Seniori: Aktívni aj po odchode do penzie

Počet seniorov vo veku nad 62 rokov je viac ako 900-tisíc. Do roku 2025 by sa mal zvýšiť na 1,27 milióna. Namieste je otázka, do akej miery môžeme ovplyvniť naše starnutie a žiť čo najdlhšie v čo najlepšom zdraví.

16.10.2019 06:00
up-shutterstock 311715497 Foto:
Medzi základné zložky aktívneho starnutia patrí okrem zdravej životosprávy aj dostatok pohybu.
debata

Genetické faktory a vplyvy vonkajšieho prostredia sa dajú len ťažko ovplyvniť, ale tým ovplyvniteľným je správny životný štýl. Aktivity seniorov sú závislé od ich zdravotného stavu, od trhu práce a životnej filozofie. Stále platí, že aktívnejší ľudia žijú dlhšie. Pre aktívny život seniorov sú vhodné vzdelávacie aktivity, ktoré okrem nových vedomostí prinášajú spoločenské kontakty, vyplnenie voľného času, získanie sebavedomia a celkové zlepšenie kvality života.

Medzi základné zložky aktívneho starnutia patrí okrem zdravej životosprávy tiež pohybová aktivita, ktorá by mala byť primeraná zdravotnému stavu organizmu. Základ tvorí chôdza, ktorá je najprirodzenejšou pohybovou aktivitou pre človeka, ďalej plávanie, kde sa zapájajú všetky hlavné svalové skupiny a znižuje sa tlak na kĺby a kosti, a tiež bicyklovanie. Pravidelný pohyb zlepšuje činnosť srdca, udržuje chrbticu a kĺby vo funkčnej zdatnosti, posilňuje svalstvo, uvoľňuje stresové napätie, prispieva k redukcii hmotnosti a tiež celkovo spomaľuje proces starnutia.

Ako zostať fit aj po päťdesiatke?

  • podporujte svoje duševné zdravie
  • vzdelávajte sa
  • buďte fyzicky aktívni
  • dodržiavajte zásady správnej výživy
  • ak fajčíte, obmedzte fajčenie, pitie alkoholických nápojov
  • pestujte koníčky
  • zapájajte sa do života komunity
  • stretávajte sa s príjemnými a optimistickými ľuďmi
  • dbajte o svoje zdravie, chodievajte na preventívne prehliadky

Dôležité je, aby človek aj po odchode do penzie nezanevrel na vzdelávanie. „V dnešnej dobe je to kvôli neustále sa meniacim technológiám nevyhnutnosť. Vekom prichádzajú zmeny v oblasti hodnôt, kompetencií, zdravia, motivácie,“ vraví Ilona Hegerová zo Slovenskej asociácie Age Managementu. Viditeľne sa to podľa nej začína prejavovať okolo 50. roku a najväčší zlom nastane pri odchode do dôchodku. Časť ľudí sa uzatvorí do seba. Druhá skupina má koníčky, vyhľadáva rôzne aktivity.

"Toto všetko podporuje motiváciu, činnosť mozgu, udržiavanie samostatnosti a kondície. Vďaka mentálnej a fyzickej aktivite sa udrží v lepšom zdraví a v lepšej duševnej pohode,“ poznamenáva. Spoločnosť by mala podľa Hegerovej podporovať vzdelávacie aktivity tejto skupiny ľudí. „Zníži sa tak percento chorých seniorov, ušetrí na zdravotníctve, udrží si dlhšie pracovnú silu, aj keď len na menší úväzok. To je situácia, kde profitujú všetci,“ dodáva Hegerová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #zdravie #životný štýl #seniori