Ako si uľaviť od bolesti kolien?

Bolesti a opuchy kolien sprevádzajú najmä starších ľudí, ktorí sú postihnutí artritídou. Čo treba urobiť preto, aby sa z nočného odpočinku vďaka týmto ťažkostiam nestala nočná mora?

04.10.2019 06:00
Röntgen, bolesť, kĺby Foto:
Priateľom kĺbov sú bielkoviny, vitamín D a omega-3 mastné kyseliny.
debata

Teplo, chlad i vankúš

Odborníci odporúčajú pred spaním kúpanie v teplej vode. Relaxačný kúpeľ pomôže uľaviť stuhnutým svalom, boľavých a opuchnutým kolenám. Podľa nadácie Arthritis Foundation relaxovanie v teplej vode zvyšuje krvný obeh, znižuje zápaly a najmä gravitáciu, ktorá vytvára tlak na kolená. Výborným pomocníkom na spomínané problémy je aj nájdenie vhodnej polohy počas spánku. V noci je dôležité poskytnúť dolným končatinám oporu za pomoci podložky, pričom medzi vhodné pomôcky patria vankúše. Ak spíte na chrbte, vankúš sa umiestňuje pod kolená. V prípade, že je vašou najlepšou polohou odpočívanie na boku, vankúš patrí medzi kolená.

Okrem tepla sa na tíšenie bolesti používajú aj studené obklady, a to približne dvadsať minút pred spaním. Pri zmierňovaní opuchov kolien ľadom je potrebné zabrániť priamemu kontaktu s pokožkou, pretože prikladanie ľadu na postihnuté miesta môže poškodiť pokožku a vyvolať tak sekundárnu bolesť.

Zbavte sa 20 kilogramov

Pokiaľ spomínané rady neprinášajú požadovaný efekt, je vhodné zmeniť životný štýl vrátane úpravy stravy a cvičenia. Strata hmotnosti je pritom základným predpokladom pre odľahčenie kolenných kĺbov. Americkí vedci pred niekoľkými rokmi odporúčali zhadzovanie najmenej desiatich kilogramov u obézneho človeka. Výsledky niektorých výskumov však potvrdili, že výraznú úľavu od bolesti kolien prináša pri obéznych ľuďoch až strata dvadsiatich kilogramov. Skvelou prevenciou v boji proti bolesti kĺbov je pravidelné cvičenie, ktoré nevytvára nadmerný stres a tlak na kĺby. Odporúča sa chôdza, plávanie či bicyklovanie. Naopak, nepriateľom kĺbov je beh. Pred a po každom cvičení uľaví nielen svalom, ale aj šľachám a kolenám ľahký strečing.

Pozor na fast food

Bolesť kĺbov zvyšuje najmä vysoko spracovaná strava a polotovary. Pridané konzervačné látky a farbivá môžu v ľudskom tele vyvolať celý rad zdravotných problémov, počnúc zápalmi. Spomínané látky sa môžu v organizme správať ako toxíny, pričom sa zvyknú ukladať na týchto miestach. K nevhodným potravinám patrí aj rýchle občerstvenie v podobe hamburgerov, hot dogov, hranoliek a zemiakových lupienkov. Podobne sa vraj správajú aj vajíčka, vnútornosti, mliečne výrobky, ktoré môžu spôsobovať zápal a bolesť kĺbov.

Naopak, priateľom kĺbov sú bielkoviny, vitamín D a omega-3 mastné kyseliny obsiahnuté najmä v morských rybách, akými sú losos, makrela, sleď, losos, tuniak a sardinky. Kolená dokážu „pohladiť“ rôzne druhy rastlinných olejov, strukoviny, orechy a semienka rastlín. Zo stravy sa odporúča aspoň na čas vylúčiť sladkosti v podobe zákuskov, koláčov, mliečnych čokolád a cukríkov.

Pomôže aj kurkuma

American Heart Association odporúča v rámci prevencie bolesti kĺbov konzumáciu potravín bohatých na antioxidanty, ktoré podporujú imunitný systém a bojujú proti zápalom. K najlepším zdrojom týchto látok patria čučoriedky, maliny, černice ale aj červená či žltá paprika. Červené a čierne hrozno obsahujú obsahujú resveratrol a sójové výrobky sa pýšia takzvanými izoflavónmi. V obidvoch prípadoch ide o silné protizápalové zlúčeniny.

Olivový olej lisovaný za studena sa chváli látkou nazvanou oleokanant, pričom účinky tejto zlúčeniny proti zápalom sú podobné niektorým komerčným liekom proti bolesti. Zabúdať však netreba ani na korenie a kurkumu nevynímajúc. Podľa nedávnej štúdie, ľudia ktorí používali liek na báze kurkumy pocítili po ôsmich mesiacoch výrazné zmiernenie bolesti.

Video
Chutný šalát s ovocím.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #artritída #bolesť kolien