K týmto potravinám patria najmä produkty, ktoré obsahujú kapsaicín. Ten zvyšuje telesnú teplotu a zvyšuje látkovú premenu. Kapsaicín obsahujú chilli papričky či pikantné omáčky. Obmedziť sa má tiež popíjanie kávy, pričom posledný dúšok si treba dopriať minimálne 4 – 6 hodín pred spaním.

Zdravý spánok podporuje fyzická aktivita, rovnako dychové cvičenia, joga a meditácia. Seniorom sa neodporúča spať počas dňa a rovnako by mali posteľ využívať len na spanie, nie na sledovanie televízie. A ako si poradiť s pomalým nástupom spánku? V prípade, že sa vám nepodarí zaspať do 20 minút, vykonajte miernu aktivitu, napríklad čítajte knihu a v prípade, že sa dostaví únava, rýchlo uložte na lôžko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #pád #zlý spánok #spánková hygiena #zlomeniny