Osamelosť skracuje seniorom dĺžku života

Odborníci spájajú osamelosť s celým radom zdravotných problémov, vrátane vyššieho rizika vzniku infarktu, mozgovej mŕtvice, depresie, úzkosti a predčasnej smrti.

20.10.2019 06:00
Ilustračná fotografia Foto:
Osamelosť nie je nezvratný stav.
debata

Horšia ako cigarety a nadváha

Podľa americkej národnej ankety približne polovica tamojších seniorov bojuje so sociálnou izoláciou. Výskum poukazuje na skutočnosť, že chronická osamelosť môže mať vplyv na zhoršenie pamäti u starších ľudí, duševné zdravie a dĺžku života. Samota sa prejavuje apatiou, smútkom, nervozitou až agresivitou. Opustení seniori ťažšie zvládajú stres, zhoršujú sa im vyjadrovacie schopnosti a sociálne zručnosti. Ako uvádza magazín Time, niektoré štúdie prekvapujú, že sociálna izolácia môže skrátiť priemernú dĺžku života viac než je to v prípade nadváhy, fajčenia alebo pri sedavom zamestnaní.

Ženy trpia viac

Vedci z University of Michigan oslovili približne dvetisíc Američanov vo veku 50 až 80 rokov. Viac ako tretina seniorov v ankete uviedla, že niekedy trpí nedostatkom spoločnosti, 27% ľudí sa posťažovalo, že sa cítia sami častejšie a 30 % opýtaných uviedlo, že sa stretávajú s rodinou, priateľmi a susedmi len raz do týždňa. U žien sa pocit osamelosti vyskytuje častejšie ako u mužov. Až 28 % osamelých ľudí uviedlo, že trpia zdravotnými problémami oproti tým, ktorí majú vo svojej blízkosti dostatok ľudí.

Sami aj medzi ľuďmi

Vedúca geriatrickej kliniky na univerzite v San Francisu Dr. Carla Perissinotto tvrdí, že osamelosť nie je nezvratný stav. „To či je možné zvrátiť tento stav naozaj záleží na dôvodoch, prečo sa človek cíti osamelý alebo prečo je izolovaný,“ hovorí. Riešenie problému osamelosti medzi staršími ľuďmi však často nie je jednoduché. Nepostačí teda presťahovanie opustených seniorov naspať k deťom alebo príbuzným. Paradoxne, z výskumu vyplýva, že seniori, ktorí žili s deťmi, mali väčšiu pravdepodobnosť sociálnej izolácie. Dôvodom je predovšetkým rozdielne vnímanie skutočných a takzvaných požadovaných vzťahov s rodinou a príbuznými. Z uvedeného je zrejmé, že nie je dôležité koľko ľudí je v blízkom okolí seniora, ale aká je skutočná kvalita medziľudských vzťahov.

Pomôžu nové vzťahy i dobrovoľníctvo

Dr. Carla Perissinotto tvrdí, že dôležité je zaoberať sa hlavnými príčinami osamelosti, či je to smrť manžela, zdravotné problémy, ktoré sťažujú socializáciu alebo opustenie domu či nesplnené sociálne očakávania. Hoci je hľadanie riešení pri odstraňovaní sociálnej izolácie osobnou záležitosťou každého seniora, ukazuje sa, že najlepším spôsobom na vykročenie zo života samoty je venovanie sa dobrovoľníctvu, stretávanie sa so starými priateľmi a vytváranie nových zmysluplných vzťahov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #samota #dĺžka života #predčasná smrť