Košickí seniori putujú do školských lavíc. Učia sa anglicky

Žiadne známky, drina či poznámky od učiteľov. Škola, ktorú by si želal nejeden študent. Ľudia vo vyššom veku z Košíc a blízkeho okolia sa v tomto mesiaci v rámci projektu Výmenníky poberajú do školy. Cieľom ich veľkého záujmu je angličtina. Na otázku, či jej hovoria „yes“ alebo „no“ vravia v preklade jednoznačné áno.

06.10.2019 06:00
seniori, košice, Angličtina, Soňa Kotánová Foto:
Lektorka Soňa Kotánová vyučuje seniorov angličtinu aj v tomto roku v rámci Projektu Výmenníky.
debata

Pre začiatočníkov aj pokročilých

Obľúbený vzdelávací formát pre seniorov pokračuje po veľkom úspechu spred letných prázdnin aj v tomto školskom roku. Podujatie s názvom Medzi nami je určené pre staršie generácie, ktoré sa stretli s angličtinou, nerozumejú jej a chcú sa čo-to naučiť. Kurz angličtiny je rozdelený do dvoch skupín. Do tej prvej sa môžu prihlásiť pokročilí seniori, ktorí si osvojili základy tohto jazyka pred niekoľkými týždňami. Druhá skupina otvorí svoje dvere pre úplných začiatočníkov. Kurz angličtiny pre seniorov vedie Soňa Kotánová, ktorá vyštudovala stavebnú fakultu a pracovala ako projektantka. Aktívne sa však venuje výtvarnému umeniu a zúčastňuje sa na rôznych výstavách na Slovensku i v zahraničí.

Bez známok a strachu

Anglický jazyk bol pre lektorku odjakživa veľkou záľubou a niekoľko rokov ho vyučovala na viacerých školách. „Výučba prebieha preberaním bežných tém voľným spôsobom, kde si povieme zásady gramatiky a potom vety precvičujeme. Seniori si sami tvoria otázky navzájom, kde odpovedajú, kto ako vie. Na hodinách sa neskúša, nedávajú sa známky, ak niekto nechce, alebo nevie odpovedať na danú otázku, nemusí, nasleduje ďalší. Ide najmä o osvojenie bežných tém zo života a hlavne zbavenie sa nejakého strachu. Prekonať zábrany a hovoriť, a tak sa posúvať v osvojení zvratov a fráz,“ prezrádza pre Pravdu o priebehu vyučovania.

Aj seniori chcú byť „IN“

Vekové rozpätie „žiakov“ sa pohybuje od čerstvých dôchodcov až do veku osemdesiat rokov. „Seniori sa zaujímajú aj o novodobé skratky, ktoré mládež používa pri komunikácii medzi sebou. Tešia sa, že prekvapia svojich vnukov nejakou anglickou skratkou, alebo výrazom buď na Skype alebo mailom, SMS, aby videli, že aj oni sú IN a nie OUT. Takisto ich zaujímajú témy ako Shopping, Travelling a po hodinách angličtiny si ešte pri káve preberajú rôzne témy v anglickom jazyku,“ pokračuje lektorka. Ako tvrdí na hodinách angličtiny vládne pohoda, seniori sa tešia na vyučovanie, ktoré sa uskutočňuje každý štvrtok vo Výmenníku na ulici Štítová v Košiciach, a často ich vtipné odpovede okorenia hodinu humorom. „Cítime sa tam ako v anglickom klube,“ uzatvára s úsmevom lektorka.

Čo sú vlastne Výmenníky?

Ide o nenápadné objekty v blízkosti panelákov, ktoré boli postavené v 60. a 70. rokoch minulého storočia a pôvodne slúžili na redistribúciu tepla pre byty. Novou technikou vykurovania obytných domov stratili svoj účel a z tohto dôvodu vznikla myšlienka ich využitia na úplne iné účely, a to ako umelecké a kultúrne body na sídliskách. Každý výmenník má vlastného kultúrneho mediátora, ktorý sa stará a jeho chod, pomáha s organizáciou podujatí a najmä spolupracuje s umelcami a obyvateľmi sídlisk. „Kľúčovým poslaním kultúrneho mediátora je prepájať existujúce komunity, vyhľadávať jednotlivcov, organizácie, formálne aj neformálne zoskupenia so zaujímavým projektom v oblasti kultúry alebo rozvoja komunít,“ vysvetľuje pre Pravdu koordinátorka miestnych dobrovoľníkov Gabriela Mišurová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #angličtina #aktívny senior