Tieto choroby ohrozujú život ľudí nad 65 rokov

Vedci prichádzajú s dobrou a zlou správou pre ľudí v seniorskom veku. Pozitívnou správou je to, že sa po dosiahnutí šesťdesiateho piateho roku môžu dožiť viac ako dve desaťročia plnohodnotného života. Naopak, negatívna hovorí o tom, ako dokážu chronické ochorenia výrazne skrátiť život ľudí vo vyššom veku. Ktoré k nim patria?

13.10.2019 09:22
alzheimer, staroba, seniori, zdravie,... Foto:
Poškodenie kognitívnych funkcií mozgu môže mať výrazný vplyv na zdravie seniorov, pretože sa často spája s pádmi a úrazmi v domácnosti.
debata (2)

Choroby srdca

Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb patria ochorenia srdca k zabijakom číslo jeden u ľudí nad 65 rokov, čo predstavovalo v roku 2014 smrť približne pol milióna ľudí v Spojených štátoch amerických. Srdcovocievne choroby ohrozujú až 37 % mužov seniorov a 26 % žien v tomto pokročilom veku.

Ako uvádza geriatrička Marie Bernardová z Národného inštitútu pre starnutie v Marylande, s pribúdajúcim vekom rastie riziko vzniku vysokého krvného tlaku a cholesterolu, ktoré výrazne ohrozujú činnosť srdca a ciev. „Cvičte, zdravo jedzte a odpočívajte. Správne stravovanie pomáha pri udržiavaní optimálnej hmotnosti,“ hovorí Bernardová pre portál www.everydayhealth.com.

Rakovina

Rakovina si podľa uvedeného centra vyžiada v Amerike ročne približne o osemdesiattisíc menej obetí než srdcovocievne ochorenia. V tejto súvislosti tamojší zdravotnícki experti poukazujú na desivé čísla, podľa ktorých až 28 % mužov a 21 % žien nad 65 rokov trpia na rôzne nádorové ochorenia. Najlepšou prevenciou je vykonávanie preventívnych prehliadok, a to mamografie, kolonoskopie, vyšetrení kože, ktoré zachytia rakovinu v počiatočnom štádiu.

Video
Ukážeme vám mamografiu! Pozrite sa, ako vyzerá najspoľahlivejšie vyšetrenie prsníkov!

Artritída

S artritídou zápasí takmer až polovica všetkých seniorov, ktorí sa dožili 65 rokov. Zápalové ochorenie kĺbov znižuje kvalitu života, spôsobuje bolesť a obmedzuje starších ľudí v aktivite. Hoci môže artritída dočasne odstaviť seniorov od aktívneho spôsobu života, je to práve pohyb, ktorý pomáha zmierňovať príznaky tohto ochorenia. Bolesti súvisiace s touto chorobou zmierňuje krátka prechádzka, chôdza alebo severská chôdza za pomoci podporných palíc.

Choroby dýchacích ciest

Chronické choroby dýchacích ciest, ako napríklad chronická obštrukčná choroba pľúc sú treťou najčastejšou príčinou úmrtí seniorov nad 65 rokov. V priemere zomrie na túto chorobu len v USA viac ako stotisíc starších ľudí. Až 10 % mužov a 13 % žien žijú s astmou, podobné čísla sa týkajú aj chronickej bronchitídy. Spomínané ochorenia sú nebezpečné najmä z dôvodu, že vyvolávajú celý rad ďalších nadväzujúcich ochorení, ako napríklad zápal pľúc, vrátane infekcií dýchacích ciest. I napriek tomu, že chrípka a aj zápal pľúc nie sú chronické ochorenia, patria medzi osem najčastejších dôvodov úmrtia u ľudí vo veku nad 65 rokov, nakoľko starší ľudia patria k takzvaných ohrozeným skupinám s nižšou mierou odolnosti voči spomínaným ochoreniam.

Alzheimerova choroba

Ako uvádza Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb Alzheimerova choroba zapríčinila pred piatimi rokmi smrť vyše deväťdesiattisíc amerických seniorov. Asociácia Alzheimerovej choroby uvádza, že jedného z deviatich ľudí vo veku 65 a viac rokov, čo je asi 11 percent, trápi toto degeneratívne ochorenia mozgu. Tieto čísla však nemusia byť definitívne, nakoľko diagnostika Alzheimerovej choroby je náročná. Odborníci zároveň upozorňujú, že poškodenie kognitívnych funkcií mozgu môže mať výrazný vplyv na zdravie seniorov, pretože sa často spája s pádmi a úrazmi v domácnosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #staroba #Alzheimerova choroba #artritída #dýchacie problémy #onkologické ochorenia #choroby srdca