Kedy je čas na vitamín D?

Dvojitou silou pomáha chrániť zdravie seniorov v tukoch rozpustný vitamín D. Starší ľudia najmä na jeseň ocenia jeho účinky v boji proti depresii a osteoporóze.

19.10.2019 06:00
senior, park, relax, oddych, lavička Foto:
Dostatočné množstvo vitamínu D sa tvorí najmä počas slnečných dní.
debata

Zvyšuje riziko demencie

Nedostatok „déčka“ sa odzrkadľuje v poruchách nálady, ku ktorým patrí tradične vznik depresie. Ak pretrváva u človeka pochmúrna nálada dlhšie ako dva týždne, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc. Pri menej frekventovaných prípadoch je vhodné zamyslieť sa nad tým, či krátkodobé zmeny nálady smerom nadol, teda k smútku, plačlivosti a strate záujmov, nespôsobuje práve chýbajúci vitamín D. U starších ľudí sa jeho nízke hladiny v tele spájajú dokonca aj demenciou, častým zabúdaním a stratou orientácie v priestore či čase.

Dostatočné množstvo vitamínu D sa tvorí najmä počas slnečných dní, kedy ultrafialové žiarenie spôsobuje tvorbu tejto látky v organizme. Z tukov rozpustných vitamínov existuje už len jeden vitamín, a to A, ktorý si dokáže vyprodukovať telo samostatne z beta-karoténu. V boji proti depresívnym náladám tak v lete pomáha vystavenie sa slnku na pol hodinu, pričom postačí, ak UV žiarenie svieti na tvár a odhalené časti horných končatín.

Preč s pochmúrnou náladou

Na jeseň, kedy začína postupne ubúdať slnečné žiarenie, dochádza k úbytku vitamínu D v organizme. Táto mikroživina patrí k látkam, ktoré sa priamo podieľajú na produkcii hormónu zvaného serotonín, tiež nazývaný aj hormón šťastia. Výpadky v tvorbe serotonínu vedú k zhoršeniu nálady a k stratám pocitov šťastia. Naopak, normálne hladiny hormónu šťastia pôsobia preventívne pri predchádzaní apatie či smutnej nálady. Netreba však zabúdať, že afektívne duševné poruchy, teda choroby spôsobujúce zmeny nálady, ovplyvňujú aj ďalšie hormóny, a to napríklad dopamín. Nesie tiež názov hormón dobrej nálady či pozitívneho myslenia a v ľudskom tele je zodpovedný za takzvaný systém odmeny.

Keď choroba nevykráda kosti

Vitamín D má dôležité miesto aj v boji proti rednutiu kostí, pretože zabezpečuje lepšie vstrebávanie minerálnej látky vápnik v ľudskom tele a zároveň obmedzuje jeho nadmerné vylučovanie z organizmu. Déčko teda posilňuje kostí tým, že udržiava vápnik na správnom mieste, v kostiach postihnutých osteoporózou. Zaujímavý je aj fakt, že vitamín D popri tejto práci pomáha aj pri vstrebávaní fosforu v črevách. Fosfor je popri vápniku ďalšou nevyhnutnou minerálnou látkou potrebnou na správne fungovanie kostí.

Odporúčaná denná dávka vitamínu D sa pohybuje na úrovni 400 medzinárodných jednotiek denne. U starších osôb a ľudí, ktorí trávia viac času v interiéroch sa má toto množstvo vyšplhať na dvojnásobok. Seniori a ďalšie rizikové skupiny ocenia pôsobenie vitamínu D na obranyschopnosť organizmu, čo sa prejavuje najmä zvýšenou odolnosťou proti nachladeniu a chrípke v jesenných a zimných mesiacoch.

Kde nájdeme tento vitamín?

Vitamín D sa nachádza vo veľkom množstve najmä v treščej pečeni, rybom oleji, morských rybách, ako sú sardinky, losos, makrela a tuniak. Lacnejším zdrojom „déčka“ sú aj vaječné žĺtka, mlieko a mliečne výroby z ovčieho a kravského mlieka. Vitamín D sa nevyskytuje v ovocí, zelenine ani v strukovinách. Nízke hladiny majú napríklad len kvasnice alebo avokádo. Okrem porúch nálady a osteoporóze má nedostatok vitamínu D na svedomí zhoršenie bolestí svalov, ťažšie hojenie rán, nespavosť, vysoký krvný tlak, únavu a častejší výskyt zlomenín. S dopĺňaním vitamínu D nad odporúčané denné dávkovanie to tiež netreba preháňať. Pri nadbytku tohto vitamínu sa dostavujú symptómy ako bolesť hlavy, nevoľnosť, zvracanie, nervozita, nepokoj, sucho v ústach a ospalosť.

Video
Nepečené srdiečka z avokáda a limetky. Exotický dezertík na vyskúšanie!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #osteoporóza #vitamín D