Vitamíny ochránia pred chrípkou

Medzi akútne respiračné ochorenia patria ochorenia ako nádcha, angína, zápal prinosových dutín, hrtana, hltana, priedušiek, priedušnice a zápal pľúc.

18.10.2019 06:00
up-shutterstock 86340136 Foto:
Ilustračné foto.
debata

Môžu prebiehať aj ako bezpríznakové ochorenia, cez ľahké prechladnutie až po ťažké alebo komplikované ochorenia s postihnutím ucha, oka, nervovej sústavy alebo tráviacej sústavy. Akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky sa prenášajú vdýchnutím vzduchu, ktorý je kontaminovaný pôvodcom ochorenia (najčastejšie vírus alebo baktéria). Môžu sa prenášať aj priamym kontaktom s infikovanou osobou a nepriamym prenosom kontaminovanými rukami a predmetmi dennej potreby.

Chrípka je infekčné ochorenie vyvolané vírusom chrípky. Klinicky prebieha ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest. Jej nástup je zvyčajne náhly, z plného zdravia. Často sa začína zimnicou, bolesťami hlavy, teplota stúpa na 39–40 ºC. Chorý má bolesti svalov a kĺbov, suchý, dráždivý kašeľ, nádchu, pocit sucha a škriabania v hrdle.

Klinické príznaky vznikajú za jeden až tri dni od infikovania sa. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky do piatich dní odznejú. Úplné uzdravenie zvyčajne nastáva až do štyroch týždňov od prvých príznakov.

Všeobecné zásady prevencie respiračných ochorení vrátane chrípky zahŕňajú zvyšovanie odolnosti organizmu dodržiavaním zásad zdravého životného štýlu. Obranyschopnosť organizmu podporte zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B. Získate ich konzumáciou dostatočného množstva čerstvej zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín. Najvhodnejšie je vyberať si druhy bohaté najmä na vitamín C – papriku, chren, citrusové ovocie, kivi, zelené vňate, kel, kapustu. Na posilnenie celkovej odolnosti organizmu sa odporúča udržiavať sa v dobrej fyzickej kondícii v podobe cvičenia a každodenného pobytu na čerstvom vzduchu.

Počas chrípkovej sezóny je dôležité primerané obliekanie. Riziko nákazy znižuje časté a účinné vetranie. Je vhodné vyhýbať sa uzavretým priestorom s vysokou koncentráciou ľudí (kiná, divadlá, koncerty a pod.). Potrebné je vyhnúť sa kontaktu s chorými osobami. Niektoré odporúčania zahŕňajú aj obmedzenie podávania rúk počas chrípkovej sezóny. Medzi najdôležitejšie preventívne opatrenia patrí dodržiavanie zásad osobnej hygieny, konkrétne časté umývanie rúk (po každom kýchnutí, kašľaní a vyfúkaní nosa) vrátane používania jednorazových vreckoviek a ich bezpečného likvidovania.

Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je každoročné očkovanie.

Zdroj: Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD., MPH, MHA, v. r., hlavný hygienik Slovenskej republiky

5 potravín, ktoré odoženú všetky choroby: Máte ich doma

Vo vzduchu cítiť zimu a keďže je chrípková sezóna už v plnom prúde, denne sa musíme brániť proti rôznym vírusom. Útočia na nás v hromadnej doprave, v prehriatej nevetranej kancelárii, ale aj doma, preto je načase začať s prevenciou. Niekedy pomôže úplne málo, napríklad obohatiť každodennú stravu o potraviny, ktoré povzbudia imunitu. Odborníčka na výživu radí, ktoré bežne dostupné potraviny vám pomôžu vyhnúť sa chorobám.

Šípky

Foto: SHUTTERSTOCK
šípky

Snáď každý z nás si pamätá na neodolateľnú vôňu šípkového čaju, aký zvykli na dedine pripravovať naše babičky kedysi. Na šípky sme však akosi na Slovensku zanevreli. Pritom stačí prechádzka lesom, aby ste svoj organizmus mohli zásobiť intenzívnou dávkou prírodného vitamínu C. „Šípky sa používajú čerstvé i sušené. Skvelé sú najmä preto, že obsahujú veľké množstvo vitamínu C a beta karoténu. Okrem nich v nich nájdete napríklad aj vitamíny skupiny B a rutín. Účinný efekt tejto látky sa zvyšuje vitamínom C,“ upozorňuje výživová poradkyňa Zdenka Havettová z portálu ideotvojezdra­vie.sk.

Cesnak

Foto: SHUTTERSTOCK
cesnak, chladnička, skladovanie

Cesnak mnohí obľubujú kvôli jeho intenzívnej chutí, ktorá dokáže dodať nezameniteľnú arómu viacerým jedlám. Málokto však zrejme tuší, že táto skromná rastlinka je aj prírodným antibiotikom. Ak si cesnak doprajete pravidelne, môžete si vychutnať nielen jeho chuť, ale aj jeho silné antibakteriálne a antivírusové účinky, ktoré posilňujú vašu prirodzenú imunitu.

Zázvor

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
ginger, zázvor Ilustračné foto.

Intenzívnu chuť i vôňu zaručí aj zázvor. Hoci pôsobí pomerne exoticky, jeho skvelé účinky si pochvaľovali aj naši predkovia, ktorý ho poznali skôr ako ďumbier. Kedysi vzácnu potravinu dnes bez problémov nájdete v obchode. Patrí k silným antioxidantom, má antiseptické účinky a zlepšuje prietok krvi. Dokáže príjemne zahriať celé telo a je skvelou pomocou najmä ak vás trápia studené končatiny či boľavé hrdlo.

Tekvicové semienka

Tekvicové semienka zďaleka nie sú len lákavou pochutinou, ktorú môžete dopriať večer k filmu. Okrem toho, že sú pre vaše telo výborným zdrojom prospešných živín, za zmienku určite stojí aj množstvo zinku, ktoré sa v nich nachádza. Spomínaný minerál je totiž veľmi dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému. „Pri nedostatočnom príjme zinku dochádza k nesprávnej aktivácii imunitných buniek a samotný deficit zhoršuje zápalové reakcie. Navyše si ho telo nedokáže ukladať, a preto je potrebný jeho ustavičný príjem,“ dodáva odborníčka na výživu.

Kyslá kapusta

Foto: SHUTTERSTOCK
kyslá, kvasená kapusta, oravská kuchyňa

Kyslá kapusta je jedným z našich národných pokladov. Okrem skvelej chuti má totiž aj blahodárne účinky na vaše zdravie. „Pokiaľ chcete podporiť svoju imunitu, kyslá kapusta je absolútny zázrak. Konzumovať ju môžete surovú, ale aj tepelne upravenú. Významne podporuje obranyschopnosť organizmu najmä vďaka vysokému obsahu probiotík,“ vysvetľuje Havettová.

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #vitamíny #virózy #byliny